Leuke spelletjes binnen met kinderen 

We stimuleren onze kinderen natuurlijk zo veel mogelijk naar buiten te gaan. Maar dat kan niet altijd. Om het binnenspelen zo leuk mogelijk te maken voor kids hebben we een aantal tips. 

Tip: is het te veel om te kiezen? Print de lijst dan uit, blinddoek je kind en laat hem of haar iets aanwijzen! Of maak lootjes met alle nummers van de binnenspelletjes en trek een lootje.

 1. Laser parcours door de kamer of keuken
 2. Maak je eigen escaperoom thuis
 3. Maak een Kahoot! quiz voor elkaar
 4. Houdini
 5. Muziek maken met glazen
 6. Fotospeurtocht
 7. Proefspel
 8. Voelspel
 9. Tekenen in het donker of met blinddoek op
 10. Woordspelletjes met kinderen
 11. Chocolade race
 12. Geheugenspel
 13. Galgje
 14. Bal blazen
 15. Wie ben ik / wat ben ik
 16. Zoek de kleuren
 17. Toveren met water
 18. Mannetje tekenen
 19. Bordspelletjes
 20. Maak zelf een ladder en slangenspel
 21. Verbreek een Wereldrecord!

1. Laser parcours door de kamer of keuken

Zijn jouw kids ook dol op lasergamen? Dan zal dit spel een hit zijn. Pak een bolletje wol of touw en bind er laserstralen van in een parcours door de woonkamer, keuken of gang. Laat de kids er doorheen gaan en wie een laserdraad raakt is af.

2. Maak je eigen escape room thuis

Dit spel hebben wij de afgelopen week gedaan.  Mijn zoon van 10 heeft er een eigen escaperoom "bedacht". Een escape room bestaat uit een aantal opdrachten. Onze zoon had er een paar cijfersloten en een geldkistje met slot voor gebruikt en verder pen en papier. Onze kinder escape room begon in de gangkast, maar.... waar is de sleutel van de gangkast? Die moesten we dus eerst zoeken.  Daarna vonden we een rebus in de kast die ons weer naar de tuin stuurde. Daar was een puzzel die ons naar de badkamer stuurde en zo hebben we heel veel ruimtes gezien. Uiteindelijk vonden we in een geldkisten een telefoon waar mijn zoon een filmpje had ingesproken "gefeliciteerd jullie hebben het gered". Superleuk voor kinderen om zich mee bezig te houden en vervolgens voor het hele gezin om op zoektocht te gaan. 

Het klokhuis heeft ook instructie film gemaakt over het zelf maken van een escape room. 

Offff je koopt zo'n handig pakket waarmee je alles krijgt dat je nodig hebt voor een leuke escaperoom. Er zijn een heleboel verschillende!

Escaperoom voor kinderen

Escaperoom pakketten

3. Maak een Kahoot! quiz voor elkaar 

Ken je Kahoot! al? Het is een programma waar je zelf eenvoudig en gratis een leuke quiz op kan maken. Het kan ook via de Kahoot! app. Je kan de quiz maken voor je eigen gezin, maar in deze corona tijd is het misschien ook leuk om het met de hele familie te doen. Want iedereen kan meedoen! Maak je eigen Kahoot! quiz hier  

4. Houdini

Bind de voeten van één of meer spelers bij de enkels aan elkaar. De spelleider verzint een simpele beweging. Bijvoorbeeld ga allemaal staan, ga zitten, knielen, hurken, draai een rondje, enz enz.  De spelers moeten dit nadoen zonder te vallen en zonder de grond te raken met hun handen.

5. Muziek maken met glazen

Hiervoor heb je een aantal (wijn) glazen nodig van ongeveer het zelfde formaat. Schenk in ieder glas een andere hoeveelheid water. Maak je vinger nat en wrijf over de rand van de glazen. Je zult merken dat ieder glas omdat er een andere hoeveelheid water in zit een ander geluid maakt. Wie geeft het mooiste concert? 

6. Fotospeurtocht

Hiervoor heb je een mobiele telefoon nodig (of oud digitaal fototoestel). De ene speler maakt foto's van plekken in en om het huis. Het zijn foto's van details, erg vergroot. De andere spelers moeten aan de hand van de foto's ontdekken, waar de foto's gemaakt zijn.

Variant: elke foto die gevonden is levert een letter op en alle letters samen vormen een woord.   

7. Proefspel

Voor dit spel heb je een aantal kleine bakjes nodig en schoteltjes om de bakjes mee af te dekken. Stop in de verschillende bakjes iets eetbaars. Bijvoorbeeld pindakaas, jam, yoghurt, appelmoes, vla enz enz. Eén iemand wordt geblinddoekt en krijgt blind een hapje uit elk bakje. Raad vervolgens wat je hebt geproefd.  

Tip: Wil je het extra moeilijk maken, doe dan ook een wasknijper op de neus van de proever.

Tip tussendoor: toch liever buiten spelletjes spelen met de kinderen? Bekijk dan ook onze buitenspelletjes!

naar de buitenspelletjes

buiten spelletjes ideeen voor kinderen

8. Voelspel

Dit lijkt op het proefspel alleen nu moeten de kandidaten al voelend raden wat er in een dichte schoenendoos zit. De schoenendoos is helemaal dicht, alleen aan de voorkant zit een klein gat waar precies een hand doorheen past. Plak er aan de binnenkant ook een stukje papier voor. (alleen boven vast maken) zodat de kinderen niet door dat gat kunnen gluren.  

Tip: stop geen eten in de doos, dat wordt een smeerboel. Wel is het leuk om juist iets zachts (een knuffel?) iets hards (een vork?) enz enz er in te stoppen. 

9. Tekenen in het donker of met blinddoek op

Iedereen krijgt potlood en papier. Dan gaat het licht uit of krijgt iedereen een blinddoek op. De kinderen gaan nu tekenen. Eerst tekent iedereen een boot op het water. Daarna mag iedereen een huis aan de oever van het water tekenen. Daarna roeispanen bij de boot, een boom bij het huis, twee mensen in de boot, wolken in de lucht en ga zo maar door.  Aan het einde gaat het licht aan/gaan de blinddoeken af en mag iedereen elkaars kunstwerken bewonderen. 

10. Woordspelletjes met kinderen

Er zijn heel veel leuke woordspelletjes om samen met kinderen te spelen. Hieronder lees je 5 leuke spellen die wij vaak met onze kids spelen:

 • Zeg geen ja en zeg geen nee. Eén iemand stelt vragen en de ander mag alles zeggen behalve ja en nee. 
 • Ik zie ik zie wat jij niet ziet Een iemand kijkt goed rond en neemt een voorwerp wat hij ziet in gedachten. De anderen moeten raden wat het is.
 • Ik ga op reis en ik neem mee... Om de beurt verzin je iets wat je mee wilt nemen op reis. Steeds als je aan de beurt bent, vertel je in de juiste volgorde wat de personen voor je al hebben verzonnen. Weet je het niet meer? Dan ben je af. 
 • Kop en staart De eerste speler zegt een woord. De tweede verzint daarna een woord met een beginletter die gelijk is aan de laatste letter van het eerste woord. En zo ga je door. 
 • Verstoppertje 2.0 Het normale verstoppertje is bij uitstek een spel voor buiten. Maar weet je dat je het ook binnen kan spelen zonder dat er door de kamer wordt gerend? Eén iemand bedenkt in zijn hoofd een verstop plek in huis. Het mag van alles zijn! Het kan in de openhaard zijn, in de koelkast, in de WC, onder het vloerkleed, enz enz. En de rest moet raden waar de verstop plek is door slimme vragen te stellen. De "verstopte" mag alleen antwoorden met ja en nee.  Tip: Voor peuters en kleuters is het leuker om echte kleine voorwerpen te verstoppen. Bijvoorbeeld 10 gekleurde stiften. Deze moeten ze dan zoeken in de woonkamer. 

Binnenspelletjes Go-Kids

11. Chocolade race

Leg op het aanrecht een blok chocolade op een snijplank en een mes en een vork. Iedereen gaat aan de eettafel zitten en gooit om de beurt met een dobbelsteen. Als je zes gooit mag je van tafel en met mes en vork een stukje chocolade afsnijden en opeten. Let op je mag alleen het bestek gebruiken.  Als er een stukje op is mag de speler aan het volgende stukje chocola beginnen, net zo lang tot de volgende speler zes gooit. Dan mag die aan de chocola beginnen. 

12. Geheugenspel

Een speler pakt een dienblad en legt er 20 voorwerpen op. Nu dekt hij het dienblad af met een theedoek. De rest van de groep mag een halve tot één hele minuut naar de voorwerpen op het dienblad kijken en daarna gaat de theedoek er weer overheen. Diegene die de meeste voorwerpen kan benoemen heeft gewonnen.

Tip tussendoor: wordt het lekker weer? Bekijk dan ook onze 25 waterspelletjes!

naar de waterspelletjes

waterspelletjes voor kinderen

 

13. Galgje

Een iemand bedenkt een woord en zet streepjes voor elke letter in het woord. De anderen gaan proberen het woord te raden door letters te noemen. Steeds als een letter goed is komt hij op de juiste plek. Steeds als een letter fout is mag er een stukje van de galg worden getekend. Lukt het de deelnemers om het woord te raden voordat de galg helemaal getekend is?

14. Bal blazen

Hiervoor heb je één of meer pingpongballen nodig. Op de tafel teken je een  kronkelende baan van 20 cm breed met een begin en een eind punt. Al blazend brengen de kids hun bal naar het eindpunt. Let op de bal mag niet buiten de baan komen. Als dat gebeurt moet je weer opnieuw beginnen.  

binnenspelletje voor kinderen

15. Wie ben ik/ wat ben ik

Iedereen schrijft voor elkaar een mens, dier of een ding op een briefje. Maak het briefje wat je hebt gekregen, zonder dat je ziet wat er op staat, met een elastiek of plakband vast op je voorhoofd. Nu moet je raden wie of wat je bent. De andere spelers kunnen wel zien wat er op staat en jij mag vragen stellen. Let op: spelers mogen alleen ja of nee antwoorden op vragen. 

16. Zoek de kleuren

Ga op zoek naar rode spullen in huis, of juist groene of blauwe. Wie vindt de meeste spullen in de juiste kleur? Dit spel is super leuk voor peuters en kleuters die de kleuren leren kennen.

zoek de kleuren

Variant: zoek de vormen. Ga op zoek naar 5 dingen die rond zijn in huis, 5 vierkante dingen vierkant, een rechthoeken enz.

17. Toveren met water

Hiervoor heb je een bak met water, keukenrol en stiften nodig. Pak één vel keukenrol en vouw het dubbel. Knip hem doormidden zodat je twee dubbel gevouwen vierkanten hebt. Op het bovenste deel van de dubbelgevouwen keukenrol teken je een klein deel van een tekening in één kleur. Op de tweede helft teken je de rest van de tekening in veel kleuren. Leg nu het keukenpapier in de bak en kijk wat er gebeurd.   

toveren met water voor kids toveren met water voor kids  toveren met water voor kids

18. Mannetje tekenen 

Hiervoor heb je een dobbelsteen, papier en potloden nodig. Het doel van het spel is zo snel mogelijk een mannetje te tekenen. Als je één gooit mag je een hoofd tekenen. Bij twee het lichaam. Gooi je drie dan mag je de rechterarm tekenen en bij vier de linker arm. Bij 5 het rechterbeen en bij 6 het linkerbeen. Iedereen gooit om de beurt.  

19. Bordspelletjes

Lekker gezellig samen bordspelletjes doen. Er zijn genoeg gezelschapsspellen die je samen met je kind(eren) kan doen. Als jullie de hele dag samen hebben, heb je eindelijk eens tijd voor spellen die lang duren zoals  Monopoly.  Wij hebben de afgelopen weken al twee keer De kolonisten van Catan gespeeld. En 30 seconds junior is bij ons ook een hit. Deze hebben we trouwens met een andere familie online gespeeld. Ging ook super! 

Top 10 populaire spelletjes voor je gezin

20. Maak zelf een ladder en slangenspel  

Ken je ganzenbord? Of een ladder- en slangenspel? Het zijn beiden spellen waarbij je met een dobbelsteen gooit en je het aantal ogen dat je gooit, mag lopen met je poppetje op het bord.  Af en toe kom je een "challenge" tegen. Bijvoorbeeld sla een beurt over of vlieg 5 stappen verder. Hoe leuk is het om zelf challenges te bedenken, die bij jullie passen?! Hier kun je een ladder en slangenspel downloaden.  Bedenk zelf opdrachten bij 15 van te voren gekozen vakjes. 

Bijvoorbeeld bij vakje 4. Hinkel om de tafel. Lukt het? Dan mag je 2 stapjes extra doen. Of bij vakje 7: vraag iedereen wat ze willen drinken en schenk ze een drankje in. Dit kost je wel een beurt dus sla gelijk een beurt over. Let op: bedenk wel alle challenges van te voren en schrijf ze op zodat iedereen ze snapt voor je aan het spel begint. 

21. Verbreek een Wereldrecord

Wil je iets origineels doen met de kinderen? Wat dacht je van een origineel wereldrecord verbreken? We hebben daarvoor heel veel ideetjes op een rij gezet:

Wereldrecord verbreken

Tot zover ons overzicht binnenspelletjes. Daar kun je wel even mee vooruit toch? En wist je dat we nog veel meer handige overzichten met spelletjes hebben?

We wensen jullie en de kinderen veel plezier met binnen spelen!

Log In