We zijn nu gewend dat er altijd schoon drinkwater voorhanden is, maar voor de toenmalige bewoners van de Zuiderzeeregio lag dit heel anders. Volg de audiotour langs de historische waterlocaties en luister naar verhalen over de dorpsput en de klapgoot. Onderweg vind je het waterlab, waar kinderen proefjes kunnen doen, en vier waterkunstwerken: stap bijvoorbeeld onder de Waterpoort of schrijf een weernotitie. Maak je bezoek compleet in het binnenmuseum, waar je alles leert over het watergebruik van toen én nu!
7 waterlocaties
Het Zuiderzeemuseum leidt je langs 7 historische waterlocaties in het buiten- en binnenmuseum. Bekijk de regenwaterput in de Marker woonkamer, de dorpsput op Urk of de klapgoot uit Paesens-Moddergat. Onder het binnenmuseum vind je de spannende waterkelder uit de achttiende eeuw, hierin kon maar liefst 365.000 liter water worden opgeslagen! En van de waterkelder loop je zo door naar de tentoonstelling Waterwijs over het watergebruik van vroeger én nu.
Waterkunst
Ontdek de 4 waterkunstwerken in het buitenmuseum. Stap onder de Waterpoort en ervaar in een oogwenk hoeveel water we dagelijks verbruiken. De uitkijktoren kijkt uit over ons grootste drinkwaterbekken: het IJsselmeer. Luister ondertussen naar het gedicht Zoveel meer vdat speciaal geschreven is voor het Zuiderzeemuseum. Of ga naar de interactieve installatie, Het Wevende Weer, hoe het weer, en de cyclus van het water, zich in ons dagelijks leven weeft.
Waterlab
Voor kinderen biedt Waterwijs een spetterende uitdaging: in het Waterlab kan je jouw eigen proefjes. Dus, trek die labjas aan en filter water of ontdek onder de microscoop welke beestjes in het IJsselmeerwater leven.