Gastblog door Maureen Eising

Hij komt hij komt, de lieve goede Sint

Mijn beste vriend, jou beste vriend

De vriend van ieder kind.

Eindelijk is hij daar. Sinterklaas en zijn pieten. Zijn ze bij jullie ook zo in de ban van het sinterklaasjournaal? Ondanks dat ze hier het grote geheim van Sinterklaas kennen, blijft het toch nog wel heel erg spannend. Al vallen er ook heel veel kwartjes.  December is echt mijn maand.  Ik heb een grote liefde voor Sinterklaas. Toen ik nog in de kinderopvang werkte, heb ik me geregeld afgevraagd wie het spannender vonden, de kinderen of ik? Het blijft een magisch gebeuren. Sinterklaas leent zich ook prima als broodtrommel thema. Op mijn Instagram Ekmaureen vind je nog veel meer Sinterklaas inspiratie, maar voor dit blog heb ik een gezonde schoollunch gemaakt, een lekkere monkeyplatter en een heerlijke aanvulling voor pakjesavond.

Gezonde Sint lunch

Sinterklaas staat toch wel bekend om de pepernoten , taaitaai en ander snoepgoed. Toch kun je ook een gezonde en lekkere lunch meegeven helemaal in het Sinterklaas thema. Met een paarden uitsteker steek ik Amerigo uit een volkoren boterham. Met vleestouw (oa. te koop bij de AH) maak ik een halster. Een oogprikker erin en het paard van Sinterklaas kan zijn intrede doen in de Yumbox.  Van een rode mini paprika maak ik de mijter, gewoon heel simpel door met een schilmesje een kruis uit te snijden. In het rechter bakje zit een Pietje. Een komkommer waar je kleine driehoekjes uitsnijdt dient als kraag. Een gehaktbal is het hoofd van zwarte Piet en een halve cherrytomaat dient als mutsje. Voor de oogjes gebruik ik een prikker. Maar ook zonder oogjes hebben kinderen prima door wie er in dat bakje zit. Je kan de Piet bij elkaar houden met een prikkertje. Zelf maak ik één keer in de zoveel tijd kleine rundergehaktballetjes. Zo hebben we altijd homemade ballen in de vriezer en binnen handbereik voor in de lunchbox.  Rechtsboven in het vakje zit een gekookt eitje, in het middelste kleine vakje zitten framboosjes en bovenin heb ik van verschillende groente reepjes een roe gemaakt. En als laatste een babybell waar ik een S heb uitgesneden. Dat wordt smullen op school.

Een Sinterklaas monkeyplatter voor thuis.

Thuis lunchen wij ook geregeld in Bento stijl. Alleen eten ze dan samen van een plank en dat vinden ze altijd super gezellig. Onze zoon is dol op een chocolade rijstwafel dus af en toe haal ik die in huis voor hem.  Met een paprika ring en eiwit maak je een gezichtje, een Pietenmuts van komkommer en een veer van paprika maakt dat hij steeds meer begint te lijken op een Piet. Nog een kraag van mandarijnen en je Piet is klaar. Uit volkorenbrood met casselerrib steek ik twee stoomboten en van casino volkorenbrood maak je heel gemakkelijk een pakje als je er met vleestouw een ‘cadeaulint’ van maakt.  Uit een partje appel snij ik een kruis, zodat we appel mijters hebben en het ei wordt door een paprika mijter met een kaas kruis omgetoverd tot Sinterklaas. De oogjes heb ik gemaakt van peperkorrels. Helaas hadden ze dat al door voordat ze geproefd hadden. Hihi. De kleine stafjes kreeg ik ooit eens op een cadeautje. Niet voedsel veilig, maar zo als decoratie hartstikke leuk.

Hartige banketletter

De traditionele banketletter gevuld met spijs kennen we natuurlijk allemaal. Maar weet je dat een banketletter gevuld met gehakt ook onmeunig lekker is. Eerst had ik het fantastische idee om een gezonde variant te maken. Met kip, groente en fidodeeg uit de oven. Maar die werd met recht een misbaksel. En dus was de basis nu rundergehakt en bladerdeeg. Ontdooi 6 plakjes bladerdeeg en leg die in een lange rij op een bakpapiervel. Zorg dat de randen elkaar ongeveer 1,5 cm overlappen. Bestrijk de randjes met eigeel zodat ze goed plakken. Maak je gehakt  (rond de 250 gram) klaar zoals jij dat het lekkerst vind. Ik heb deze keer gekozen voor een eitje, wat paneermeel, basilicum, oregano, knoflook, peterselie en tijm. Rol hier een lange slang van en leg die op de bladerdeeg rij. Rol nu de gehaktrol met het bladerdeeg op zodat je alleen nog maar deeg ziet en geen gehakt. Verschuif de rol voorzichtig in de gewenste vorm. Wij hebben voor de S gekozen. Bestrijk hem nog even met een los geklopt eitje en  daarna 35 minuten op 200 graden in de oven en klaar is je hartige banketletter.

Een hele fijne Sinterklaastijd. Geniet ervan met elkaar.

Door Maureen Eising