Van 5 tot en met 16 oktober 2022 staat de Kinderboekenweek weer op het programma. Dé week waarin er in heel Nederland extra aandacht wordt gegeven aan het zelf lezen van boeken voor kinderen. Dit jaar is het thema Gi-Ga-Groen. 

Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen!

Dierensporen zoeken in het bos, in bomen klimmen, hutten bouwen of wandelen in het park, een moestuintje maken in eigen tuin, vliegeren op het strand of vogels spotten; de natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te doen en te ontdekken! Kinderen kunnen een echte natuurheld worden en er zijn veel boeken die daarbij kunnen helpen. Doe inspiratie op in informatieve boeken, lees spannende verhalen over woeste tuinavonturen of verwonder je in prentenboeken met de prachtige natuurillustraties. En ga daarna lekker naar buiten om het zelf te beleven!

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Marije Tolman schreef dit jaar het Prentenboek van de Kinderboekenweek: Egalus. Dit boek is voor € 8,25 verkrijgbaar tijdens de Kinderboekenweek.

Egalis

Kinderboekenweekgeschenk 

In de Kinderboekenweek ontvang je bij het kopen van €12,50 aan kinderboeken het Kinderboekenweekgeschenk. Dit jaar is het kinderboekenweekgeschenk geschreven door een heel populair duo: Andy Griffiths en Terry Denton. Zij zijn erg bekend geworden met hun fantastische kinderboekenserie De Waanzinnige Boomhut. Voor de Kinderboekenweek schreven zij speciaal De Waanzinnige Boomhutverhalen! 

Waanzinnige-boomhutverhalen

Thematitels

Het thema komt echt tot leven met de thematitels van de Kinderboekenweek. Voor elke leeftijdscategorie zijn vijf boeken geselecteerd aan de hand van de basisschoolgroepen. Natuurlijk passen de thematitels bij het motto van de Kinderboekenweek: Gi-Ga-Groen!

Kinderboeken voor groep 1 & 2

1. De blaadjesdief

Eekhoorn is boos! Gisteren zaten er heel veel mooie blaadjes aan de boom, maar vandaag?! Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen en dat betekent dat er een blaadjesdief rondloopt. Een er grappig verhaal over een eekhoorn die verbaasd is over de wisseling van de seizoenen.
Geschreven door Alice Hemming en Nicola Slater.

blaadjesdief

De Blaadjesdief

2. Een krekel in mijn slaapzak

Met je blote voeten op het gras, luisteren naar het gezoem van insecten, op je buik liggen kijken naar een mier: buiten is er altijd iets te zien, horen, ruiken of proeven. Met kleurrijk geïllustreerde gedichten neemt ecoloog Suzanne Weterings kinderen mee op ontdekkingstocht in de natuur. 

Een krekel in mijn slaapzak

Een krekel in mijn slaapzak

3. Anansi de spin - sterker dan Olifant

Anansi ziet lekkere banaantjes hangen. Hij klimt in de boom en dan.... worden ze weggekaapt door Olifant. Anansi daagt haar uit voor een potje touwtrekken. Olifant stemt toe, ze is immers de sterkste van het woud. Maar Anansi heeft een plannetje bedacht om iedereen op het verkeerde been te zetten. 
Geschreven door Iven Cudogham.

Anansi

Anansi de spin

4. Het begint met een zaadje

Hoe is het mogelijk dat een klein zaadje het begin is van zo'n grote boom? Reis mee door de seizoenen en de jaren en zie hoe een zaadje eerst verandert in een klein boompje, en uiteindelijk in een machtige boom met takken en wortels die de hele pagina vullen. 
Geschreven door Laura Knowles en Jennie Webber. 

Het begint met een zaadje

Het begint met een zaadje

5. De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Heer Hermelijn begint een moestuin: zaadjes in de grond, een gietertje water, beetje mest en veel geduld. Hoe moeilijk kan het zijn? Tja... dat valt toch niet mee met al die mollen, muizen, rupsen, duiven en luizen. Maar gelukkig krijgt hij hulp van Kereltje Konijn...
Geschreven door Erik van Os, Elle van Lieshout en Marije Tolman.

moestuin 

De Moestuin

Kinderboeken voor groep 3 & 4

6. Het Schitterende Samen Boek

Wist je dat zeeotters elkaars hand vasthouden, net als mensen? Dat heremietkreeften een huis hebben? En dat vlinders op tijd naar bed moeten? In dit boek viert Yuval Zommer hoe de mens en de natuur verbonden zijn. Want we horen allemaal bij de natuur en de natuur hoort bij ons allemaal. 
samen

Schitterende samen boek

7. De boom met het oor

Midden in de stad, in het park, staat een boom die met gemak boven alle uittorent. Wat de mensen niet weten, maar de dieren allemaal wel, is dat in de stam van die boom een oor zit. Een oor dat echt luistert... Een ontroerend verhaal met adembenemende illustraties. 
Geschreven door Annet Schaap.

De boom met het oor

De boom met het oor

8. Een tijger in je bed

Er was eens een tijger die sliep in een echt bed. Moeilijk te geloven? Toch is het zo! Een meeslepend boek voor beginnende lezers met waargebeurde verhalen en alles wat je moet weten als je wilt kunnen meepraten over tijgers. Met betoverende, natuurgetrouwe illustraties. 
Geschreven door Bibi Dumon Tak.

tijger

Een tijger in je bed

9. De wonderen van het bos

Een boek vol prachtige foto's en leerzame info, waarin je de wonderen van het bos ontdekt. Bossen vind je overal. Ze herbergen talloze buitengewone dier- en plantsoorten, die de wonderbaarlijkste dingen kunnen. Wandel mee door het wilde woud en ontdek de verborgen wonderen tussen het groen. Wow!
wonderen

Wonderen van het bos

10. De aarde heeft jou nodig!

Weet je wat er met jouw afval gebeurt zodra vuilnislieden het hebben opgehaald? Hoe ontstaat afval, waar gaat het naartoe en wat kunnen wij doen om de hoeveelheid afval te verminderen. Dit rijk geïllustreerde boek legt kinderen uit hoe we klimaatverandering tegengaan en de aarde kunnen helpen. 
Geschreven door Philip Bunting.

Aarde

De aarde heeft jou nodig!

Kinderboeken voor groep 5 & 6

11. Silas en de wolf

Hij dacht aan mama, die ene keer in de bus toen ze zei: 'Beloof je dat je niet het bos ingaat, beloof het'. Hij had het beloofd. Maar Rinke was in het bos en ze ging iets heel stoms en gevaarlijks doen. 'Rinke!' schreeuwde hij....
Geschreven door Selma Noort.

Silas

Silas en de Wolf

12. Het grote reptielenboek

Dat reptielen fascinerende dieren zijn, lees je in dit boek. De jonge ecoloog en slangendeskundige schreef een onweerstaanbaar boek over de wereld van reptielen, compleet met gave foto's en grappige tekeningen. Kortom: een boek voor een echte durfal!
Geschreven door Sterrin Smalbrugge.

reptielenboek

Reptielenboek

13. Kalle en het oerwoudgoud

In dit derde deel van de stoere Kalle-serie is de held in Suriname met zin moeder, om zijn zus op te zoeken. Hun moeder heeft voor haar kinderen een jungletocht geregeld, zodat zij aan het zwembad kan liggen. Terwijl zijn zus een speciale rondleiding krijgt, maakt Kalle van alles mee...
Geschreven door Hermine Landvreugd.

Kalle

Kalle en het oerwoudgoud

14. De Knerpers

Op een ochtend ontdekt Lucy dat alle volwassenen 's nachts zijn verdwenen. Ze besluit op onderzoek uit te gaan. Dan ziet Lucy midden in de nacht vier wezens rondkruipen in haar slaapkamer. Het zijn De Knerpers en zij weten precies wat er aan de hand is...
Geschreven door Tom Fletcher.

Knerpers

De Knerpers

15. Noordpool/Zuidpool

Dit omdraaiboek neemt je mee naar de uiteindes van onze aardbol: de Noordpool en de Zuidpool. Begin op de Noordpool en leer over de natuur daar - inclusief de gevolgen van de klimaatverandering voor de ijskappen en de dieren. Keer het boek om en je bent op de Zuidpool, op het continent Antarctica. 
Geschreven door Michael Bright, Nic Jones.

noordpool-zuidpool

Noordpool/Zuidpool

Kinderboeken voor groep 7 & 8 

16. Van honing bij tot hagelslag

De plant is de oorsprong van ons dagelijks voedsel. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar een bloeiende, vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is rond als we weer de grond induiken voor de schimmels. 
Geschreven door Joël Broekaert & Marieke van Ditshuizen.

honingbij tot hagelslag

Van honingbij tot hagelslag

17. Palmen op de Noordpool

Een eerlijk maar ook grappig boek over het klimaat. Wetenschappers laten zien dat klimaatverandering van alle tijden is, maar dat de opwarming nu toch echt een ander verhaal is. Hoe zit het nu precies met de orkanen, ijsberen en overstromingen?
Geschreven door Marc ter Horst.

palmen op de noordpool

Palmen op de Noordpool

18. Elke dag broerdag

Voor Tibbe, Dook, Robbe, Kees en Noa is het elke dag broerdag. Ze zijn onafscheidelijk en het maat ze niet uit dat ze niet dezelfde ouders hebben. Samen spelen en ravotten ze in het bos en als een van hen in de problemen zit, dan kan hij rekenen op de rest. Ze horen bij elkaar, wat er ook gebeurt...
Geschreven door Tineke Honingh.

broerdag

Elke dag broerdag

19. De ontdekkingsreiziger

Superspannende jeugdroman over 4 kinderen die na een vliegtuigcrash in het Amazonewoud belanden. De jungle blijkt een meedogenloze, maar ook betoverende plek. Dan vinden ze een kaart waarop een mysterieuze stad staat aangegeven. 
Geschreven door Katherine Rundell.

Ontdekkingsreiziger

De ontdekkingsreiziger

20. Ga je mee naar Yellowstone?

Eekhoorn Ula en Bizon Kuba zijn twee vrienden uit het laatste Europese oerbos in Polen. Een mysterieuze brief is het vertreksein voor een wervelende reis door acht nationale parken van het Amerikaanse Yellowstone tot de Afrikaanse Namibwoestijn. Ontdek welke dieren er wonen en leer over de natuur. 
Geschreven door Alexsandra en Daniel Mizielinskla.

Yellowstone

Ga je mee naar Yellowstone?