Gezellig tafelen met de kinderen

Kerst

Uren aan tafel zitten.. de hele familie bij elkaar. Gezellig samen zijn en spelletjes spelen, eindelijk eens tijd voor een goed gesprek. Maar daar denken de kids vaak toch echt anders over. Kinderen raken al snel verveeld aan tafel, maak het daarom eens extra leuk en lekker deze kerst! Go-Kids geeft jou wat extra inspiratie voor lekkere nagerecht kerstrecepten, grote kans dat jouw kinderen wat langer aan tafel blijven zitten.

Sneeuwsoesjes (foto)

Ontzettend makkelijk te maken, wat heb je allemaal nodig:

 • 20 slagroomsoesjes
 • 10 marshmallows
 • Kersthagelslag extra groot (verkrijgbaar bij o.a. lidl en AH)
 • 1 rode decoratiestift of rode kleurstof met een smal kwastje
 • 10 grote aardbeien
 • Poedersuiker
 • lange cocktailprikkers
 1. Stapel 2 slagroomsoesjes op elkaar en prik ze vast met een cocktailprikker. Zet ze op een leuk kleurrijk bordje. Rijg aan de bovenkant de marshmallow en zorg dat de prikker er aan de bovenkant uitsteekt.
 2. Prik met een schone cocktailprikker gaatjes waar de neus en de ogen komen in de marshmallow. Steek hier de hagelslag in. Maak met de stift of de kwast een mond.
 3. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer deze. Prik de spitse kant van de aardbei op de bovenkant van de marshmallow.
 4. Poedersuiker strooien voor een echt winters decor.


Kerstfruitspies (foto)

Zo simpel, maar erg feestelijk! Wat heb je allemaal nodig?

 • Carambola (oftewel sterfruit)
 • Fruit wat jij lekker vind denk aan druiven, mango, ananas, lychee
 • Lange cocktailprikkers
 1. Snijd de carambola in redelijk dunne plakken zodat je sterren krijgt.
 2. Snijd het fruit wat jij lekker vind in leuke figuurtjes, dit kunnen ook blokjes zijn!
 3. Rijg het fruit aan de spies en eindig met de carambola.


Chocoladeboom (foto)

Tijdens kerst mag er best gesnoept worden, en met een chocoladeboom is dat ook nog eens heel erg leuk!

Wat heb je nodig?

 • Brownie (uit de supermarkt) of lekker zelf maken wel zonder noten i.v.m. de kids. Een heerlijk recept vind je hier: brownie
 • Decoratiestiften groen en rood van Dr. Oetker en zilveren zachte parels van Dr. Oetker
 • kleine rood witte kerst zuurstokjes
 1. Snijd de brownie in driehoeken.
 2. decoreer met de decoratiestiften en zachte parels
 3. Steek de zuurstof onder in de brownie, klaar is jouw chocoladeboom!

Zoek je nog meer leuke kerstrecepten? Neem dan eens een kijkje op deze websites:

www.leukerecepten.nl

www.rutgerbakt.nl

www.ah.nl

www.pinterest.nl

Met dank aan onder andere oudersonline en Ikea hebben we ook nog wat handige tips gevonden.

 1. kinderen kunnen goed mee-denken over wat ze willen eten. Laat ze bijvoorbeeld het toetje bedenken. Vraag wat er nog meer in de soep zou kunnen. Maar ook: praat over wat eetbaar is en wat niet. Wat dieren eten en mensen niet en waarom. Ook zijn ze meestal geĆÆnteresseerd in de bereiding van het eten. Probeer ze zo veel mogelijk te laten helpen (ook jongetjes!). Van het vullen van de bak met water waarin je de groente wast, tot het dekken van de tafel. Als ze groter worden, zullen ze steeds meer willen doen. Van het roeren in een hete pan en het schillen van de aardappels, tot het versieren van schotels en borden.
 2. De meeste kinderen hebben om zes uur gewoon honger: hun lijf vraagt om een nieuwe stoot energie en als ze die niet krijgen, worden ze hangerig, huilerig of ronduit vervelend. Probeer dit moment voor te zijn, door op tijd aan tafel te gaan. Als u de maaltijd toch moet uitstellen, geef de kinderen dan vooraf iets anders te eten. Een kind dat honger heeft, moet gevoed worden. Bedenk ook dat een kind dat te laat eet, later inslaapt en vaak onrustiger slaapt.
 3. Geen enkel kind vind het leuk om lang aan tafel te zitten en vervolgens gesprekken van volwassenen aan te moeten horen. Veel liever gaan ze (met elkaar) spelen. Zorg dus dat het ook voor hun leuk is. Zet leuke kerstliedjes op, praat met ze, speel spelletjes, leg leuke decoratie op tafel (bijvoorbeeld een kerstmannetje die ze na afloop mogen houden) of, leg leuke kleurplaten (eventueel als placemat) met kerstthema aan tafel waarmee ze aan de slag kunnen. Of misschien nog wel leuker: neem een groot papieren tafelkleed, leg wascokrijtjes neer en beklad met zijn allen het tafelkleed. Gegarandeerd dat volwassenen dit ook leuk vinden šŸ˜‰
 4. Zorg dat je sowieso iets serveert wat ze lekker vinden en doe niet te moeilijk als ze de andere dingen niet lusten. Door meerdere bijgerechten te serveren creƫer je het gevoel van een luxe diner, maar zorg je er ook nog eens voor dat er voor ieder wat wils is. Daarnaast geef je kinderen het gevoel een keuze te hebben en dat draagt bij aan beter eten. En wie weet verrassen je kinderen je wel en zijn ze benieuwd naar de garnalen die je op tafel zette (waarvan je had bedacht dat volwassenen deze waarschijnlijk alleen zouden eten).


Geniet van de kerst.
Log In