Anita: Ik geloof dat mijn dochter 4 was, toen wij een kas in de tuin zetten. Niet zo'n grote glazen, die was een beetje boven budget, maar een zelfgebouwde houten kas met deksel. We hebben samen lekkere groenten uitgezocht en maakten een kalendertje met wat je wanneer moest zaaien. Zo ontdekte ze gaandeweg dat meneer Appie die groenten niet de winkel in tovert, maar dat er een heel (tof!) proces aan vooraf gaat. Niet iedere oogst lukte, maar veel ook wel. En omdat we er zo veel plezier aan hebben beleefd, wordt het tijd om alle moestuin-tips te bundelen en met jullie te delen. 

Moestuin aanleggen met kinderen - eigen groente kweken

Op deze pagina's vind je allerlei tips om te starten met een eigen moestuintje, samen met je kind. 

Welke groenten en kruiden heb jij nog in huis, die je (deels) in de grond kunt stoppen om nieuwe mee te kweken? Voor onze kids dé manier van moestuinieren, heel beeldend en superleuk om te doen! Klik op kweken zonder zaadjes (te kopen) om naar de voorbeelden te gaan. 

kweken zonder zaadjes

Waar ga je je moestuin in beginnen? In potten? In een kweekkas? Of gewoon los in de tuin? We hebben verschillende voorbeelden voor je verzameld. Klik op Moestuinbakken en Kassen om naar de voorbeelden te gaan. 

moestuinbakken

Moestuinieren met kids is niet alleen leuk en leerzaam, het is ook nog eens een fantastische manier om samen tijd buiten door te brengen en verse groenten en fruit te verbouwen. In Nederland kun je in principe het hele jaar door moestuinieren, maar het voorjaar is vaak de beste periode om te beginnen met planten.

Als je in het voorjaar begint, kun je bijvoorbeeld radijsjes, sla, wortels en spinazie zaaien. Deze groenten groeien snel en zijn daardoor perfect voor kinderen, die zo snel resultaat zien van hun inspanningen. Ook bonen, erwten en courgettes doen het goed in Nederlandse moestuinen.

In de zomer kun je verdergaan met bijvoorbeeld tomaten, paprika's en aubergines. Ook kruiden zoals basilicum, peterselie en bieslook zijn makkelijk te kweken en kunnen worden gebruikt in allerlei gerechten.

In de herfst kun je nog steeds oogsten, zoals pompoenen en bieten. En als het begint te vriezen, kun je experimenteren met wintergroenten zoals boerenkool en spruitjes.

Het mooie van moestuinieren met kinderen is dat ze niet alleen leren waar hun voedsel vandaan komt, maar ook verantwoordelijkheid leren nemen voor iets dat groeit en bloeit. Het is een activiteit die het hele jaar door plezier en gezonde voeding oplevert!

Moestuinieren met kinderen

 

 

Log In