"Probeer maar eens thuis te spelen, als je ouders er de hele tijd door heen werken"
Een tijdje terug was ik bij de opening van het Speelgoedmuseum in Deventer. En ik wilde ook nog zo graag mijn kinderen een keer meenemen hier naar toe. Ik ben namelijk toen zo verwonderd tijdens die opening, hoe zij hier over speelgoed denken is echt bijzonder. Er hangen door het hele museum heen de meest prachtige teksten. Verwondering en bezinning.
Route Speelgoedmuseum Deventer
Vandaag was het dan zo ver. Een leuk uitje naar Deventer. En we gaan natuurlijk weer via het pontje van Deventer. Daarna nog maar een klein eindje lopen door de stad. Een prachtige route. Mijn kinderen vinden het geweldig om tussen al die oude gebouwen en door al die historische straatjes heen te lopen. Het museum is aan de Brink helemaal op zijn plek.
Historisch museum Deventer
Mijn kinderen verwonderen zich ook over het gebouw. Een sfeervol koopmanshuis uit de Hanzetijd. Het is niet zoals ze verwacht hadden en juist daarom zo tof. Het gebouw heeft hoge plafonds met echte oude balken en het lijkt zelfs een beetje scheef te staan. Hier vind je ook geen grote zalen met pronkstukken om naar te kijken, maar mooie kamers in een sfeervol en origineel gebouw waar het speelgoed goed tot zijn recht komt. En waar ook heel veel aangeraakt mag worden. We voelen ons er gelijk thuis. De bekende aap op de Vliegende Hollanderwordt ook al snel door ze gespot.
Het Speelgoedmuseum is echt een historisch museum. Het bestaat al heel lang en bevat ruim 13.000 stuks speelgoed uit verschillende collecties.
- bijzondere poppen
- poppenhuizen
- treinen
- mechanisch speelgoed
- optisch speelgoed
- bordspellen
- games
Interactieve route voor kinderen
De kinderen krijgen een keycord om hun nek met een leuk technisch snufje. In het museum kun je een gratis audio- of Brinkie tour volgen. Overal in het museum hangen kleine kastjes, als je hier je ontvanger tegen aan houdt hoor je daarna interessante informatie over de collectie. Ook spelen ze zo af en toe een interactief spelletje met de kinderen. Heel leuk om zo op ontdekkingstocht door het museum te gaan.
Tentoonstellingen en collecties Speelgoedmuseum
In het museum zijn 9 verschillende kamers. In elke kamer zijn weer andere collecties te bewonderen en andere dingen te doen.
1. Wonderkamer
De eerste kamer, de Wonderkamer zou je zo maar heel snel door heen kunnen gaan. Maar als de kinderen met de brinkie tour toch een tijdje stil staan en steeds meer ontdekken zijn ze hier niet weg te krijgen.
Deze kamer staat ook in verbinding met de tweede kamer. Door de touwen achter de glazen wand gebeurd hier beneden van alles. Er komen knuffels uit dozen en er hangt in gigantsche trekpop die kinderen kunnen laten bewegen. Mijn kinderen kijken hun ogen uit en lopen natuurlijk een paar keer van boven naar beneden om zelf aan de touwen te trekken of op de knop te duwen.
De mens speelt alleen waar hij
in de volle betekenis van het woord mens is,
en hij is alleen volledig mens waar hij speelt
2. Opkamer
Hier vind je het objektentheater. En gaan de kinderen fanatiek aan de slag met afval, allerlei kosteloos materiaal waarmee zij hun eigen creaties kunnen maken die ook nog eens worden afgespeeld op een groot scherm beneden in de eerste zaal.
Alles kan iets anders worden,
een dopje wordt oog, zon, maan of pannenkoek,
een roestige spijker speelt arm, been, boom of bodem van de zee,
speelgoed voor je fantasie
3. Pronkkamer
In de Pronkkamer lijkt vooral speelgoed van de kinderen van adel te staan. Volgens mijn kinderen was dit niet zo leuk speelgoed. Vroeger mochten kinderen van mensen van adel of het koninklijk huis vast niet vies worden en zeker niet te uitbundig spelen. Ze werden geleerd zich te gedragen als volwassenen en niet te leren spelen zoals spelen echt hoort te zijn.
Voor de jongen was er meer oorlogsspeelgoed. Het trekt nog altijd wel aan die legerautootjes en geweren bij de jongens. Als ze er geen thuis hebben liggen, maken ze er wel één van takken. Heerlijk die fantasie. Meisjes konden zich verkleden voor rollenspellen en vermaakten zich met poppenhuizen.
Maar: Oorlog is het enige spel,
waarbij twee partijen verliezen
4. Logeerkamer
Aan het plafond van deze kamer ontdekten wij door de audiotour een prachtige plafondschildering. In de kamer zelf vind je regelmatig weer een nieuwe expositie. Er staat tijdens ons bezoek een miniatuurdorp van Martijn Holtslag. Deze Deventenaar heeft zelfs de hele opbouw van deze expositie op film staan en kun je dan ook bekijken. Heel interessant. Een prachtig oud stadje, maar ook enkele echte pareltjes waarbij je niet uitgekeken raakt.
De volgende keer vind jij hier wellicht een expositie van een andere speelgoedverzamelaar.
5. Jongens of meisjes speelgoed kamer?
Is speelgoed altijd geschikt voor jongens én meisjes? Of zijn speelgoedauto's toch meer voor jongens en poppen voor meisjes? Vroeger was dit verschil veel groter dan nu. Is er trouwens nu nog wel een verschil, of maken wij als ouders die?
Het speelgoed midden in de kamer zit achter glas en zal menig opa en oma mooie herinneringen geven en laten terug denken aan de fijne tijd van vroeger. In deze kamer vind je ook een arcade spelcomputer met spelltjes als Snake en Pacman.
6. Werkkamer
De werkkamer betekent handen uit de mouwen: hier kun je aan de slag met bouw- en constructiespeelgoed. Mocht je haast hebben, sla deze kamer dan maar over. Die van mij waren er na een uur nog niet uit te krijgen.
Leef jezelf creatief uit en breng je eigen mascotte tot leven met de Tekentovenaar! Zo tof! Teken je eigen avatar, scan je ontwerp en speel het spel met je eigen figuur.
Of bouw een mooi huis met blokken, knexx of lego. De kinderen zijn zo uren zoet!
En het hoogtepunt was de Kapla tafel. Hier gingen ze echt helemaal los. Er liggen papieren met mooie voorbeelden om na te bouwen, maar je mag natuurlijk ook je eigen creativiteit gebruiken. Er werden vandaag echt ware kunstwerken gemaakt hoor!
De kinderen waren niet meer weg te krijgen hier. Met de belofte dat we zeker nog een keer terug komen zijn we door gegaan naar de volgende kamer.
7. De rode knop?
Mijn kinderen waren zo in hun element dat we helemaal vergeten waren om te kijken hoe deze kamer nou precies heet. Midden in de kamer stonden 3 rode knoppen. En daar wil elk kind toch direct op drukken. Ze waren al helemaal in hun element, maar nu vergaten ze helemaal alles om zich heen. Elk knop zorgt er weer voor dat er iets anders begint te bewegen bij de grote modelspoorbaan. De trein rijdt en het gaat regenen, stormen, sneeuwen of de zon schijnt lekker tot het weer nacht wordt.
8. Machine kamer
Hierna gingen we verder naar de Machinekamer. Er was hier zoveel te zien. En alles gaf kleur of bewoog. Flipperkasten, toverlantaarns en nog veel meer bijzonder speelgoed. Betovering en verwondering in deze spannende kamer.
9. Speelzolder
Als laatste komen wij op de speelzolder. Hier is echt nog zoveel te doen. Lekker rustig lezen of een bordspel spelen. Maar ook spelen met de houten trein, de poppenkast en tafelvoetbal. Ik dacht dat wij thuis al veel speelgoed hadden, maar hier is het helemaal het walhalla voor kids.
Weer even kind in Museum Deventer
Wat een middag en wat hebben we heerlijk gespeeld. Ja WE, want natuurlijk kon ik ook nergens vanaf blijven. Zo'n rode knop kun jij toch ook niet negeren?
Moe, maar voldaan lopen wij de laatste trap af naar beneden. Onderweg komen we nog langs een grappig detail: zelfs de brandslang heeft geen gewoon logo, maar een plaatje van een bekend figuur. Weet jij wie dit is?
Alles wat je wilt weten over Speelgoedmuseum Deventer
Wil je zelf ook een keertje op bezoek bij het Speelgoedmuseum? of nog een keer of twee?
Gewoon doen, want het is hier hartstikke leuk! Wil je meer weten over openingstijden en tarieven?
Review Speelgoed Museum Deventer
Een super tof middagje uit. Een museum dat je even terug neemt in de tijd. Het hele gebouw zorgt voor een perfecte sfeer. Het personeel is uiterst vriendelijk. Er is ontzettend veel afwisseling. En het allerbelangrijkste volgens mij kinderen: er is heel veel te doen!!!
Let wel even op: het gebouw is niet rolstoel of kinderwagen toegankelijk. Dus kinderwagens thuis laten, het speelgoedmuseum is sowieso het leukste vanaf een jaar of 5. Maar wel tot 100, zolang je nog goed ter been bent. Want was het interessant en wat ben ik ook zelf geïnspireerd door de mooie quotes.
Dus... wat ga jij doen binnenkort?
Liefs Judith & Kids