Creatief met Kerst! Knutsel tips en inspiratie!

Knutselen voor Kerst, op school zijn de kinderen er vaak druk mee bezig maar sommige kids vinden dit zo leuk dat ze thuis graag nog wat moois willen maken! Knutselen is natuurlijk ook een fijn en rustgevend tijdverdrijf in de kerstvakantie of in de weekenden voor de Kerst, die we dit jaar ook meer dan anders thuis zullen doorbrengen. Daarom hierbij een aantal creatieve ideeën van Jojo Kinderfeestjes!

Een gastblog van Jolanda van Jojo Kinderfeestjes:

De kerstmuziek schalt door de luidsprekers van de radio, terwijl ik dit schrijf. "It's beginning to look a lot like Christmas..." zingt de zanger, en het is ook echt zo! Naast mij brandt een kaarsje. En je ziet her en der de kerstbomen alweer opduiken, wat ziet het er gezellig uit. We kunnen nu wel wat extra gezelligheid gebruiken en daar hoort ook knutselen bij. Ik heb verschillende leuke knutselwerkjes uitgezocht. Je kunt natuurlijk ook samen online knutselen, bijvoorbeeld via videobellen. Of je knutselt wat leuks voor je oma, opa, een eenzame buurvrouw of man. Laten we deze laatste maand extra lief voor elkaar zijn. En we hopen dat 2021 ons veel moois mag brengen! Veel knutselplezier!

Tip één: 1, 2, 3, 4 Hoedje van de Kerstman van papier

Benodigdheden: papieren bordjes, lijmpistool, kinderlijm, rode verf, kwast, wattenbolletjes, lijm, schaar, pompoms en versiersels. Eventueel een draadje om hem op te hangen

JOJO kerstknutsel blog Go-Kids Friesland kersthoedjes

Je begint met de buitenkant van het bordje rood te verven, als het droog is, knip je het door de midden. Dan vouw je het, zodat het op een hoedje begint te lijken en dan lijm je het hoedje met een lijmpistool vast. Als je boven in een klein gaatje over houdt, kun je hier het draadje doordoen, ook even vastlijmen. Het lijmpistool is erg heet, ik zou hierbij even de hulp vragen van een ouder iemand. Dan buig je de punt (dit hoeft niet beslist) van het hoedje en je plakt er een pompom op. De rand van de hoed, beplak je met 1 of 2 wattenbolletjes. Dit kan ook met kinderlijm. Het mooie is, deze kun je heel handig uitrollen en tadaa je hebt een rand van de hoed. Het laatste wat je kunt doen is versieren, maak er maar een hele mooie kersthoed van. Zie je hem al hangen in de kerstboom?

Tip 2: Creatief met de natuur

Benodigdheden: takjes, snoeischaar, wol, pompoms, lijmpistool, chenille draad (pijpenragers), wiebeloogjes, eventueel belletjes, knoopjes, wat jezelf maar leuk vindt. En een draadje om het op te hangen

JOJO kerstknutsel blog Go-Kids Friesland kersttakjes 

Mocht het nu heerlijk winterwandelweer zijn, ga eens een keer lekker naar het bos. Je kunt een tas meenemen om van alles te verzamelen, zoals takken en dennenappels. Mooie blaadjes om te drogen. Als je weer thuis bent, kun je deze knutsel gelijk maken. Als je begint met de kerstboom, knip je twee takken van dezelfde lengte en een wat kleinere voor ertussen in. Dan lijm je ze vast en als je slim bent, iets slimmer dan ik 😉 dan bind je met een stukje wol de takken aan elkaar, is het iets steviger. Je wikkelt de wol erom en lijmt deze goed vast. Je kerstboom is klaar om opgetuigd te worden. Je kunt er eventueel nog een stam aanlijmen, deze ook met wol even extra vastzetten. Voor de rest laat ik zelf je creativiteit gebruiken, veel plezier! Rudolf met zijn mooie rode neus wijst zich vanzelf, zie maar heel goed naar de foto.

Tip 3: De Kerstman zijn werkplaats

Benodigdheden: een groot stuk karton, (die van mij is 30 bij 30 cm), melkpak, bruin papier, wattenbolletjes, kinderlijm, kwast, lijmpistool, nepsneeuw, takjes, gedroogde mos, chenille draad, pompoms, papier, stift, verf of stiften, eierdoosje, wiebeloogjes, aluminiumfolie, klei en wat jezelf nog maar meer kunt bedenken

JOJO kerstknutsel blog Go-Kids Friesland kerstman

Dit is een knutsel waar je eigenlijk heel veel materiaal kunt gebruiken en heel veel fantasie. Ik ga het per onderdeel uitleggen. Het melkpak beplak je met bruin (kan elke kleur zijn die jij maar wilt) papier, daarna versier je het pak, o ja even een tip, wel eerst het pak goed schoonspoelen. De waslijn is gemaakt van twee takken en een chenille draad, je kunt er kerstkleding van papier aan lijmen. De takken druk je in een stukje klei en de klei lijm je vast met een lijmpistool lijm je de klei vast. De brievenbus staat ook in klei, deze is gemaakt door een aantal takjes, lijm ze in een rondje, zie foto, en plak de brievenbus op de stam. Versier de brievenbus met wat mos en doe er van een stukje papier, echt post in. De rood witte zuurstokken maak je van chenille draad. Je knipt een witte en een rode door de helft en wikkelt dit om elkaar. En buigt ze in de juiste vorm. Ze staan in klei. De pinguïn is gemaakt van een eierdoosje en oranje papier en een zwarte stift. Je kleurt op het buikje na, (verven kan ook) de pinguïn zwart. Je geeft haar wiebeloogjes en van oranje papier een snavel en voetjes. Ze zit op een heuvel gemaakt van aluminiumfolie, die vastgelijmd is en beplakt is met wattenbolletjes. De takjes staan ook in klei. De bodem is beplakt met nepsneeuw, met een kwast smeer je deze in met kinderlijm en daar strooi je nepsneeuw op. Ik zou zeggen, maak er een hele mooie werkplaats van voor de Kerstman!

Tip 4: Een Kerstgnoom

Benodigdheden: een witte grote maat sportsok, elastiekje, rijst, een koffiepad, een dweil met draadjes zonder stok 😉, opvulspul, een stukje vilt, naald en draad en een lijmpistool

Je knipt de bovenkant van de sok, en ligt deze in een teiltje met heet water en een koffiepad (kan ook van het kookwater van rode kool of rode bieten, maar dit heb ik zelf nog niet geprobeerd).

De rest van de sok vul je met rijst, ongeveer een derde van de sok, daarboven doe je wat opvulspul, je sluit de sok af met een elastiekje. De baard van de gnoom, zijn de draadjes van een dweil. Je knipt ze af en vouwt ze doormidden. Je plakt ze ongeveer halverwege op het lijfje van de gnoom. De draadjes komen wel tot op de tafel, als ze er allemaal opzitten, kun je draden uit elkaar halen, dan wordt de baard al wat langer. Als het andere deel van de sok mooi gekleurd is, knijp je hem goed uit en leg je hem even te drogen op de kachel. Zodra dit droog is, plak je de bovenkant van de sok net over de bovenkant van de baard. Het uiteinde van dit stukje sok, lijm je dicht. Je plakt hier van een paar draadjes van de dweil, door de helft geknipt met een draadje erom, als bolletje op het eind van dit deel sok, zo heb je een mooie muts op je gnoom. Voor de neus kun je een kraal gebruiken. Ik heb een rondje uit vilt geknipt, hier een draad door geregen. Een beetje opgevuld met opvulspul, de draad heeft de neus bij elkaar gevouwen, als je de draden hebt afgeknipt, lijm je de neus net onder de muts, op de baard van de gnoom. En klaar is je gnoom!

Tip 5: Maak een sneeuwpop

Benodigdheden: een wijnglas, grof zeezout, een kwast, creapatch lijm (action), acrylstiften (action), pompoms en chenille draad en een lijmpistool

JOJO kerstknutsel blog Go-Kids Friesland kerstglas liggend

Breng met een kwast aan de binnenkant van het glas de creapatch lijm aan en doe er wat grof zeezout in, net zoveel dan dat alles bedekt is. De voet van het glas, doe je op dezelfde manier. Dan kun je met de stiften het gezicht erop tekenen. De pompoms en chenille draad worden de oorwarmers, je kunt hem nou zelf mooi versieren en een nep waxinelichtje erin doen, staat vast heel gezellig op je slaapkamer. Binnenkort volgt er een filmpje op Facebook en Instagram, waar het je nog eens haarfijn uitgelegd wordt.

Bron: een beetje van Pinterest en een beetje van mezelf

Zo dit zijn mijn creatieve tips voor dit jaar. Op mijn website kun je meer informatie vinden over de knutsels en natuurlijk de kinderfeestjes en leuke workshops!  Ik wens jullie hele fijne feestdagen en wie weet tot ziens in het nieuwe jaar!

naar de website van Jojo!