Brink 89 (Penninckshuis), 7411 BX Deventer

Hoe kun je nu het beste een stad of een gebied leren kennen? Precies met een speurtocht. De VVV Deventer heeft speciaal voor jullie een paar superleuke speurtochten op een rijtje gezet.

Wandel puzzeltocht Deventer

Dwaal of banjer eens lekker door de stad heen en ga tegelijkertijd op zoek naar antwoorden op de meest uiteenlopende en bijzondere vragen.  

Hanzespeurneus?: Speuren in het oude Deventer

Wil je eens speuren in een oude stad? Dat kan aan de hand van deze speciale speurtocht voor kinderen door het monumentale Bergkwartier in Deventer. Het Bergkwartier is eigenlijk één groot museum. Als je door de wijk loopt (en je denkt de auto's weg), dan is het net of je in een middeleeuwse stad rondloopt. De eerste huizen werden hier al rond het jaar 1200 gebouwd.

In de middeleeuwen was Deventer lid van de Hanze, een verbond van wel meer dan 200 steden uit Europa. Kooplieden uit die steden kwamen naar Deventer om er te kopen en te verkopen. En veel kooplieden uit Deventer gingen op hun beurt weer naar buitenlandse steden om te handelen. Daarom wordt Deventer een Hanzestad wordt genoemd en om deze mooie oude Hanzestad beter te leren kennen heeft de VVV de Hanzespeurtocht gemaakt. Aan de hand van vragen en opdrachten leer je de wijk het Bergkwartier kennen en word je een echte Hanze-speurneus!

De speurtocht Hanzespeurneus is verkrijgbaar bij de winkel van de VVV Deventer en kost € 2,50. Ook te downloaden op je telefoon via de IZI.Travel app.

Zoeken & Dwalen

De speurtocht Zoeken & Dwalen voert je langs unieke historische plekken in de oude binnenstad van Deventer. Deze speurtocht door het Bergkwartier duurt ongeveer een uur en een kwartier. De tocht begint bij het monumentale gebouw de Drie Haringen aan de Brink en eindigt op dezelfde plek. Tijdens het speuren worden je vragen voorgelegd die je in het boekje kunt beantwoorden. De juiste antwoorden zijn achterin het boekje te vinden. Deze speurtocht is officieel voor volwassenen, maar de ervaring leert, dat de wat grotere kinderen 'm ook heel erg leuk vinden om te doen.

De speurtocht Zoeken & Dwalen is verkrijgbaar bij de winkel van de VVV Deventer en kost € 2,50.

De heks van Lettele

Fietsen met een spannend verhaal! Deze fietsroute is geïnspireerd op de legende uit het jaar 1493. Deze datum staat op “het stenen kruis" op de Eikelhof en we weten dat de heks toen in de ban was van de duivel. Ze wist met haar streken Pier de rover voor zich te winnen. Wie de tocht heeft gefietst zal zich blijven afvragen of de heks nog leeft. Want onderweg zijn overal verwijzingen en activiteiten die doen vermoeden dat ze er gisteren nog was …..

De route is 27 kilometer lang, maar kan desgewenst worden ingekort tot 8 kilometer. Kinderen krijgen bij het startpunt een heksenpaspoort. Op de verschillende rustpunten langs de route kun je stempels halen en valt er van alles te doen rond het heksenthema. Bij terugkomst in Lettele krijgen de kinderen verrassing.

De fietsroute De Heks van Lettele is verkrijgbaar bij de winkel van de VVV Deventer en kost € 1,50.

VVV Deventer

Alle hierboven genoemde routes zijn, zoals aangegeven, verkrijgbaar bij de VVV Deventer. Dus: als je de stad Deventer en haar omgeving beter wilt leren kennen, breng dan eerst een bezoek aan de VVV Deventer. Hier vind je alle informatie over Deventer en de regio.

Maar het is ook leuk, om een bezoek aan Deventer af te sluiten bij de VVV Deventer. Kinderen vinden het namelijk hartstikke leuk om een enerverende dag in de stad af te sluiten met het uitzoeken van een souvenirtje. Keus genoeg! En waarschijnlijk kom je zelf ook nog op allerlei cadeau-ideeën, voor familie, vrienden, collega's of misschien wel voor jezelf…..

Aangepaste openingstijden:

  • Nieuwjaarsdag (1 januari), 1e Paasdag, 1e Pinksterdag, 1e & 2e Kerstdag: gesloten
  • 2e Paasdag, 2e Pinksterdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Bevrijdingsdag (5 mei): 11.00-16.00 uur
  • Sinterklaas, Kerstavond 24 december en Oudjaarsavond 31 december: geopend tot 16:00 uur

Ook In de VVV Webwinkel vind je trouwens een ruim assortiment Deventer foldermateriaal, stadswandelingen, fietsroutes, boeken, souvenirs en cadeaus: www.deventerwebwinkel.nl.

  • Leeftijd 0 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Outdoor