Zo versterk je de band met jouw kind

Door gastblogger Jessica Mortier van Praktijk Emotions

Die speciale band met je kind die van liefde en trots overstroomt: het ultieme gevoel dat je als ouder kunt hebben. Heerlijk knuffelen, samen kletsen en genieten met je kinderen. Niet alleen heel fijn, maar voor je kind ook echt nódig om zichzelf te ontdekken en ontwikkelen.

Maar iedere ouder weet ook dat er regelmatig momenten zijn waarop dat even niet lukt. Omdat kinderen ‘niet luisteren’, ‘niet meewerken’, ‘andere plannen hebben’, ‘het zelf willen doen’ of boos, verdrietig of overprikkeld zijn. Door de drukte van alledag heb je als ouder niet de tijd om hier aandacht aan te geven en wil je dat ze ‘gewoon even luisteren en meewerken’.

Voor alle kinderen, maar zeker voor gevoelige of snel overprikkelde kinderen is het heel belangrijk om een hecht, fijn contact met hun ouders te hebben. Die hun gedrag begrijpen en er in rust voor ze kunnen zijn, zodat zij hun emoties kunnen uiten. Dat vraagt soms veel van ouders. Het (heftige) gedrag van je kind kan je enorm triggeren. Hierdoor is het lastig om je rust te bewaren en er echt voor je kind te zijn. Je bent moe, geïrriteerd of wanhopig en reageert vanuit die emotie. Hiermee kun je elkaars emoties nog verder versterken en is de chaos compleet.  

Wat kun je doen?

Allereerst: je bent niet de enige. Echt niet! En er is zeker iets aan te doen. Om de band met je kind te verbeteren, is het belangrijk dat je zicht krijgt in wat er bij jezelf gebeurt en welke momenten jou uit balans brengen. Wat zie je als je inzoomt op het moment vlak voordat je boos, wanhopig of gestrest raakt? Als je dat weet, kun je onderzoeken waar dit vandaan komt. Waarom ben je gevoelig voor bepaald gedrag of een specifieke reactie van je kind? Dat heeft meestal niets met het kind te maken, maar vooral met wat er bij jou gebeurt. Heel vaak denk je een dag later: waarom ben ik daar eigenlijk zo boos over geweest?

Het gaat dus niet over wat die ander doet, maar wat er emotioneel bij jou gebeurt. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat jij de sleutel in handen hebt om hier iets aan te veranderen! Als je die momenten kunt gaan veranderen, kun je in contact blijven met jezelf en je kind. Dat komt jullie band, maar ook de groei en ontwikkeling van je kind ten goede. Je maakt contact vanuit je hart en kunt voelen wat je kind nodig heeft.

Wil jij graag onderzoeken wat er gebeurt in het contact met jouw kind en hoe je daaraan voorbij kunt komen? Neem vrijblijven contact op met Jessica voor een gratis kennismakingsgesprek bij Praktijk Emotions in Geldrop.