Welkom bij Recreatie- en Hertenboerderij De Weerd in Nijbroek, waar vanaf 2002 herten gehouden worden. Maar De Weerd’s Hertenboerderij is niet alleen een boerderij, het is ook een camping, een superleuke locatie om je kinderfeestje te vieren én er worden het hele jaar door allerlei activiteiten georganiseerd.

Voor zomaar een bezoek aan de boerderij zijn zij helaas niet open, maar je kunt wel meedoen aan een heleboel georganiseerde activiteiten, die leuk zijn voor jong & oud. Ter plekke kan het programma ook altijd nog aangepast worden, afhankelijk van interesse of weersomstandigheden.

Activiteiten Recreatie- en Hertenboerderij De Weerd

  • Haal je Boerendiploma
  • Rondleiding "Hertelijk gezellig"
  • Bambi-ochtenden

Je kunt bij de Hertenboerderij ook heel leuk je kinderfeestje vieren!

Nog wat achtergrondinformatie over de herten

Voor de liefhebber volgt hier nog wat extra informatie over de herten van De Weerd’s Hertenboerderij…

Het edelhert is het grootste dier wat in het wild in Nederland voorkomt. De herten eten, net als in het bos, gras. Gras van de kleigrond is goed voor herten, omdat daar meer koper in zit dan in zandgrond. Wanneer ze blaadjes van bomen kunnen eten, doen ze dat als extraatje. Wanneer de hinden kalveren hebben, krijgen ze soms ook wat hooi van de boerin, zodat ze extra goede voeding krijgen. Aan het einde van het groeiseizoen worden de dieren binnen bijgevoederd. Ze krijgen dan kuilgras wat in de zomer van het land gekomen is. Ook krijgen ze dan eikels die in de herfst verzameld zijn. Tijdens de rondleidingen krijgen de herten brood. Sommige herten durven dan wel naar het gaas te komen, maar er zijn ook herten die op een veilige afstand blijven.

De edelherten van De Weerd’s Hertenboerderij reageren gewoon 'wild'. Door het jaar heen lopen er meestal 2 roedels (groepen herten). 

Bij de hinden (vrouwelijk edelhert) loopt één edelhert (mannelijk edelhert). Deze bevrucht in de bronsttijd de hinden. In de bronsttijd burlt het hert om de hinden bij elkaar te houden. Ook rent het edelhert heen en weer om alle hinden (en hun kalveren) bijeen te drijven. Een bijzonder gebeuren wat maar een maand duurt. De hinden dragen 8 maanden. In de winter (wanneer er minder voer groeit) staat de groei van de vrucht stil. Daarom draagt een hert langer dan een schaap of een geit. Eind mei en in juni worden de meeste kalveren geboren. Een enkel kalf wordt in juli geboren. De kalveren hebben de eerste 2 maanden stippen op hun rug. Deze worden steeds lichter en verdwijnen uiteindelijk.

De andere roedel bestaat uit jaarlingen. De mannelijke dieren van deze roedel worden na 1,5 jaar verkocht of geslacht (in een E.E.G. slachterij). Zij zijn dan volledig uitgegroeid. Dit hertenvlees wordt vanaf de boerderij aan particulieren of restaurants verkocht.