Natuurlijk kun je een tomatenplant midden in je tuin planten. Met een beetje geluk doet hij het gewoon. Toch is een apart stukje voor je moestuinplanten fijn om te hebben. Sommige planten lopen nogal uit, vaak zijn groentes niet de allermooiste planten en het is natuurlijk gewoon leuk om een mini-moestuin te hebben. Op deze pagina vind je tips om zelf een kas(je) te bouwen en waar je ze kant-en-klaar kunt kopen. Hopelijk heb je er iets aan! 

Zaadjes laten ontkiemen

Je kunt zaadjes in je kas zaaien, maar nog leuker (en het werkt vaak ook beter omdat je de temperatuur wat beter kunt beïnvloeden) is je zaadjes eerst in kleine potjes te laten ontkiemen. Wij hebben hiervoor een klein kweekbakje van de Action gebruikt, maar je kunt ook eierdozen gebruiken, of wc-rolletjes of zelfs plastic bekertjes. Zet ze in een bak of doos, dek het geheel af met huishoudfolie zodat je een broei-effect creëert en je hebt een toffe low-budget start van je eigen moestuin. 

kweekkas action

Zoektip op Pinterest: 'seed starting hacks' of klik hier

Zodra je zaadjes ontkiemt zijn en er een babyplantje is verschenen, wordt het eerste bakje al snel te klein. Je gaat je plantje dan overzetten naar een plek met meer ruimte. Dit kan in een oppottafel of een kas. 

Tafel voor je moestuin

De plantjes geef je de ruimte om verder te groeien. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een speciale tafel voor moestuinen. De voordelen hiervan zijn dat het er opgeruimd uit ziet, je hebt niet per se een tuin nodig (kan ook op een balkon!) en je hoeft niet te bukken. Het nadeel er van is dat je geen planten kunt kweken die diep de grond in groeien, zoals wortels. 

Een tafel voor je moestuin, zoals op de afbeelding hieronder, kun je kant en klaar kopen, of zelf maken als je een beetje handig bent. 

moestuinbak bol deze oppottafel is ten tijde van schrijven te koop via bol,com, zie hier. Of bekijk alle moestuinbakken bij bol.com, via deze link

Kas op de grond in je tuin

Heb je een plekje over in de tuin? Dan is het superleuk om daar een kas te maken! Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een houten afscheiding in de grond zou al voldoen, zoals deze: 

moestuin bak op de grond (bron: bol.com)

Maar ook fijn, zeker als je groenten wilt gaan kweken, is een kas met glas. Dat kan in een bak, of echt een kas waar je in kunt lopen. 

Ga je bijvoorbeeld bij bol.com zoeken naar moestuinbakken, dan kom je allerlei voorbeelden tegen, zoals deze, voor zo'n €200 

broeikas bol

en deze voor rond €70

kweekbak bol

Natuurlijk is dat niet voor ieders portemonnee geschikt. Dit zijn slechts voorbeelden, er zijn ook goedkopere (en duurdere trouwens;) ) modellen te vinden. Of je gaat zelf aan de slag...

Zelf een kas maken voor in de tuin

Zelf een kas bouwen is op zich best te doen. De tijd, kosten en moeilijkheidsgraad kun je hiermee aardig in de hand houden. Maar alles begint met een plan natuurlijk. Om je een stukje op weg te helpen hebben we een aantal leuke voorbeelden voor je verzameld. 

Doe-het-zelf-tuinkas bouwen

 

Heb jij nog een toptip die andere ouders die willen gaan moestuinieren met kinderen niet mogen missen? Mail ons! Moestuiniertips mogen gestuurd worden naar info@go-kids.nl. Wie weet zie je jouw tip daarna terug op deze site!

Log In