Weet je nog dat ik vorig jaar met m'n jongste naar de première van Kruistocht in Spijkerbroek door het NJMT ging? Toen leek de voorstelling zijn theater-hart te hebben veroverd, hij vond het ge-wel-dig. Dat hart is alleen ook weer snel gekrompen helaas. Precies zoals hij is: het ene moment is iets fantástisch, het volgende moment hoeft het niet zo nodig meer.

Lang leve CKV

Gelukkig moest mijn oudste dit jaar voor CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming, een vak op school) naar een theatervoorstelling. Daarom - en alléén daarom - wilde hij wel met me mee naar het Zaantheater in Zaandam voor de première van de nieuwe NJMT-productie: Koning van Katoren. Niet geheel vrijwillig dus - lang leve CKV!

Koning van Katoren - een verhaal van Jan Terlouw...

Misschien heb ik het boek van Jan Terlouw wel gelezen hoor, toen ik jong was. Misschien ook niet, ik kon me er in elk geval niets van herinneren. Zoonlief heeft het ook niet gelezen - die leest sowieso buiten Donald Duck alleen wat écht moet van school... We gingen er dus behoorlijk blanco in. Of nou ja... ik niet, want ik was nog steeds onder de indruk van Kruistocht van vorig jaar. Ik was vooral benieuwd of de jongens en meiden van het NJMT dat gevoel weer bij me konden losmaken!

... over een Stach, die koning wil worden van het land Katoren...

Natuurlijk ga ik het verhaal niet in detail aan je vertellen - daarvoor moet je lekker zelf de musical gaan zien. Ze spelen hem in het hele land, dus er komt vast en zeker een voorstelling bij jou in de buurt. De samenvatting die in onze Go-Kids agenda bij de voorstellingen staat:

"Het land Katoren heeft al 17 jaar geen koning meer. Sinds de vorige koning overleed, wordt het land bestuurd door zes zure ministers, die niets doen om een nieuwe koning te vinden. Dan verschijnt de jonge Stach. Hij wil graag de nieuwe koning worden, maar de ministers verzinnen dat hij zich moet bewijzen met een aantal onmogelijke opdrachten. Stach zet alles op alles om Koning van Katoren te worden en het land weer gelukkig te maken."

Koning-van-Katoren-NJMT-foto-Boy-Hazes

... helder neergezet door het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT)

Dit verhaal werd heel helder neergezet door de paar volwassen professionele acteurs en de kindercast van het NJMT. Perfect te volgen, ook al weet je er helemaal niets van voordat de theatergordijnen opengaan. Alleen dat al vind ik waanzinnig knap, er zijn genoeg theatervoorstellingen waarbij je de draad meer dan eens kwijtraakt.

De dialogen allemaal perfect verstaanbaar, de verhaallijn heel duidelijk en de acteurs zaten stuk voor stuk prima in hun rol. Stach - de hoofdrolspeler - was natuurlijk de ster van het geheel, maar ik was persoonlijk ook fijn onder de indruk van met name oom Gervaas en vriendinnetje Kim. De ministers maakten me aan het lachen met hun sterke typetjes, top!

Koning van Katoren - NJMT - foto Boy Hazes

De voorstelling vlóóg voorbij. Het tempo zat er goed in - dat moest ook wel, want er gebeurt wel heel veel in het verhaal. Sommige passages gingen daardoor erg snel, waardoor ik op een bepaald moment het gevoel had dat het geheel me niet zo raakte. Niet zoals bij Kruistocht in Spijkerbroek, al is dat natuurlijk helemaal geen eerlijke vergelijking.

Tóch een brok in m'n keel...

Ik was dan eigenlijk heel verbaasd over mezelf toen ik tegen het einde met een brok in mijn keel zat te kijken. Kennelijk raakte het stuk me toch wél behoorlijk, en ik kan niet eens goed beschrijven waardoor dan. Maakt ook niet uit - ik ben altijd erg blij als een film, boek of theaterstuk me raakt. Dat hopen de makers er wel mee te bereiken lijkt me!

Koning van Katoren door het NJMT - foto Boy Hazes

...en 'best okay' als compliment

En m'n grote puberzoon van 15? Was die ook onder de indruk? Wat zal ik zeggen... als hij zegt 'het was best okay' bij iets waar hij eigenlijk geen zin in had, dan is dat bedoeld als compliment. En als ik vanuit mijn ooghoeken zag hoe enthousiast hij zat te klappen kan ik daar wel uit afleiden dat hij het stiekem wel meer dan 'best okay' vond.

Kruistocht in Spijkerbroek overtroffen?

Heeft deze nieuwe NJMT-musical de vorige dan overtroffen? Dat zou ik niet willen zeggen. Ze zijn lastig te vergelijken door het compleet andere verhaal. En dat hoeft ook niet: waar het om gaat is of we genoten hebben... en dat hebben we. Blijft Koning van Katoren me net zo bij? Ik weet zeker van wel!

Koning van Katoren: wéér een pareltje van het NJMT

Wat mij betreft is ook deze productie van het Nationaal Jeugd Musical Theater weer een pareltje dat waanzinnig de moeite waard is om te gaan bekijken.... dus gáán, óp naar Katoren!

Door: Anneke Ranzato

NJMT speelt de musical Koning van Katoren door het hele land in de komende maanden, bijvoorbeeld in:

Voor de volledige speellijst ga je naar de website van Koning van Katoren.

Fotocredits: Boy Hazes