Heel veel verschillende dieren
Als we verder lopen komen we langs enkele Mergellandschapen, er zijn afgelopen april ook baby's geboren! We zien twee zwarte zwanen met een aantal kleine zwarte zwaantjes. Daar blijven we natuurlijk ook nog even wat langer staan. Want babydiertjes vinden de kids toch wel het allerleukste om te zien! Via de wandelroute, komen we in het gedeelte genaamd "waterwereld" terecht. Hier zien we nog veel meer watervogels. Zoals eendjes, witte zwanen, flamingo's en de Afrikaanse lepelaar. Er zijn echt heel veel verschillende eendjes, zoals bijvoorbeeld de geelsnaveleend, maar er zijn er ook een aantal eendjes met gekke kapsels. Die trekken vooral de aandacht van de kids. Dat vinden ze namelijk heel grappig om te zien.
Dan komen we bij een gebouw uit, "de Koelekop". Binnen zien we dieren zoals kreeftjes, slakken en wordt er ook in een etalage getoond hoe lang het duurt voordat zwerfafval wordt afgebroken. Wist je dat bepaalde soorten afval nooit worden afgebroken? En dat dit dus altijd het milieu zal blijven vervuilen? Zonde toch! Daar zijn de kids het helemaal mee eens.
Nieuwe bewoner Kasteelpark Born
We vervolgen onze wandeling en komen langs een hele bijzondere nieuwe bewoner van Kasteelpark Born. Kameel Bertil woont hier sinds enkele dagen. Hij is heel nieuwsgierig en komt ook even kijken of we iets lekkers voor hem hebben.
Een van de leukste plekjes vinden wij de verblijven waar de uilen en andere roofvogels zitten. Door hun schutkleuren is het heel moeilijk om ze te vinden in hun verblijf. We doen hier dan ook altijd een kleine wedstrijd spelen. Wie de uil het eerste ziet, heeft gewonnen. En dat blijkt soms toch echt wel heel moeilijk. ;-) Als we verder wandelen komen we langs een doorloopvolière. De meningen zijn verdeeld of we hier doorheen gaan lopen. Komen de vogel niet op ons zitten? Vraagt de oudste. We zullen het zien, want iedereen heeft besloten om toch door de volière te lopen. En dat viel dus heel erg mee. Er is geen een vogel op ons komen zitten en de kids hebben verschillende vogels gezien, die ze nog nooit eerder hadden gezien. Maar ook bekende vogels, zoals parkietjes hebben we kunnen bewonderen.
De Wasjbear; het 'ontdek & onderzoek' gebouw
We wandelen langs nog veel meer verschillende dieren zoals wallaby’s, reuze schildpadden, lynxen, aapjes, geitjes, otters, alpaca's en wasberen. En als we dan helemaal klaar zijn met de wandelroute ploffen we even neer op het terras. We zijn wel aan een versnapering toe. De kids kiezen een Slush Puppy en terwijl ze daar lekker van smikkelen, schrijf ik de kinderen in voor het wateronderzoek bij 'De Wasjbear'.
Hier mogen de kids als echte wetenschappers op onderzoek gaan. Wat leeft er allemaal in het water? Ze krijgen een bakje met water en er drijft heel veel groen in. Als eerste scheppen ze met een netje en met pincetten het groen (het kroos) uit het water, zodat ze beter kunnen zien welke beestjes er allemaal in het water zitten. We zien dan al gelijk allemaal kleine beestjes tevoorschijn komen. Dan gaan ze met een pipet en een lepeltje aan de slag om de beestjes in een petrischaaltje te zetten. Dat blijkt nog een hele uitdaging! Maar als dat gelukt is, mogen ze aan de slag met de volgende uitdaging. Namelijk de beestjes isoleren. Als dat bij iedereen gelukt is, gaan ze het onderzoeksgebouw in met hun petrischaaltje met waterdiertjes.
Er staan allemaal tv-schermen en microscopen. Super cool! De kids krijgen alle drie een formulier waarop ze kunnen invullen welke diertjes ze allemaal zien in hun schaaltje. We zien o.a. platwormen, zoetwaterpissebedden, éénoogkreefjes, watervlooien, mini slakjes en muggenlarven. De diertjes worden goed bekeken onder de microscoop. Gelukkig krijgen we heel goed uitleg over hoe we de beestje het beste kunnen bekijken onder de microscoop, want wij hadden dit nog nooit gedaan. Nadat we ons eigen onderzoek hebben afgerond, gaan we nog bij een groot scherm kijken en krijgen we meer uitleg over de verschillende waterdiertjes. We hebben bijvoorbeeld geleerd waar het hart zit van een draaikolkslak. Heel bijzonder allemaal. We hebben eigenlijk nooit eerder stilgestaan bij deze kleine waterdiertjes. Dus dit vinden we echt bijzonder om te doen. De begeleiding bij De Wasjbear is ook echt top. Ze doen het heel leuk op niveau van de kids, zelf onze jongste van 3 mocht aansluiten. Ze maken er echt een leuke leerzame activiteit van.
De Wasjbear is in de zomerperiode dagelijks geopend van 13:00 - 17:00 uur. Na de vakantie op woensdag, zaterdag en zondag. Je mag overigens gratis deelnemen aan deze activiteit. Tegenover De Wasjbear hangt een bord waar je de kids kunt inschrijven om deel te nemen. Echt een aanrader! De activiteit duurt ongeveer 1 uur.
Speeltuin en horeca
Dan kunnen de kids zich nog even helemaal uitleven in de speeltuin. Er is een springkussen, een uitkijktoren, er is een grote zandbak en een klein klimtoestel met glijbaan en klimwand. Ik kan de kids goed in de gaten houden vanaf het terras. En terwijl de kids lekker spelen, bestel ik alvast wat frietjes met snacks en iets te drinken voor ons allemaal bij Snackpoint 't Uulke. En dat smaakt ons allemaal heel goed. De dag zit er bijna op en het is tijd om naar huis te gaan, het is namelijk al bijna sluitingstijd. Als we richting de uitgang lopen, komen we ook nog langs een papegaaienverblijf. We hebben echt heel veel diertjes gezien vandaag én veel geleerd.
Wat vonden wij van ons bezoek?
Kasteelpark Born herbergt een breed scala aan dieren. En door de aangegeven route wandel je langs alle verblijven. Er is vermaak voor jong én oud en het wateronderzoek was een hele leuke activiteit. Voor de kinderen is er bovenal een leuke speeltuin waar ze zich helemaal kunnen uitleven. Klimmen, klauteren, glijden en schommelen, het kan allemaal. Terwijl de kids zich vermaken, kun je zelf genieten van een heerlijk kopje koffie op het terras dat uitkijkt over het speeltuingedeelte. Kortom, Kasteelpark Born is de ideale bestemming voor een gezinsuitje vol plezier, ontdekking en ontspanning.
Ga ook eens langs bij Kasteelpark Born en beleef een onvergetelijke dag!