Halloween komt er weer aan: de maand oktober is aangebroken! Het is een heerlijk feest om te vieren met je kinderen, vind je niet? Er worden superleuke activiteiten georganiseerd in heel Nederland. Check vooral de agenda van jouw Go-Kids regio om te zien wat er bij jullie te doen is met Halloween!

Go-Kids agenda's

Je kunt Halloween natuurlijk ook lekker thuis vieren met je kinderen. Of maak er een straatfeest van met de buurt - dat zie je op steeds meer plaatsen gebeuren. Superleuk om buiten in de straat bij een vuurkorf gezellig samen te zijn, leuk versierd en natuurlijk lekker eng verkleed!

Voorbereidingen voor Halloween

Wat je ook gaat doen: begin op tijd met de voorbereidingen om er een supertof feest van te maken. Wij hebben heel veel ideetjes voor je, kijk maar en ga aan de slag met jouw griezelige voorbereidingen....

Alles voor Halloween - Bol.com

Halloween, waar kom dat eigenlijk vandaan?  

We vieren Halloween op 31 oktober. Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels heeft het feest ook sterk aan populariteit gewonnen in andere delen van de wereld,, zo ook in Nederland. Maar hoewel veel mensen dat denken ligt de oorsprong van Halloween niet in Amerika! Waar dan wel?

Allerheiligenavond van de Kelten

De naam "Halloween" is afgeleid van All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar. 

Keltisch nieuwjaar

De Kelten geloofden dat op Halloween de geesten van de gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Later is deze traditie vermengt met andere tradities en nu vieren we op 31 oktober op onze manier Halloween in Nederland. 

Trick or treat

Kinderen verkleden zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bewoners geven de kinderen dan vaak snoepjes.

Verkleden met Halloween

Je hebt nu mooi twee keer per jaar een excuus om de verkleedkleren van zolder te halen. Verkleed je zo griezelig mogelijk. En daar hoort natuurlijk ook schminken bij. Heb je geen verkleedkist? Geen nood, je kunt eigenlijk heel makkelijk een Halloween kostuum maken:

  • Mummiepak maken van repen stof. Het mummie-kostuum is perfect voor Halloween. Het ziet er ook helemaal niet zelfgemaakt of knullig uit, terwijl je alleen maar je kind in hoeft te wikkelen met repen stof. Het leukste is het wanneer je verband of stof kan vinden die een beetje grijs/bruin is, zodat je kind echt een mummie lijkt. Dit mummiepak is geschikt voor alle leeftijden. Laat het gezicht vrij om het kostuum minder eng te maken.

  • Spook kostuum zelf maken. Heel makkelijk te maken, want het enige wat je nodig hebt is een oud laken. Knip daarin gaten voor ogen en mond en gooi het over je hoofd. Klaar!

  • Robot pak zelf maken van dozen. Een robot kostuum is super stoer en makkelijk te maken, heel lekker bewegen kan je kind niet, maar je kan hem wel ontzettend gaaf maken met wat flexibele aluminium buizen. 

  • Zombie Kostuum. Voor een Zombie kostuum kun je alles wel gebruiken, als het maar oud en gescheurd is. Licht gekleurde kleding kun je ook mooi versieren. Is het wel oud, maar niet gescheurd? Zet de schaar erin of als je durft met een aansteker brandplekken in de kleding maken. Rafel de mouwen en broekspijpen. In de feestwinkel kun je nepbloed kopen, maar ketchup voldoet natuurlijk ook prima.

Je kunt het jezelf ook nóg makkelijker maken door een verkleedkleren te kopen voor je kind. Koop t een beetje groot, dan kunnen ze het volgend jaar nog eens aan!

Halloween kostuum kopen

Halloween kostuums voor kids

Maak je huis Halloween ready!

Bouw je huis om tot een echt spookhuis, griezel er op los met spannende film of organiseer een griezelige speurtocht voor je kids door het huis! Go-Kids geeft je leuke doe tips en griezelige hebbedingetjes tips om je huis om te toveren tot een echt griezelpaleis!

Tip 1: Maak in je huis een spooktocht

Maak voor je kids of juist voor elkaar een spannende spooktocht door het huis. Bedenk spannende vragen, tover jezelf om tot spook, doe alle lichten uit en ga op zoek naar de verborgen schat! Uiteraard kun je ook voor elkaar een spooktocht maken. Iedereen kan zijn of eigen kamer omtoveren tot spookkamer met spannende opdrachten. 

Halloween

Tip 2: Hou een griezel filmavond

Op Netflix, videoland of Disney zijn veel spannende film te vinden! Wat dacht je van The Nightmare before Christmas bijvoorbeeld. Maak eerst popcorn of leuke Halloweencakejes om vervolgens onder een dekentje samen op te bank te griezelen. 

Tip 3: Halloween hapjes

Maureen heeft voor ons weer een aantal griezelige hapjes bedacht! Bekijk snel de blog en maak met je kids deze griezelige gerechten. Zoals Heksen lasagne of monsterlijke pompoensoep! 

Halloween

Tip 4 : Halloween diner van Roald Dahl

Roald Dahl heeft een onwijs tof griezel kookboek! Daar kun je de griezeligste dingen uit maken, zo leuk... Wat dacht je bijvoorbeeld van snotkommer uit de GVR of een griezelige krokodil. Alvast eet smakelijk! Bekijk het griezel kookboek maar eens!

Griezelkookboek Roald Dahl

Tip 5: Maak een griezelige pompoen 

Een pompoen uithollen hoort natuurlijk helemaal bij Halloween! Maak de tofste en griezeligste gezichten van een pompoen, kaarsje er in en je bent helemaal Halloween ready! Bekijk hier enkele toffe voorbeelden hoe je dit het beste kunt doen. 

Halloween

Tip 6: Maak van je huis een griezelhuis

Hoe leuk is het om tijdens Halloween je huis een beetje extra aankleding te geven. Hoe enger hoe beter natuurlijk ;)! Dus haal de Halloween slingers, doodshoofden (nep!)spinnen en spinnenwebben maar uit de kast en maak van je huis een echt griezelhuis. 

Tip 7: Griezelverhaal vertellen of voorlezen bij het kampvuur

Zijn jouw kids oud genoeg voor een spannend verhaal bij kampvuur? Ga 's avonds lekker een kampvuurtje maken in de tuin. Vergeet de uitgeholde pompoenen met een kaarsje niet en natuurlijk de lekker marshmallows. Je kunt natuurlijk zelf een heel eng verhaal vertellen, maar kunt ook een griezel verhaal voorlezen uit een boek. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Grote Griezelboek 8+, een griezelbundel met huiveringwekkende verhalen over o.a. Dracula, Frankenstein en het monster van Loch Ness. Of voor jongere kinderen: het grote Kluitman Griezelboek met 10 griezelige verhalen voor kids van 4 t/m 8 jaar.

Griezelboeken bij Bol.com

Spannende spelletjes met Halloween om samen te spelen

Hoe leuk is het om gezellig met elkaar een eng spelletje te doen die bij het thema Halloween past? Ook de sfeer is natuurlijk bepalend. Zorg voor gezellig versierde kamer, zoveel mogelijk de lichten uit en kaarslicht aan. En een zaklamp in de aanslag als het opdrachten van het spel moeilijk te lezen zijn.

Welke spelletjes zijn leuk om te doen met Halloween? Een paar ideeën:

Weerwolven van Wakkerdam - spannend spel!

Halloween films voor kinderen

Er zijn heel veel Halloween films die véél te spannend zijn voor kinderen. Gelukkig zijn er ook films die wél spannend zijn, maar niet té... precies goed om te kijken als je met de kids Halloween wilt vieren met een filmpje. Wij hebben 15 leuke voor je op een rij gezet:

Leukste Halloween films voor kids

Pompoen uithollen voor Halloween 🎃

Bij Halloween horen natuurlijk pompoenen. Toch? Het allerleukst is als je een pompoen uitholt om er dan een gezicht in te maken. Lichtje erin en je hebt een heerlijke Halloween sfeer. Maar hoe doe je dat, het uithollen van een pompoen?

Wat voor pompoen moet je hebben?

Je kunt zowel kleine (eetbare) pompoenen gebruiken als hele grote voor het Halloween feest. De grotere zijn makkelijker te bewerken, maar ook minder lang houdbaar. Kies een pompoen waarvan de onderkant vlak is en gelijkmatig.

Hoe begin je met het maken van een Halloween pompoen? 

Snijd met een scherp mes de deksel van de pompoen af door het mes enigszins naar beneden te richten zodat de deksel er later mooi invalt.

Uithollen van een pompoen

Gebruik een stevige lepel of ijsschepje om de pompoen uit te hollen. Als je zoveel mogelijk vruchtvlees weg kunt snijden zonder door de buitenwand heen te gaan, blijft de pompoen het langste mooi. Af en toe kun je even checken of de pompoen al doorschijnend is. Zet er dan even een kaarsje of lampje in.

Gezicht maken in een pompoen

Met een mesje of een stift teken je eerst een gezicht op de pompoen. Met een mesje kun je de mond, neus en ogen dan voorzichtig uitsnijden.

Halloween pompoen uithollen en snijden

Versier mandarijnen als pompoenen

Pompoenen een beetje te groot? Dan kun je ook mandarijnen als pompoentjes gebruiken. Teken er grappige en griezelige gezichtjes op en geef ze mee naar school. Zo hebben ze een griezelig 10-uurtje en dan smaken ze natuurlijk extra lekker.

Verzin een toverspreuk

Zelfs de allerkleinsten vinden het leuk om mee te verzinnen. Wie verzint de leukste en voor het een extra effect kun je natuurlijk een toverstokje gebruiken. Je kunt zelf een toverstok maken van een oude breinaald en deze helemaal omwikkelen met stof en leuke lintjes, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon eentje kopen, bijvoorbeeld een die lijkt op die van Harry Potter.

Knutselen voor Halloween

Het is natuurlijk ook superleuk om gezellig samen te knutselen voor Halloween. Creakids gaf ons de volgende Halloween knutseltips:

Het monster van Frankenstein

Ieder jaar op 31 oktober is het Halloween feest. Versier jij dan ook je vensterbank, het klaslokaal, de schoolingang, de ramen en de gang? Dan kan je wellicht deze monstertjes er ook wel neerzetten of hangen!  

Pompoenen knutselen

Pompoenen zijn echt in deze tijd van de herfst te zien en ze zijn ook niet weg te denken tijdens Halloween. Met ijsstokjes kan je heel mooie en griezelige pompoenen maken. En het is heel makkelijk! De knutselstokjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar ze zijn ook gewoon in naturel te koop. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is zwart en wit papier en lijm, schaar en stift.

Heb je geen ijsstokjes maar wel lege keukenrollen in huis? Ook daarvan kan je heel leuke pompoenen maken!

Spin maken van een potdeksel

Net als de pompoenen zijn deze spinnen helemaal in het thema van de herfst maar ook in het Halloweenthema. Ook de spin is heel makkelijk te maken. Je hebt vast wel wat deksels van potten in huis en deze spin kan je zo vriendelijk laten kijken als je zelf wilt. 

Halloween skeletten sfeerlichtjes

Deze skelet lichtjes verhogen zeker de griezelsfeer met Halloween. Wederom is voor dit knutseltje nauwelijks iets nodig. Alleen een wit papieren bekertje, een potlood en stift en een een spits schaartje (of hobbymesje) heb je nodig! Een theelichtje (LED-lampje) op batterijen onder het bekertje zorgt ervoor dat zijn ogen oplichten.