Slapen, we doen het allemaal, iedere dag weer opnieuw. De één slaapt als een roos, de ander ligt te draaien en te woelen. Ook dieren hebben slaap nodig. Hoeveel precies, dat verschilt van dier tot dier: giraffen doen verschillende kleine hazenslaapjes van tien minuten, terwijl de koala met 22 uur per dag slaapt als een marmot. Hoe dieren slapen wordt vooral bepaald door het feit of het een prooi- of een roofdier is. Een prooidier moet altijd waakzaam en alert zijn, klaar om ervan door te gaan. Roofdieren hebben niets te vrezen en kunnen het zich veroorloven om diep in slaap te raken.
Dieren slapen in een hol onder de grond, een kuil in het gras of een nest hoog in de boom. Ze slapen staand op één poot, zitten samen op stok, liggen op een tak of hangen ondersteboven in een grot. Er zijn zelfs dieren die slapen terwijl ze zwemmen of vliegen! De eekhoorn slaapt alleen, eenden juist in een groep en otters houden pootjes vast zodat ze niet wegdrijven.
Steeds meer mensen en dieren hebben problemen met slapen. Als je tot laat op je telefoon zit, kom je minder goed in slaap. Dat geldt ook voor dieren die last hebben van de lichten in de stad. En omdat het steeds warmer wordt op aarde, komen egels, vleermuizen en kikkers te vroeg uit hun winterslaap. Het is daarom hoog tijd om wakker te worden!
In Wakker worden! ontdek je waarom slaap zo belangrijk is en wat er precies gebeurt tijdens het slapen. Er zijn veel leuke weetjes te vinden over slaap bij dieren en je gaat verschillende slaaphoudingen en slaapplekken uitproberen. Met je hoofd in een lampenkap ontdek je wat de invloed is van (kunst)licht op (niet) slapen. Wakker worden! is dan ook beslist géén slaapverwekkende tentoonstelling.
Rond de tentoonstelling is een uitgebreid programma van activiteiten.