De zomerperiode is een goede tijd om je kind te leren fietsen zonder zijwieltjes. Wat is handig om te doen? Wij hebben fietsspecialist om wat tips gevraagd:
Kind leren fietsen
Om een kind te leren fietsen is het belangrijk dat de leerweg een leuke ervaring is. Daarom is het belangrijk om onveilige situaties te voorkomen. Valt je kind hard tijdens het leren dan kan dit afschrikkend werken. Gelukkig kun je de meeste problemen voorkomen met een goede voorbereiding en een paar slimme tips om je kind veilig te leren fietsen:
Een goede voorbereiding
Je kind op een veilige manier leren fietsen begint bij een goede voorbereiding. Allereerst is het belangrijk dat je kind een goed passende helm heeft, want zowel een te grote als een te kleine helm kan erg gevaarlijk zijn. Ook is het slim om vooraf de fiets te controleren, vooral controleren of de remmen goed werken is belangrijk.
Controleer ook of er geen scherpe voorwerpen in de banden van de fiets zitten. Om het leren fietsen makkelijker te maken kun je al vroeg beginnen met evenwichtsoefeningen, zodat het in evenwicht houden van de fiets een stuk makkelijker gaat. Iets nieuws stap voor stap leren is namelijk veel makkelijker dan in één keer veel nieuwe informatie te moeten opnemen. Om de spanning vooraf niet teveel op te bouwen is het verstandig niet te ver van tevoren te zeggen dat je kind die dag gaat losfietsen, al is het wel belangrijk om het erover te hebben zodat je kind niet voor verrassingen komt te staan.
De juiste locatie is belangrijk
Kies een rustige omgeving om te leren fietsen met zo min mogelijk verkeer. Goede plekken zijn vaak een oprijlaan of een schoolplein. Veel ouders denken dat het slim is om een kind op gras te leren fietsen, zodat deze zacht terecht komt wanneer deze valt. Het gras zorgt er echter voor dat de kans op een val heel veel groter wordt, terwijl dit niet nodig is. Door op een harde ondergrond te leren fietsen heeft een kind veel meer grip en minder moeite om in balans te blijven. Natuurlijk doe je dit alles onder goede begeleiding zodat het kind weinig kans heeft om te vallen.
Leren fietsen lukt niet
Sommige kinderen stappen zo op een fiets en rijden weg na 1 of 2x oefenen. Maar de meesten hebben eerst wel wat balanstraining nodig. Het is daarom ook erg aan te raden om al vroeg te beginnen met een loopfiets.
Van een loopfiets naar een kinderfiets
Een loopfiets is een ideaal middel om een kind te leren om in balans te blijven. Een loopfiets kan je zien als een eerste stap vóór een kind leert fietsen. Zorg tijdens het aanleren dat een kind zich veilig en vertrouwd voelt. De eerste paar pogingen is het slim om naast je kind te staan zodat je deze kunt opvangen wanneer deze uit evenwicht raakt.
Vervolgens kun je stapsgewijs steeds meer afstand nemen. Bedenk wel dat het evenwicht leren houden tijd kost. Geef je kind complimenten en neem rustig de tijd.
Op de website van Veilig Verkeer Nederland vind je nog een aantal leuke weetjes.
Je kind op een veilige manier leren fietsen
Fietsen is heel leuk en handig. Maar er zijn nog veel manieren om je te vervoeren.
Hoverboards: populaire trend
Hoverboards zijn ongekend populair onder keren. Ook hier is er sprake van een leercurve. Het leren hoverboarden gaat veel sneller door elke dag een half uur te oefenen, dan in één keer meerdere uren achter elkaar te leren. Doordat je kind meer tijd heeft om alles te verwerken als er meer tijd tussen de sessies zit pakt deze het veel sneller op.
De hoverboards zijn al enkele jaren in Nederland, maar waren in het begin simpelweg onbetaalbaar. Gaandeweg zie je dat een hoverboard steeds meer betaalbaar wordt. Zo zie je hier al hoverboards vanaf € 150,-.
Let op: net zoals bij fietsen is het ook bij hoverboarden belangrijk dat je oog houdt op de veiligheid en de omgeving. Leer je kind dus niet alleen goed de technieken van het fietsen maar ook de positie en veiligheid t.o.v. de omgeving.