Lezen is heel goed voor kinderen, ik denk dat we het daar allemaal wel over eens zijn. Alleen... lang niet alle kinderen staan te springen om boeken te lezen. Hoe kun je hen stimuleren dat ze tóch lekker veel lezen? En hoe ver ga je daarin?

Lezen is goed voor de ontwikkeling

Volgens mij hoef ik je niet te overtuigen van de stelling dat lezen goed is voor kinderen. Ze breiden er hun woordenschat snel mee uit en dat helpt ze weer in het verwoorden van hun eigen gedachten. Ze leren zich te verplaatsen in de personages in de verhalen en krijgen daardoor in beeld dat iedereen anders is en ook anders denkt en handelt in dezelfde situatie. Bovendien is het goed voor hun concentratie en stimuleert het de fantasie. Allemaal dingen die echt goed zijn voor je kind en zijn of haar toekomst toch?

Vind jij lezen leuk?

Sommige kinderen hebben van zichzelf een liefde voor lezen. Vinden het heerlijk om zich onder te dompelen in een verhaal en kunnen eindeloos met hun neus in een boek zitten. Hoe was jij als kind? Zelf was ik wel zo'n leeskind. Vond lezen echt leuk en ging vaak naar de bibliotheek voor steeds weer nieuwe boeken. Dat plezier in lezen is er op de middelbare school uitgegaan... de boekenlijsten voor de verschillende talen maakten van lezen een verplichting... na m'n eindexamen heb ik heel lang geen boeken meer gelezen. Suf hè, dat dit zo gaat?! En zonde ook.

Luisterboeken zijn het voor mij helemaal

Pas de laatste jaren ben ik weer meer met lezen bezig. Eerst vooral tijdschriften, af en toe een boek. Ik had nooit veel rust om echt lang te lezen. Maar toen vond ik Storytel uit: tijdens het uitlaten van de hond luister ik nu heel vaak naar een boek, helemaal geweldig vind ik dat!

Alle kinderen vinden lezen toch leuk?

Toen ik kinderen kreeg had ik het idee dat alle kinderen lezen leuk vonden. Dat ook mijn kinderen zichzelf graag zouden verliezen in verhalen op papier. Het begon helemaal goed: ze vonden het heerlijk als ik ze ging voorlezen. Je kent het wel, honderd keer hetzelfde verhaal voorlezen en dan keihard teruggefloten worden als je eens een woordje (of misschien een hele bladzijde?) probeerde over te slaan.

Mijn kinderen houden niet van lezen

Maar wat denk je... niets was minder waar! Mijn kinderen houden helemáál niet van lezen. Ze stoomden zonder enig probleem door de AVIs op de basisschool, dus het lag er niet aan dat ze moeite hadden met lezen. Maar ze vonden het lezen van boeken gewoon niet leuk. Donald Duck, daar werden ze wél blij van...

Gelukkig wel van Donald Duck

Dus bestelde ik voor de kids een Donald Duck abonnementje. Jarenlang is het tijdschrift van die eend elke week bij ons in de bus gevallen en was het vechten om wie als eerste de Duck mocht lezen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het eigenlijk geen lezen wilde noemen, probeerde de mannen ondertussen ook te stimuleren om toch echt aan de boeken te gaan, maar dat was echt een heilloze missie. Probeerde de Kidsweek - vonden ze ook niet interessant. Kreeg bij de Duck gratis ook de Zo zit dat! - superleuk blad voor kids vond ik... maar mijn jongens dachten er anders over.

Dus was ik dan maar blij dat ze in elk geval de Duckjes verslonden, kocht ook met liefde de pockets voor ze. Een paar jaar geleden sprak over dat lezen met de docent Nederlands van mijn oudste, en zei simpelweg: Donald Duck is óók lezen. En zo is het ook eigenlijk.

Voorlezen aan oudere kinderen

Toen ik een keer in gesprek was bij Bibliotheek Waterland kwam die mevrouw met een handige tip: voorlezen - óók aan oudere kinderen. Ze vertelde dat zij haar puberzoon nog steeds voorlas, dat dit mooie momenten en gesprekken samen opleverde. Dat heb ik ook even geprobeerd maar niet lang genoeg doorgezet ben ik bang.

Mindere woordenschat door weinig lezen

Ik merk echt aan mijn jongens (ze zijn inmiddels 14 en 16 jaar oud) dat ze weinig lezen en ook nooit veel gelezen hebben. Regelmatig komt er een uitdrukking in de Nederlandse taal langs die ze niet kennen. Woorden zelfs waarvan ik had verwacht dat ze die wel allang begrepen.

Geweldig in Engels door het gamen

Hun Engels daarentegen... dat is éng goed. Hun voorliefde voor gamen in plaats van lezen heeft echt wel een goede bijdrage geleverd aan dat niveau. Regelmatig betrap ik mijn jongste op een uitdrukking die in het Nederlands nergens op slaat omdat hij die rechtstreeks uit het Engels vertaalt. Daarom hebben we nu op het toilet de scheurkalender van 'Make that the cat wise' hangen 😂. Hij heeft trouwens ook een periode wel veel boeken gelezen... in het Engels, over zijn favoriete game World of Warcraft!

Hoe krijg je jouw kinderen aan het lezen?

Nu wil jij graag weten hoe je jouw kinderen aan het lezen krijgt... ik ben daar dus niet goed in geslaagd, maar ik kan je best vertellen wat slimme manieren zijn om het lezen bij de kids te stimuleren:

  1. 1. veel voorlezen als ze nog jong zijn - gezellig knus voor het slapen gaan
  2. 2. blijven voorlezen, ook als ze zelf kunnen lezen - of om beurten een stuk lezen
  3. 3. interactief voorlezen: met stemmetjes en intonaties die het verhaal tot leven brengen - en vragen stellen tijdens of na het voorlezen
  4. 4. verhalen naspelen nadat ze een boek hebben gelezen (of jij het hebt voorgelezen)
  5. 5. zelf laten zien dat lezen leuk is, dat ze jou dus ook zelf met een boek op de bank zien zitten - en niet alleen met je smartphone 😘
  6. 6. neem ze mee naar de bibliotheek en laat ze zelf hun boeken uitkiezen
  7. 7. zorg dat het niveau van het boek niet te hoog is voor wat ze kunnen lezen
  8. 8. niet pushen... zoals bij de meeste dingen gaat pushen en dwingen niet werken
  9. 9. belonen na het uitlezen van een boek - met een kleinigheidje, extra laat opblijven, kiezen wat jullie gaan eten of iets anders waar jouw kind blij van wordt
  10. 10. speel onze toffe leesbingo!

Gratis downloaden!