Wat een heerlijke dag was het voor ons gezin in het pittoreske Haler, in Midden-Limburg, waar we de kans kregen om de activiteitenboerderij van Het Hobbyschuurtje te ontdekken. Zodra we aankwamen, werden we hartelijk ontvangen en begon ons avontuur met een boeiende rondleiding over de boerderij. Onze Go-Kids Reporters gingen uiteraard weer spelen & ontdekken en we vertellen je in deze blog graag alles over ons bezoek aan deze leuke & leerzame melkveehouderij. 

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Het Hobbyschuurtje
Meer weten

Het Hobbyschuurtje

Lochterstraat 4, Haler

Ontdek het boerenleven op een verrassende wijze bij Activiteitenboerderij Het Hobbyschuurtje! bekijk

 

Yes! Veel enthousiasme onder de kleine Go-Kids Reporters. Want we gaan kalfjes knuffelen! Ik hoefde dan ook niet 2 keer te vragen wie van de Go-Kids Reporters zin had om mee te gaan. Want ja, laten we eerlijk zijn.... baby diertjes zijn altijd leuk, lief én schattig. Dus we zijn heel nieuwsgierig naar de activiteit 'kalfjes knuffelen' bij Activiteiten Boerderij Het Hobbyschuurtje!

Kennismaking met de lieve kalfjes

Als we aankomen bij de boerderij in Haler staat boerin Carin al buiten om iedereen te verwelkomen. Boer Nico is druk op de boerderij terwijl wij een rondleiding krijgen van Carin. Ons avontuur begint in de stallen waar we gelijk al een eerste kennismaking krijgen bij de kalfjes. We krijgen nog enkele belangrijke én handige instructies over de kalfjes. Bijvoorbeeld over hoe we ze het beste kunnen aaien, dat hun tong ontzettend ruw is, en dat ze ons nog helemaal niet zo goed kunnen zien.

hobbyschuurtje  kalfje mia

In de stallen zien we kalfjes van verschillende leeftijden. We zien een pasgeboren kalfje, ze heet Mia en is pas enkele uren oud! Mega schattig dus. En alle kids staan dan natuurlijk ook in de rij om kleine Mia te bewonderen en te aaien. Ze ligt op een heerlijk bedje van stro met een lekkere warme lamp erboven. In de stal ernaast staat een kalfje, dat ietsje ouder is, en wel zin heeft om te stoeien. Het kalfje gaat vrolijk te keer in de stal en af en toe komt er een lange tong tussen de tralies door om te kijken of we iets lekkers voor hem hebben. 

het hobbyschuurtje   kalfjes knuffelen

Kalfjes voeren

Bij onze jongste Go-Kids Reporter Roan, van 4 jaar, lijken alle kalfjes vooral zijn jasje erg lekker te vinden. Hij schatert van het lachen als hij ziet dat er 2 kalfjes naast elkaar staan en een voor een een proefje nemen van zijn jasje. Gelukkig waren we hierop voorbereid en had Carin ons gezegd om kleren aan te doen die vies mogen worden op de boerderij en laarsjes aan te doen. Als we verder gaan met de rondleiding komen we aan bij 2 silo's, hier zit het voer in voor de koeien en kalfjes. Carin vult een emmer met wat voer en dan gaan we door naar de iets grotere kalveren. Deze kalveren mogen we voeren. Ze zien nog steeds niet zo goed als volwassen koeien, maar ruiken het voer al van een afstandje. We pakken ieder een handje krachtvoer en de kalveren smikkelen alles enthousiast op!

kalveren voeren   kalfjes knuffelen hobbyschuurtje

De volwassen koeien

En dan schuiven we weer een stukje op naar de stallen met volwassen koeien en de koeien die met zwangerschapsverlof zijn. Deze koeien worden namelijk apart gezet, omdat ze niet om de zoveel uur melk hoeven te geven. We zien hoe andere koeien vanuit buiten naar binnen lopen om te kijken of ze al richting de melkmachine mogen, omdat daar ook weer wat lekkers op ze staat te wachten. Andere koeien staan van wat hooi te genieten, maar de meeste koeien staan lekker buiten te grazen. We leren over de verschillende bodembedekkers voor in de stal en het verschillende voer wat de koeien wordt aangeboden. Uiteindelijk komt er ook een koe aangelopen de richting de melkmachine mag, en zo kunnen we ook gelijk zien hoe dat allemaal in zijn werk gaat. 

koe met zwangerschapsverlof   

Zelf boter maken

Dan is het tijd voor een pauze met een kleine versnapering. Maar daarvoor worden we eerst nog even zelf aan het werk gezet! We gaan namelijk zelf boter maken. We krijgen allemaal een klein potje met melk in, en hier moeten we een tijdje mee schudden totdat het slagroom wordt. En dan mogen we er nog een tijdje langer mee schudden totdat het boter is! Super leuk, onze Go-Kids Reporters hebben voor het eerst zelf boter gemaakt! We krijgen allemaal 2 koekjes waar we de boter op kunnen smeren en daar mogen we roze muisjes op doen. Dit is heel toepasselijk aangezien vanochtend kalfje Mia is geboren. De volwassenen krijgen allemaal koffie of thee en de kids mogen ranja pakken. We mogen ook allemaal wat van de verse melk proeven!

boter maken hobbyschuurtje  koekjes met roze muisje het hobbyschuurje

Spellen en opdrachten op de boerderij

Na de pauze gaan we verder met allemaal leuke activiteiten. De grote groep wordt opgesplitst en iedereen gaan met zijn eigen gezelschap verder met de leuke opdrachten die overal uitgezet zijn rond de boerderij. Wij beginnen met Boerderij Memorie. Op het gazon liggen hele grote memorie-platen die allemaal iets te maken hebben met melk. De kids gaan er helemaal in op. Elke opdracht duurt ongeveer 5 minuten. Precies genoeg voor de spanningsboog van onze 4 jarige. En ruim genoeg tijd om een opdracht uit te voeren. 

boerderij memorie het hobbyschuurtje   melkpak vissen

Er volgen nog allemaal leuke opdrachtjes zoals lekker spelen in de speeltuin, Melkpak-vissen, een rekenopdrachtje, koe-melken, stoere boeren foto's maken, in de tractor en als klap op de vuurpijl mogen de kids de stal inkruipen bij de kalfjes om te knuffelen. Je ziet dat de kalfjes zelf ook echt genieten van het contact en de aandacht. Voor het voltooien van alle opdrachten krijgen de kids nog een leuke koeienpotlood en een boer/boerinnen diploma! Die hebben ze dik en dubbel verdiend!

kalfjes knuffelen hobbyschuurtje  fotoshoot hobbyschuurtje

Wat hebben we veel geleerd van Carin over de melkveehouderij, over de koeien & kalfjes en over het boerenleven. We hebben genoten!

Wat vonden onze Go-Kids Reporters van ons bezoek?

Het verbaasde ons hoe nieuwsgierig en lief de koeien en kalfjes zijn. Alle koeien vonden het heerlijk om lekker gekroeld en geaaid te worden. Ook hebben we geleerd dat koeien heel slim zijn. De kids vonden het vooral heel grappig dat de kalfjes alles willen voelen en proeven met hun lange tong. Het was een ontzettend leerzaam uitje, waarbij de kids allemaal ontzettend betrokken werden. We hebben 2,5 uur genoten van het boerenleven, een leuke dag gehad en  de kids (en ook papa en mama) hebben veel geleerd.  

Onze Go-Kids Reporters waren het er unaniem over eens.............. De kalfjes waren echt het allerleukste aan het bezoek aan de boerderij! 

liefs jeannette go-kids limburg

Log In