De Kerstvakantie staat voor de deur, de kids twee weken vrij en alle tijd om leuke dingen te gaan doen met ze. Tenminste... eigenlijk is de kans heel groot dat er heel weinig mogelijk is. Dat musea, theaters, bioscopen, zwembaden, speelparadijzen, jumphallen, dierentuinen, attractieparken... dat alles toch echt (weer) dicht moet.

UPDATE: Harde lockdown tot en met 19 januari, alle scholen dicht

 

Toespraak van Rutte

Vol spanning wachten we met z'n allen de toespraak van Mark Rutte van vanavond af, maar eerlijk gezegd verwacht ik het ergste. Het ergste in de zin van: alles wat niet noodzakelijk is een tijdje dicht. Dus winkels voor dagelijkse boodschappen open maar verder alle deuren gesloten. Net als in Duitsland. Nog erger dus dan in maart/april... weet je het nog? 

Kerstvakantie: tips in de planning

Bij Go-Kids is de week voor een schoolvakantie altijd hard werken: zoveel mogelijk leuke uitjes voor in die vakanties op een rij zetten in een mooie mail voor iedereen die erop uit wil met de kinderen. Superleuk om te doen, onze mailabonnees helpen aan heel veel inspiratie voor leuke uitjes.  In mijn agenda stond op de planning om daar vandaag heel hard mee aan de slag te gaan. Voor vier Go-Kids regio's is dat vier keer werk. Niet dat er voor elke regio evenveel te melden is - Amsterdam is daarin natuurlijk de drukste regio, maar toch.

Crisisberaad: even wachten maar...

Toen ik gisteren de berichten zag langskomen over crisisberaad over flink strengere maatregelen heb ik al besloten om maar even te wachten met het maken van die overzichten. Ik wil jullie natuurlijk niet lekker maken met een overzicht met toffe activiteiten voor in de Kerstvakantie, om vervolgens te moeten melden dat het allemaal niet door kan gaan. Omdat alles dicht is. 

Erger dan de herfstvakantie

In de Herfstvakantie ging dat al enigszins mis. Ik ging zelf een weekje weg met m'n gezin en had dus alles voorbereid. Mails met tips verzonden in de week ervoor. Alle berichten voor op Facebook en Instagram stonden klaar en werden automatisch geplaatst terwijl ik genoot van een weekjes zonder werk. Maar ja, toen kwam de persconferentie op dinsdag en ging er vanaf woensdag van alles dicht. Hoe zal dat nu voor de Kerstvakantie zijn?

Kerstvakantie - wat zal het worden?

Balen maar het is niet anders

Het is natuurlijk enorm balen als het weer zover komt. Voor iedereen. Persoonlijk sta ik erin met de houding 'als het nodig is, is het nodig'. Je kunt gaan bediscussiëren of het wel écht nodig is, maar daar begin ik niet aan. Het is niet anders... Laten we ons nou gewoon met z'n allen houden aan wat er aan regels voorgeschreven wordt, in de hoop dat de ellende daarmee zo snel mogelijk voorbij is.

Steun voor ondernemers

Het is nu maandagochtend, een uur of 11. Ik vind het oprecht spannend, en natuurlijk niet op een leuke manier. Het is heftig voor jou en je gezin dat je er niet op uit komt, maar wat dacht je van al die ondernemers en organisaties die (weer) hun deuren moeten sluiten? Al sinds maart maak ik me enorme zorgen over al die leuke kindvriendelijke plekken... in de tussentijd zijn al de nodige weggevallen, die hebben het niet gered om overeind te blijven. Een nieuwe lockdown - en zwaarder dan we tot nu toe hadden - zal nog veel meer bedrijven in de problemen brengen.

Kunnen we iets doen om hen te helpen? Om een bijdrage te leveren aan het voorkomen van faillissementen? Het voelt misschien als een druppel op de gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen. Hopelijk.

Eten laten bezorgen door lokaal restaurant

Voor kerst ga ik sowieso eten bestellen bij een restaurant hier in Monnickendam. Makkelijk voor mij - heerlijk eten dat aan de deur bezorgd wordt, fijn voor het restaurant, prachtig wat mij betreft! Dat hebben we sinds maart al regelmatig gedaan. Ook met een Paasontbijt... ik ga eens kijken of ik op die manier ook een kerstontbijt kan regelen. Zie tot nu toe vooral diners als mogelijkheid langskomen op Facebook.

Vouchers van lokale horeca

Een andere manier om de horeca te steunen is door vouchers of cadeaubonnen te kopen. Zodat ze wél wat inkomen hebben nu en jij daar in de toekomst lekker van kunt gaan eten en drinken daar. Bij voorkeur dan wel in een systeem waarbij je het tegoed ook elders kunt besteden... voor het geval dat de tent waar jij het koopt het toch niet redt. Want dat jij je geld niet wilt weggooien is ook logisch, je wilt er te zijner tijd wel iets voor krijgen.

Webshops van lokale winkels

Qua winkelen ben ik tot nu toch minder sociaal: ik bestel toch vooral bij Bol.com. Voor het gemak en de uitgebreide keuze. Maar als je nou in de buurt een niet-keten winkel hebt waar je óók online kunt bestellen - dan is het veel beter om daar je spullen te bestellen. Als die winkels dicht moeten is dat dé manier om ze te ondersteunen. Voor mezelf vind ik best een lastige - ik koop al járen heel veel online en weinig lokaal...

Grote namen, kleine ondernemers

Ook speelparadijzen, jumphallen, bioscopen, musea, theaters... ze hebben het allemaal zwaar, al heel lang. Misschien denk je: allemaal grote organisaties, dat zal zo'n vaart niet lopen. Daar kun je je behoorlijk in vergissen. Bovendien zijn er veel franchisezaken, bijvoorbeeld bij de indoor speeltuinen en jumphallen. Zo'n franchisenemer is gewoon een ondernemer met zijn eigen financiële plaatje, los van het landelijke merk. Als dat financiële plaatje niet rondkomt gaat zo'n speelparadijs of jumphal in jouw buurt simpelweg failliet, terwijl het landelijke merk wel blijft bestaan.

Rittenkaarten, vouchers en cadeaubonnen

Ze hebben zijn vaak mogelijkheden om 10-rittenkaarten, cadeaubonnen, vouchers of andere tegoeden te kopen. Als je nou zelf financieel niet lijdt onder de corona-ellende, kijk dan wat je kunt doen om ze te steunen. Om te helpen, maar ook voor jezelf en je kinderen. Anders is het palet aan keuzemogelijkheden voor leuke uitjes met je gezin straks in 2021 opeens een stuk minder kleurrijk ben ik bang.

Ondertussen wacht ik in spanning af wat Rutte vanavond gaat zeggen...

Anneke Ranzato
Go-Kids