De Museumfabriek. Het familiemuseum in Enschede  

Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede

  De Museumfabriek in Enschede

  Leren en doen! Dat kan in de Museumfabriek in Enschede. Dit museum gaat over natuur en techniek,  kunst en wetenschap, vroeger, oude en nieuwe dingen en machines. 

  Het museum is voor iedereen. Het is echt een familiemuseum. Voor kids die zich zich verwonderen,over sterren, planeten, de natuur, dieren, techniek, toekomst, die willen weten waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan.  

  Een nieuw museum waar je door een microscoop of telescoop tuurt. Waar je je verbaast, leert, creëert, zaagt, tekent, drukt, soldeert, monteert en codeert. Een museum waar natuur, cultuur, kunst, techniek en wetenschap één geheel vormen. 

  In het museum zijn meerdere tentoonstellingen te zien. 

  Wunderkammer

  De Wunderkammer wordt in drie fasen gerealiseerd, maar is vanaf het eerste begin ontzettend de moeite waard om te bezoeken. Nu al zijn de eerste 7 tentoonstellingen te bewonderen: Magisch Wit, Sagen & Legenden, Kevers, Wereldreizigers, De Nacht, Onderhuids en Draad. In oktober 2019 komen daar nog 6 tentoonstellingen bij en in het voorjaar van 2020 nog eens 12. Alle objecten die worden getoond, komen uit de eigen collecties.

  In de Wunderkammer verwonder je je over wat de wereld te bieden heeft. Je ontdekt dat jouw botten verdacht veel op die van een mammoet lijken. Je tuurt door sterrenkijkers, recht de nacht in. Je stapt in een magisch witte wereld. Je bekijkt de misschien wel oudste puzzel van Europa, ontdekt hoe bijzonder de kever is en luistert (of huivert) naar Twentse sagen en legenden.

  De Tijdelijke Textieldrukkerij

  In de tijdelijke textieldrukkerij maak je kennis met verschillende stoffen, verf en duk technieken. Eerst zie je hoe stoffen vroeger gemaakt werden op weefgetouwen. Maar je ziet ook de katoenplant en hoe dit vervolgens een stk stof wordt. Diverse kkleurrijke stoffen met prints laten de verschillende verf en druk technieken zien, die je zelf kunt uitproberen in de Makerspace.

  Makerspace 

  In de Makerspace ga je aan de slag! Een kast vol met materiaal nodigt je uit om creatieve en technische creaties te maken. Alles met een duidelijke handleiding waarin het stap voor stap uitgelegd wordt hoe je tot een gaaf eindresultaat komt. En ben je klaar... dan mag je gewoon weer iets anders uitzoeken!

  De meeste doe-pakketjes zijn gratis. Voor een enkele wordt een kleine bijdrage gevraagd.

   GRATIS ACTIVITEITEN

  Sjabloneren* 4+

  In de Makerspace zijn heel veel verschillende sjabloneren aanwezig, waarmee je een mooi ontwerp kunt maken op een tas die je krijgt bij binnenkomst. In de museumwinkel kun je ook andere producten kopen om te bedrukken, zoals een theedoek of etui. 

  Staphorster Stipwerk* 6+

  Maak je eigen stempels voor het Staphorster Stipwerk en bedruk daarmee je tas of iets anders. 

  *gratis op proeflapjes en tas; ander textiel (T-shirts etc.) is te koop in de museumwinkel

  Roofdruk.  8+ prijs afhankelijk van drager (tas, shirt, etc.)

  Voor Roofdruk haal je je ontwerp van de straat, kies bijvoorbeeld uit putdeksels of  schoenzolen, je ontwerp en verf deze in de door jou gewenste kleur waarna je een unieke afdruk maakt op een T-shirt of een tas.  

  Maak je eigen langnek. 6+

  Een lange bewegende nek met een dierenkop is een indrukwekkend gezicht. Maak je eigen 'exoskelet' - met een mechanische nek die langer of korter wordt, doordat jij het aanstuurt. Bedenk een gave dierenkop die als hoofd dient. Breng het tot leven en wordt een kunstenaar!

  BETAALDE ACTIVITEIT

  Bibberbot 10+, €2

  Een bibberbotje is een robotje dat zich voortbeweegt door te bibberen. Hoe jouw bibberbotje gaat bewegen, dat zal je niet van tevoren weten. Dat moet je uitproberen. En als je vindt dat jouw bibberbotje anders moet bewegen, dan verander je gewoon iets. Meer poten, of juist minder. Een staart, of juist geen staart. Of je verplaatst de batterij. Alles kan! Je zal zien dat het uiterlijk, dus hie het er uit ziet, uiteindelijk bepaalt hoe het Bibberbotje zich zal voortbewegen. Veel plezier!

  Wobblers maken 6+, €2

  Kunstenaar Eibert Draisma bedacht de Wobbler, een gek apparaatje dat werkt op zonne-energie. Jij bedenkt als echte uitvinder/kunstenaar je eigen Wobbler-creatie. 

  Een geweldig uitje voor het hele gezin! Het museum in combinatie met de Makerspace  zorgen voor een hele dag plezier voor jong en oud!

  Adres

  • Adres: Het Rozendaal 11
  • Stad:  Enschede
  • Land:  NL
  • Postcode:  7523 XG