Wat zijn de gevolgen van het loslaten van de coronaregels voor kinderen? Hoe reageren zij nu op de 'gewone' omgangsvormen van vóór corona? Er zijn kinderen die zo gewend zijn aan de coronamaatregelen dat ze weer erg moeten wennen aan wat kan en mag, aan de 'gewone' omgangsvormen van vóór corona. En daarom delen in dit blog de visie en tips van ervaren kindercoaches Marijke en Els van Kindercoachpraktijk de Praatstok

Het oude normaal?

Nu we weer steeds meer vrijheid krijgen, lijkt het dat we langzaam terug mogen naar het oude normaal. Maar wat is het oude normaal? Zijn dit de gebruikelijke omgangsvormen van voor de Corona-pandemie? Of krijgen we een nieuw normaal?

Wat we ons misschien niet realiseren is dat dit niet vanzelf zal gaan. Er zijn volwassenen die bepaalde Coronaregels best fijn vinden ("net mear altyd dat getút as je op besite geane!") en er zijn kinderen die zo aan deze regels gewend zijn dat ze het weer moeten leren, dat alles weer even opgefrist moet worden. En dan vooral, wat kan wel, en wat kan niet, volgens de algemene geldende waarden en normen, wat dat dan ook moge zijn. Dit kan immers voor veel mensen in detail verschillend zijn.

Wat voor kinderen heerlijk zal zijn is dat de mondkapjes niet meer verplicht zijn. Een gezicht ‘lezen’ met een groot (zwart) mondkapje is voor kinderen lastig. Ineens allemaal grijnzende mensen in de supermarkt kan straks even lastig zijn... We zullen kinderen mee moeten nemen in de veranderingen, waarbij elke leeftijd zijn eigen uitdagingen heeft. Het allerbelangrijkste hierbij is nu ook weer: kijk naar je kind en praat met je kind.

Wij snappen allemaal dat pubers het heerlijk vinden om weer met elkaar te kunnen chillen, dat zij zich weer los kunnen maken van hun ouders met verzet, grote mond, noem maar op. Want dat hebben ze voor een groot deel gemist, het thuiswerken, de hele dag met je eigen familie zijn, is niet wat een puber eigenlijk wil en nodig heeft om zich te ontwikkelen. Oudere basisschoolkinderen gaan van knuffelaars naar prépubers, die zijn op zoek. Geef ze de ruimte.

Jonge kinderen en kleuters zijn gebaat bij uitleg en goede voorbeelden. Zo mag het, zo kan het, zo doen we het. Peuters en kleuters zullen met name even moeten wennen aan de omgang met vreemden, aan die aai over de bol van een kennis, de brede lach van een vreemde in de supermarkt als ze iets zeggen of gewoon een aardige opmerking of mensen die weer dicht bij elkaar staan te praten in de supermarkt of op straat.

Maar, kinderen zijn flexibel en er zullen velen zijn die zich snel en  gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie. Ouders, maak u dus geen zorgen bij voorbaat, maar wees alert. Luister, kijk en maak plezier! Ook als het even niet helemaal goed gaat, als we/ze even moeten wennen. 

Mocht u vragen hebben, of even willen sparren, dan kan dat natuurlijk altijd. Op www.depraatstok.nl zijn al onze gegevens te vinden. Wij wensen iedereen een hele fijne zomer, met leuke uitstapjes! Van: Marijke en Els