Wij brachten een bezoek aan Openluchtmuseum De Locht waar de geschiedenis van het platteland in Noord-Limburg op levendige wijze gepresenteerd wordt. Onze Go-Kids Reporters hebben alles uitgebreid verkend. We hebben veel gezien, geleerd, en we mochten zelf ook nog even onze handen uit de mouwen steken. In deze blog lees je natuurlijk weer al onze avonturen die we deze middag beleefd hebben!

Onze Go-Kids Reporters zijn heel nieuwsgierig naar dit uitje. Wat gaan we allemaal zien? Kunnen we ook iets doen, of mogen we alleen kijken? Als we de straat inrijden en vanuit ons raam al de vlaggen van openluchtmuseum De Locht zien en de parkeeplaats oprijden, gaat iedereen snel rechtop zitten in de auto om beter te kunnen kijken. Er staat namelijk een bonte koe voor het museum die de aandacht van de kids trekt! Daar wil onze jongste wel mee op de foto. 

Museum De Locht  Openluchtmuseum De Locht

Terug naar de tijd

Binnen bij de kassa krijgen de kids alle drie een briefje. Hierop kunnen ze de antwoorden schrijven van de digitale speurtocht. Je kunt de QR code scannen die op het briefje staat en de speurtocht verschijnt al in het scherm. Er staat een route aangegeven die ons naar en door het museum leidt. We worden meteen ondergedompeld in vroegere sferen. We lopen door een woonstalhuisje, dat helemaal ingericht is zoals het er vroeger, in de periode 1850 - 1950, uitzag. Er staan koeien en varkens in een stal binnen. We kunnen ook alle woonruimtes bewonderen. Een keuken, een woonkamer (welke overigens vroeger alleen gebruikt werd voor speciale gelegenheden), een slaapkamer en nog veel meer.



Als we verder de route volgen komen we bij héél véél verschillende molens uit. En dan niet zo een moderne windmolen die je langs de weg ziet staan, maar allerlei molens die vroeger gebruikt werden in en rondom de boerderij. Er is één molen die de kids het allerleukste vinden, aangezien hij heel veel wind maakt, als je aan de hendel draait. Dus om de beurt gaan ze ervoor staan, volop in de wind die de ander maakt door aan de hendel te draaien.  

  museum de locht weegschaal

Dan komen we bij een ouderwetse weegschaal. "Wat is dit eigenlijk?" Vragen de kids. Ze zien er geen weegschaal in. Maar na enige uitleg gaan ze aan de slag met de gewichtjes om de weegschaal in balans te krijgen. Dat lijkt toch niet zo makkelijk als het lijkt. En de gewichtjes zijn zo klein, ze zien er helemaal niet zo zwaar uit!

Verrast door de jaren 70!

We kunnen hier de trap omhoog en dan zien we een ingerichte kapsalon, apotheek, bakkerij en nog veel leuke ingerichte ruimtes van vroeger. En dan komen we in een heel ander stukje geschiedenis terecht. Namelijk de 70-er jaren. En dat ziet er ineens een stuk bekender uit dan alles wat we tot nu toe te zien kregen van vroeger. Ik ben zelf in de jaren 80 geboren. Maar ik herken veel meubels en spullen die mijn opa en oma vroeger thuis hadden. En natuurlijk van foto's van onze ouders in hun flower-power outfits. Maar onze Go-Kids Reporters herkennen hier net zo weinig van als alles dat we tot nu toe gezien hebben. Super leuk dus om hier rond te lopen en verhalen te vertellen, want zo zag het er vroeger bij hun opa en oma uit toen ze zelf nog kinderen en tieners waren. Lekker nostalgisch!

musen de locht 70er jaren  museum de locht jaren 70

Oude ambachten

Buiten het museum is er nog veel meer te zien en te doen. Als we buiten komen zien we dat er een (nep)koe staat die je kunt melken en er zitten enkele dames aan een tafeltje te weven. Maar er wordt ook de was gedaan en dat willen de kids ook wel eens proberen! Ze gaan aan de slag met een wasrekje, een emmer met zeep en erna gaan de natte kleren door een pers, dan worden de kleren opgehangen aan de waslijn. Dat ging vroeger heel anders dan nu! Als alle was aan de waslijn hangt, is het tijd voor een korte stop op het terras. Het is lunchtijd en de kids hebben wel zin in een lekkere pannenkoek! Tijdens het wachten op ons eten, spelen de kids in de speeltuin en in het HONK. Hier staan allemaal oud-Hollandse spellen en kun je een miniatuur kermis zien, deze is helemaal gemaakt van gerecycled materiaal. 

museum de locht koe melke  museum de locht het honk

Na het eten willen de kids graag naar de middeleeuwse boerderij. Hier worden allemaal demonstraties gegeven over het leven op de boerderij vroeger. Onderweg komen we een smid tegen, die gereedschap aan het maken is. Er wordt ijzer in hete kolen gelegd en als het ijzer heet genoeg is kan het door de smid omgetoverd worden tot een stuk gereedschap.

openluchtmuseum de locht smid  openluchtmuseum de locht middeleeuwse boerderij

Middeleeuwse boerderij

Als we aankomen bij de middeleeuwse boerderij mogen we al meteen aansluiten om kaarsen te maken. De kaarsen worden een voor een onder gedompeld in een ketel met kaarsvet. En steeds als een laagje droog is, mag het opnieuw ondergedompeld worden, zo wordt de kaars steeds dikker. We mogen ook proberen om hout te hakken. Poeh, die hamer is zwaar zeg! Dat is nog best lastig ook! En we mogen ook nog een lieve mevrouw helpen met touw maken. Eerst wordt er stro in een soort houten pers kapot geslagen, tot het houterige er vanaf valt en het stro helemaal soepel is. Dan mogen de kids het stro 'kammen'. Totdat het steeds meer op draad gaat lijken. Ze vinden het allemaal heel leuk om te doen en gaan steeds om de beurt met van alles aan de slag hier in de middeleeuwse boerderij. 

middeleeuwse boerderij de locht  middeleeuwse boerderij de locht

Dan zit onze middag er helaas alweer bijna op. Op de weg terug van de middeleeuwse boerderij richting de uitgang komen we nog allemaal leuke dingen tegen, zoals een aspergepaviljoen, een klompenmakerij, een brouwerij, en een melkfabriekje, waar we overal nog een kijkje nemen. Onze middag is omgevlogen! De kids hebben het heel erg naar hun zin gehad. Ze zijn heel trots op hun zelfgemaakte kaarsen die ze meer naar huis mogen nemen. Wij hebben nóg enkele extra kaarsen meegenomen. Want ze zijn ook te koop voor 50 cent per stuk. Tijdens ons bezoek hebben wij natuurlijk ook steeds de vragen van de speurtocht beantwoord. Wij hadden de juiste oplossing! Bij de kassa mogen de kids daarom nog een kleinigheidje uitzoeken. 

Wat vonden onze Go-Kids Reporters van ons bezoek aan Openluchtmuseum De Locht?

Met stip op nummer 1 staat de middeleeuwse boerderij! Ze hebben hier zoveel leuke dingen mogen doen zoals kaarsen maken, touw maken en houthakken. Ook de was doen was heel erg leuk. In het HONK stonden heel veel leuke spelletjes, deze waren ook favoriet. Onze jongste vond de speeltuin en de miniatuur kermis erg leuk. Vooral dat elke keer als hij op de knop drukte, alles begon te bewegen! 

miniatuur kermis de locht

Breng een bezoek aan Openluchtmuseum De Locht en stap terug in de tijd. Dompel jezelf onder in de rijke geschiedenis van deze fascinerende periode. Heel bijzonder om de kids op een leuke manier zelf te laten ervaren hoe het leven vroeger was.

Meer info over museum De Locht!