Kikkerdril vangen met kinderen in omgeving Eindhoven

In het voorjaar zie je het in heel veel slootjes en vijvers in Eindhoven: kikkerdril. Het is een beetje slijmerig en er zitten zwarte puntjes in. Het zijn eitjes van de vrouwtjes kikker. Deze zwarte puntjes groeien uit tot kikkervisjes. Die zien er uit als visjes met een lange staart. Met hun kieuwen halen ze adem, net als vissen. Na ongeveer 6 weken krijgen ze achterpootjes en daarna komen de voorpootjes. Langzaam verdwijnt hun staart helemaal. De kikkervisjes zijn kikkers geworden! Nu kunnen ze het water verlaten en gaan springen op het land.

Kikkervisjes vangen met kinderen

Wist je dat kikkers beschermde dieren zijn? Je mag ze dus niet vangen en mee naar huis nemen. Je mag wel kikkerdril vangen en de eitjes thuis laten uitkomen. Je kan dan heel mooi de ontwikkeling zien van kikkerdril via kikkervisje naar kikker. Daarna breng je ze natuurlijk weer terug naar de sloot waar de eitjes vandaan kwamen. Vanaf begin april kan je de kikkerdril van de bruine kikker vinden.

Voor kinderen is kikkers kweken vaak super interessant. Ze zien de hele metamorfose, en dat gaat best snel. Bijna dagelijks zie je wel iets veranderen aan de kikkervisjes. En het geeft kinderen ook verantwoordelijkheidsgevoel. Want ze moeten natuurlijk wel goed voor de kikkers zorgen.

Kikkers vangen en ze laten groeien?

Zo pak je het aan:

 • Doe in een grote emmer of andere hoge bak wat zand en steentjes. Giet de bak daarna vol met slootwater en een paar waterplantjes uit de sloot.
 • Ga eropuit om wat kikkerdril of kikkervisjes te zoeken in een poel of slootje. Dat kan in de periode vanaf eind maart t/m juni. Je kan de kikkerdril vinden in het ondiepe gedeelte aan de waterkant, tussen de plantjes.
 • Leg een klein klompje kikkerdril in je emmer of bak.
 • Zet de bak op een lichte plek, maar niet in de volle zon, dat vinden de kikkervisjes niet fijn.
 • Wanneer de kikkervisjes een dag of drie uit het ei zijn moet je beginnen met voeren.
 • De kikkervisjes eten vooral algen, die zitten in het (verse) slootwater. Vervang het water daarom regelmatig voor nieuw slootwater uit de zelfde sloot. Als voer kun je ook mini stukjes sla, andijvie of paardenbloem gebruiken. Let op: niet te veel!
 • Maak de bak regelmatig schoon en vul het water aan met vers slootwater.
 • Wanneer de kikkertjes pootjes krijgen, krijgen ze ook langzaam longen. Zorg er dan voor dat ze op een steen of stukje hout kunnen rusten, anders verdrinken ze.
 • Zodra ze voorpootjes hebben (meestal na een week of zeven) is het tijd om ze weer vrij te laten. Doe dat op de plek waar je had gevangen. Zet ze bij de rand van het water en zwaai ze nog even uit. Volgend jaar leggen ze hun eitjes op dezelfde plek en kun je weer kikkerdril halen.

Nogmaals, echt heel belangrijk: Kikkers zijn beschermde dieren. Het is toegestaan om ze te bekijken om ervan te leren. Maar je moet ze dus echt terugzetten in natuur!

Kikkerdril vangen - Dit heb je nodig!

Het is super leuk om in het voorjaar met je kinderen de natuur in te gaan. Kids goede regenlaarzen aan, schepnetjes mee en emmers niet vergeten. Samen op zoek naar een goede plek om kikkerdril te vangen! Vijvers met veel ondiepe oevers zijn vaak perfect voor het vinden van kikkervisjes!

Foto: Regenlaarzen Bergstein

Locaties:

 • Kanunnikensven in Stratum - Eindhoven
 • Het Rietven
 • In de vijver van Speelpark De Splinter
 • De vergeten tuin in Eindhoven (1x per maand op zondag open). 

Heb je ook een leuke tip?

Heb je ook een leuke tip? Mail je tip naar eindhoven@go-kids.nl. Wij zijn altijd dol op nieuwe tips!

 

Log In