Hoog sensitiviteit, ook wel hooggevoelig genoemd, is een minder bekende eigenschap. Het is een gevoeligheid voor prikkels.


Uit recent onderzoek is gebleken dat iemand die hoog sensitief is een filter mist in het informatieverwerkingssysteem (een woord om te onthouden voor scrabble!) in de hersenen. Door het ontbreken van dit filter komen alle prikkels op hetzelfde niveau binnen. Denk hierbij aan alles wat je hoort, ziet, ervaart en ruikt. Dit filter zorgt er normaal voor dat er onderscheid gemaakt wordt tussen belangrijke en minder belangrijke prikkels. Door het ontbreken hiervan werken de hersenen de hele dag op volle toeren. Als je het zo bekijkt is een overprikkelingsreactie een logisch gevolg.

Wat hooggevoeligheid lastig maakt is dat er geen vaste richtlijn is, iedereen reageert anders en gaat anders met dingen om. Hierdoor is geen enkele hoog sensitief persoon hetzelfde. Ik heb in dit stuk dan ook rekening gehouden met de meest gehoorde dingen en dingen uit ons eigen ervaring.

In mijn praktijk krijg ik regelmatig de vraag hoe je als ouder een hooggevoelig kind herkent. De meest gehoorde dingen zijn:
* Onrust in een drukke omgeving: raakt overprikkeld in omgeving met veel prikkels.
* Onrustig met (in)slapen: lastig inslapen of juist onrustig slapen.
* Neemt stemming over van opvoeder: lijkt gedachten te kunnen lezen.
* Moeite met harde geluiden: denk aan straaljager, klus geluiden en luchtalarm.
* Meer rustmomenten nodig: is graag thuis, trekt zich terug of wil bij jou opladen.
* Moeite met verandering: in planning of bijvoorbeeld schoolprogramma.
* Heeft graag overzicht: kijkt af vanaf de zijlijn, staat niet graag in het middelpunt.
* Kan intens boos of verdrietig zijn: vaak snel gefrustreerd of emotioneel bij overprikkeling.

Heeft hooggevoeligheid als eigenschap alleen maar nadelen? Nee. Zeker niet!
Hooggevoelige kinderen kunnen ontzettend genieten van kleine dingen. Ze hebben oog voor andere, ook wanneer ze buiten de groep vallen. Ze hebben een ontzettend goed geheugen, kunnen dingen van maanden terug tot in detail herinneren. Door deze eigenschap zijn hooggevoelige personen vaak ontzettend fijne, gewaardeerde vrienden.

Een aantal van mijn tips:
* Geef ruimte, rust en veiligheid: jij kent je eigen kind als geen ander. Observeer en leer je kind kennen zodat je de veiligheid kunt bieden die het nodig heeft en je op tijd rustmomenten kunt inplannen.
* Maak tijd voor je kind als het jouw nodig heeft: een kind heeft het vaak nodig om even bij je op te kunnen laden. Door hier tijd voor te maken kun je overprikkeling voorkomen.
* Bedenk dat de boze bui er niet is omdat het kind jouw dwars wil zitten, de emmer is overgelopen. De laatste prikkel was te veel.
* Ben een open boek: hooggevoelige kinderen voelen feilloos aan hoe jij je voelt.
* Bereid het kind voor op onverwachte veranderingen: dit heeft het echt nodig.
* Zorg voor een eigen, rustige plek: bij overprikkeling kan er terug getrokken worden.

Het is niet altijd gemakkelijk om een hooggevoelig kind (HSK) in je gezin te hebben, maar bedenk ook dat het niet gemakkelijk is om een hooggevoelig kind te zijn. 


Hooggevoeligheid bij kinderen leeft ontzettend. Mijn informatieavonden zijn tot nu toe altijd volgeboekt. Tijdens de informatieavond Hooggevoelig kind 0 t/m 6 jaar ontmoet ik steeds weer nieuwe opvoeders die naar de avond komen voor hun kind. Door het volgen van de avond, maar vooral door het uitwisselen van eigen ervaringen krijgen deze opvoeders regelmatig nieuwe inzichten. Ze ontdekken dat ze zelf ook weleens hooggevoelig kunnen zijn. Dat is iets wat zeker kan kloppen! De hoog sensitieve eigenschap is namelijk een erfelijke eigenschap; vaak zien we dat een ouder van een HSK zelf ook hoog sensitief is. Een bijzondere ervaring waarbij vaak veel puzzelstukjes op hun plek vallen. Ik voel me steeds weer vereert dat ik hier iets aan kan bijdrage.

Tot slot wil ik jullie een aantal boeken tips meegeven. Ik heb hieronder drie boeken die zeker aan te raden zijn voor een gevoelig kind.


1.) Langmuts is een held.
Dit boek is onderdeel van een reeks boeken. Kabouter Langmuts speelt de hoofdrol in deze boeken reeks. Kabouter Langmuts is een gevoelige kabouter die in allerlei, voor kinderen, bekende situaties beland en doormiddel van zijn vriendjes ontdekt hij wat hooggevoelig zijn precies inhoud. Hij ontdekt ook dat het niet alleen maar vervelend hoeft te zijn maar dat er ook voordelen bij horen.


2.) Draakje Vurig.
Draakje Vurig, de naam zegt het al, is een Draakje dat soms wel heel snel boos wordt. Als hij weer in een situatie komt waar de boosheid opspeelt raakt hij zich hiervan bewust en weet hij zijn woede onder controle te krijgen. Draakje Vurig spreekt vooral de gevoelige kinderen met een sterke wil erg aan. De illustraties zijn prachtig!


3.) Het hooggevoelig kind met een sterke wil.
Een boek voor ouders en opvoeders geschreven door Janneke van Olphen. In dit boek maak je kennis met de innerlijke familie. Een waardevol boek voor ouders en opvoeders van gevoelige kinderen met een sterke wil. De innerlijke families geven je inzichten, een leidraad voor het leven. Het is een pittig boek waar je echt even voor moet gaan zitten. Maar het leest prettig weg door de afwisseling die erin voorkomt. Herkenbare situaties met bijbehorende adviezen zijn een fijne aanvulling.


Ik ben Mandy Frederiks – Groenen. Ik ben afgestudeerd als pedagogisch medewerker en Kindercoach. Mijn praktijk Feelings Coaching is gevestigd in Druten. In mijn praktijk ontvang ik ouders en kinderen met zeer uiteenlopende hulpvragen. Mijn specialisaties zijn Hooggevoeligheid, Rouwverwerking en scheiding. De specialisatie hooggevoeligheid is voor mij een natuurlijk verloop. Onze beide dochters zijn hooggevoelig en door hun ben ik erachter gekomen dat ook ik deze eigenschap heb. Er vielen veel puzzelstukjes op z'n plek toen ik deze ontdekking deed.

Meer informatie? www.feelingscoaching.nl