Museum | Open monumentenweekend kasteel Helmond

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer Open Monumentenweekend. En om dat te vieren, kun je het eeuwenoude Kasteel Helmond bezoeken van 12.00 -17.00 uur. Ook de moderne Kunsthal Helmond is die dag geopend. De toegang is gratis. 

Reis door de tijd

Een bezoek aan Kasteel Helmond is als een reis door de tijd. Eeuwenlang werd er geleefd in de grootste waterburcht van Nederland. In totaal woonde hier tussen de 14e tot begin 20e eeuw een viertal adelijke kasteelfamilies die elk hun eigen gewoonten en gebruiken hadden.

Speelgoed en vermaak  

In het stadskasteel is tevens een mini tentoonstelling te bezichtigen over speelgoed en vermaak door de eeuwen heen. Vragen hierover kun je stellen aan stadsarcheoloog Theo de Jong die dan aanwezig is.

Kasteelgidsen

Tijdens Open Monumentenweekend zijn in Kasteel Helmond ook kasteelgidsen aanwezig die bezoekers alles kunnen vertellen over de kasteelhistorie.

Kasteelzoldertour

Een bijzonder verhaal over de grote kasteelbrand in 1549 kunnen bezoekers meemaken op de eeuwenoude en authentieke kasteelzolder, een belevenis alleen al om hier overheen te lopen onder krakende, oude spanten door en over houten loopbruggetjes! De zoldertour is toegankelijk voor bezoekers die 8 jaar en ouder zijn, voor mensen die goed ter been zijn, en is te doen om 13.00, 14.00, 15.00, en 16.00 uur. Voor de kasteelzoldertour wordt een toeslag gevraagd van €2,50 per persoon.

Middeleeuwse spellen

Spelen zoals ze dat in vroegere tijden deden, met middeleeuwse spellen, dat kan op het binnenplein. Ook zijn er diverse speurtochten voor jonge en oudere kinderen, zo leren ze op een interactieve manier over de geschiedenis van dit stadskasteel.

Muzikaal vertier  

Op de beide dagen zijn er diverse muziek- en dansoptredens. Bij mooi weer kun je een drankje doen en iets eten op het terras op het binnenplein.