Week van de Opvoeding | Kinderen zijn spiegels voor hun ouders

Gastblog door Jessica Mortier van Praktijk Emotions


'Dat lust ik niet!’

‘Deze kleren wil ik niet aan!’

‘Ik kan niet slapen, ik ga niet naar bed!’

‘Ik wil niet naar school!’

‘Dat ga ik echt niet doen, bekijk het maar!’

Voor iedere ouder met opgroeiende kinderen zijn dit heel herkenbare opvoed momenten. Soms lukt het om rustig te blijven en een creatieve oplossing te bedenken, maar andere momenten lukt dat totaal niet en lopen de irritaties soms hoog op. Waar we als ouder vervolgens spijt van hebben en dan wordt de irritatie vervangen door een schuldgevoel.

Kinderen zijn spiegels voor hun ouders

Hoe komt het toch dat de emoties soms zo hoog oplopen, terwijl we vaak de volgende dag er al veel rustiger naar kunnen kijken? Stress en boosheid zijn overlevingsreacties. En die ontwikkel je in de eerste jaren van je leven, wanneer je het meest kwetsbaar en afhankelijk bent. Je stopt als het ware nare ervaringen onder een kleed. Dan zijn ze er niet. En vervolgens doen we er alles aan om dit kleed op zijn plek te houden. Heel goed dat we dit als kind kunnen doen, maar in je volwassenleven kan het je behoorlijk in de weg zitten. Je hebt namelijk vooral veel last van het kleed continue op zijn plek houden. Door bijvoorbeeld ontzettend je best te doen, snel boos te worden op anderen of op jezelf, angstig te zijn voor kleine dingen, etc. Je brein weet namelijk niet dat je verleden al voorbij is. Die heeft die ervaringen opgeslagen en elke keer als je iets waarneemt dat enigszins lijkt op zo’n oude ervaring, wordt dat kleed met alle mogelijke moeite goed op zijn plek gehouden.

Door te gaan onderzoeken wat er bij jou gebeurt op het moment dat je kinderen niet luisteren en bijvoorbeeld rond blijven rennen en jij je totaal niet gezien voelt, kan je leren voelen welke nare oude ervaring er onder dat kleed zit. Dan weet je dat dit niet over je kinderen gaat maar over pijn die in jou zit en kan je daarna rustiger, creatiever en adequater reageren. Dat is fijn voor jezelf, voor je kinderen en ook voor jullie contact!

Wat kan je hier aan doen?

Eigenlijk heeft je brein een soort update nodig. Het is namelijk echt niet gevaarlijk om te gaan voelen wat er onder dat kleed zit. Dat denken we vaak wel, want dat wil ons brein ons doen geloven. Maar het is al gebeurt, we hebben het al overleefd en we zijn niet meer het afhankelijke kindje van toen, dus we kunnen het aan. Als dat naar boven mag komen, heeft het kleed geen functie meer en hoeft die boosheid, irritatie of angst dus niet meer zijn werk te doen.

Bijvoorbeeld: Als je waarneemt dat jouw kind tegendraads is en erbij uitdagend zit te lachen, dit jou triggert doordat jij als kind dit vaak op je af hebt gekregen, je vaak belachelijk werd gemaakt. Als je dan dat oude gevoel onder het kleed toe hebt kunnen laten, hoe verdrietig het voor je was om zo behandeld te worden. Dan kan je daarna zien dat je dochter zich bijvoorbeeld ontzettend bang of onmachtig voelt en kan je er voor haar zijn, in plaats van boos te worden en daarmee voorbij te gaan aan haar behoefte.

Heb jij ook regelmatig dit soort confrontaties met je kinderen (spiegel momentjes) en wil je graag handige tips om het anders aan te pakken, neem dan contact met mij op.

Jessica Mortier

Praktijk Emotions | Tel 0652350415 | jessica@praktijkemotions.nl


Workshops voor ouders

Praktijk Emotions organiseert de komende maanden de volgende workshops voor ouders (in spé).

Opvoeden vanuit je hart

Dinsdag 2 oktober
9:15-11:15 uur, locatie Het Groeiplein, Breitnerstraat 2F, Eindhoven
Kosten: 15 euro
https://www.facebook.com/events/1891398917835109/

In 4 avonden stress de baas

8 en 22 oktober, 5 november en 4 december 2018
19:30-21:30 uur in Eindhoven bij Het Groeiplein, Breitnerstraat 2F, Eindhoven
In een korte, verrassend diepgaande en hele effectieve cursus van vier avonden ga je aan de slag met het aanpakken van de stress die jij tegenkomt in jouw leven.
Kosten: 275 euro
https://www.facebook.com/events/536267720140015/

Stress de baas

Woensdag 10 oktober
9:30-11:30 uur in het Glasgebouw, Strijp S in Eindhoven
Workshop: Stress de baas
Kosten: 15 euro
https://www.facebook.com/events/227148988148017/

Zwanger in balans

Woensdag 21 november
19:30-21:30 uur in Eindhoven bij Het Groeiplein, Breitnerstraat 2F, Eindhoven
Workshop Zwanger in balans
Kosten: 15 euro
https://www.facebook.com/events/320496048533570/

Verdiepingsavond Past Reality Integration

Maandag 10 december
19:30-21:30 uur in Eindhoven bij het Groeiplein
Verdiepingsavond Past Reality Integration, heb je al kennis gemaakt met PRI door een workshop of lezing of heb je een boek gelezen en wil je er meer over weten en zelf een begin maken om ermee aan de slag te gaan? Dan is deze avond iets voor jou!
Kosten 20 euro
https://www.facebook.com/events/912824752237982/