75 jaar bevrijding Eindhoven - Bevrijdingsdefilé

75 jaar bevrijding Eindhoven - Bevrijdingsdefilé

Vier 75 jaar bevrijding met je kinderen in regio Eindhoven

Bevrijdingsdefilé op 18 september

In Eindhoven herdenken we elk jaar op 18 september dat onze stad werd bevrijd. Dit jaar is het 75 jaar geleden, net als vorig jaar komen we weer met een fantastisch programma echter wordt het dit jaar nog specialer en nog mooier.

Ook dit jaar wordt onze stad weer vereerd met de aanwezigheid van een grote groep Tweede Wereldoorlog veteranen, de echte bevrijders van Eindhoven.

Het defilé dat ieder jaar in de vroege avond van 18 september door het centrum van Eindhoven trekt is met de aansluitende herdenkingsceremonie op het Stadhuisplein steeds opnieuw de grote publiekstrekker. Duizenden staan langs de route om de deelnemers aan de stoet te zien voorbijtrekken. De een wordt aangetrokken door de gildebroeders die met vliegend vaandel en slaande trom het spektakel openen. Anderen willen hun respect betuigen aan de veteranen die helaas steeds minder talrijk worden. Of wensen de jonge veteranen een hart onder de riem te steken. Liefhebbers van authentieke militaire voertuigen uit de oorlogsjaren komen altijd royaal aan hun trekken. Elk jaar rijden tientallen voertuigen in alle soorten en uitvoeringen mee in het defilé.

Om 19.45 start de fakkeltocht vanaf het 18 September plein op weg naar het stadhuisplein. Vanaf 19.00 uur vinden de festiviteiten plaats aldaar, waarna het afnemen van het defilé om 19.55 uur begint.

Na het defilé ontsteekt burgemeester Jorritsma met het uit Bayeux meegebrachte vuur de Bevrijdingsfakkel en houdt hij zijn toespraak met elk jaar een toepasselijk thema. Traditioneel wordt de ceremonie besloten met het spelen van de volksliederen van Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland.

Bekijk hier het Facebook event.

Schrijf je in voor de Go-Kids nieuwsbrief