De Museumfabriek. Het familiemuseum in Enschede  

Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede

  De Museumfabriek in Enschede

  Leren en doen! Dat kan in de Museumfabriek in Enschede. Dit museum gaat over natuur en techniek,  kunst en wetenschap, vroeger, oude en nieuwe dingen en machines. 

  Het museum is voor iedereen. Het is echt een familiemuseum. Voor kids die zich zich verwonderen,over sterren, planeten, de natuur, dieren, techniek, toekomst, die willen weten waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan.  

  Een nieuw museum waar je door een microscoop of telescoop tuurt. Waar je je verbaast, leert, creëert, zaagt, tekent, drukt, soldeert, monteert en codeert. Een museum waar natuur, cultuur, kunst, techniek en wetenschap één geheel vormen. 

  In het museum zijn meerdere tentoonstellingen te zien. 

  Frankenstein, ik denk dus ik ben. Voor jong en oud.

  Frankenstein staat helemaal in het teken van de technologische toekomst met kunstmatige intelligentie, augmented reality en virtual reality.

  Wetenschappers voorspellen dat de technologie de mens in 2060 in alle domeinen de baas is. Hoe zal het zijn om mens in die wereld te zijn? Dát ervaar je in 'Frankenstein'. Je wordt zelf aan het denken gezet over deze ontwikkelingen en vraagstukken. Op een manier die ook voor kinderen tastbaar en interessant is.

  Zo zie je videobeelden met ogenschijnlijk mensen, maar het blijken robots te zijn.  Leer je de kracht van augmented reality kennen lien sta je oog in oog met robots. En ze doen het ook nog! 

  De tentoonstelling is een drieluik waar de grote en abstracte vragen opeens super concreet worden; voor jong en voor oud. In 'De mechaniek van het leven' staat de mechanica achter beweging centraal. Want alle dieren, inclusief de mens, zijn opgebouwd uit hetzelfde bouwplan. Dat levert prachtige beelden op, én een schat aan informatie voor wetenschappers. Er verschijnen steeds meer robotdieren.

  De Tijdelijke Textieldrukkerij

  In de tijdelijke textieldrukkerij maak je kennis met verschillende stoffen, verf en duk technieken. Eerst zie je hoe stoffen vroeger gemaakt werden op weefgetouwen. Maar je ziet ook de katoenplant en hoe dit vervolgens een stk stof wordt. Diverse kkleurrijke stoffen met prints laten de verschillende verf en druk technieken zien, die je zelf kunt uitproberen in de Makerspace.

  Makerspace 

  In demakerspace ga je aan de slag! Een kast vol met materiaal nodigt je uit om creatieve en technische creaties te maken. Alles met een duidelijke handleiding waarin het stap voor stap uitgelegd wordt hoe je tot een gaaf eindresultaat komt. En ben je klaar... dan mag je gewoon weer iets anders uitzoeken!

  De meeste doe-pakketjes zijn gratis. Voor een enkele wordt een kleine bijdrage gevraagd.

  Vanwege de Tijdelijke Textieldrukkerij zijn er activiteiten met textiel en verftechnieken toegevoegd. Zoals stempelen, tamponeren, stippen en batikken. 

  OMG… It's a BES (Battery Eating Spider)!

  Brrr, eng, een spin! Of vind je het dier juist tof? Uitvinder Eibert Draisma bedacht de BES - een batterij-etende spin die leeft op lege batterijen. Tijdens Frankenstein maak je jouw eigen elektronische spin - met knipperende, lichtgevende ogen in de Makerspace. 

  BEAT IT! hartslagmeter

  In gesprekken over mens en robots komt ons hart vaak ter sprake: is het ons hart dat ons onderscheidt van de onbezielde machines en robots? Maar is dat wel terecht en is iemand met een pacemaker ook al een beetje cyborg?

  We integreren technologie steeds dieper in ons leven. In de Museumfabriek maak je de BEAT IT!, een hartslagmeter die bij iedere hartslag een piepje geeft! Hij werd bedacht door Eibert Draisma.

  Mechanische robothand

  Hoe werkt dat eigenlijk, een hand? En hoe zou je een robothand kunnen maken zie je zelf kan bedienden zonder batterijen?

  Bibberbotje

  Voortbewegen gebeurt op oneindig veel manieren. Kronkelen, springen, vliegen, lopen, klimmen zijn allemaal voorbeelden. Sommige bewegingen zijn heel groot, sommige juist heel klein. Een bibberbotje is een robotje dat zich voortbeweegt door te bibberen. Hoe jouw bibberbotje gaat bewegen, dat zal je niet van tevoren weten. Dat moet je uitproberen. En als je vindt dat jouw bibberbotje anders moet bewegen, dan verander je gewoon iets. Meer poten, of juist minder. Een staart, of juist geen staart. Of je verplaatst de batterij. Alles kan! Je zal zien dat het uiterlijk, dus het er uit ziet, uiteindelijk bepaalt hoe het bibberbotje zich zal voortbewegen. Veel plezier!

  Een geweldig uitje voor het hele gezin! Het museum in combinatie met de Makerspace  zorgen voor een hele dag plezier voor jong en oud!


  Adres

  • Adres: Het Rozendaal 11
  • Stad:  Enschede
  • Land:  NL
  • Postcode:  7523 XG

  Video