De Niagara van de Veluwe

LOENEN - Met een verval van maar liefst 15 meter is de Vrijenbergerspreng bij Loenen op de Veluwe de hoogste waterval van Nederland. Met dit hoogteverschil doet 'onze' waterval het op papier niet onder voor de hoogste waterval van onze Belgische buren, die ook een verval van 15 meter heeft. Maar.. wanneer is iets een waterval? Een gevalletje waterval, maar dan op z'n Nederlands.

Sprengen

Voor de economische ontwikkeling van Apeldoorn werd in 1825 het Apeldoorns kanaal gegraven. Om de toevoer van water in het kanaal zeker te stellen werden er kunstmatige beekjes (sprengen) aangelegd. Zo'n spreng ontspringt uit een kunstmatig aangelegd bron waaruit grondwater omhoog komt borrelen.

Trappen en de Vrijersbergspreng

Omdat in deze spreng het hoogteverschil nogal fors was, werd een waterval (bestaande uit trappen) aangelegd. Het totale verval is zo'n 15 meter.

Kinderfeestje

Kinderen kunnen eindeloos spelen in deze waterval, er doorheen rennen, spetteren en lekker nat worden. Een ideaal uitje bij lekker weer! Ook een prima bestemming voor een kinderfeestje in de natuur.

Wandelen met kinderen

Afwisselende wandelroute op de overgang van de oostelijke stuwwal van de Veluwe naar de IJsselvallei. Je wandelt in de omgeving van zorgboederij de Groote Modderkolk door bos en halfopen landschap en langs de waterval.

Loenense Enk, De Groote Modderkolk

De Groote Modderkolk is een biologische zorgboerderij met moestuin en potstal. Het erf is vrij toegankelijk. Neem een kijkje bij de geiten en kippen, wandel er rustig even rond. Je kunt er producten kopen in de boerderijwinkel en er is een theeschenkerij waar je onder meer heerlijke zelfgebakken appeltaart kunt eten. Voor info over de theeschenkerij en landwinkel, bel (055) 505 3278.