Je hoopt het nooit mee te maken, maar stel dat er zich een noodsituatie voordoet, weet jouw kind dan wat te doen? En wanneer en hoe het alarmnummer 112 gebeld moet worden? 
 
Welk kindje is er niet onder de indruk van zwaaiende sirenes, snelle politieauto's, grote brandweerwagens en het geluid van de sirene van een ambulance? Maar wat doen deze hulpdiensten precies en hoe weten ze wát en wáár er iets aan de hand is?
Wanneer is de tijd rijp om uitgebreid antwoord op deze vragen te geven? 
Weet jij vanaf welke leeftijd je jouw kind leert om te handelen in noodsituaties?
Dit vroeg ik mij laatst af en ik ben op onderzoek gegaan.
Het is op 11 februari de Europese dag van alarmnummer 112, dus een mooie gelegenheid om dit met jullie te delen!

kinderen alarmnummer 112 leren bellen
 

Vanaf welke leeftijd leer ik mijn kind 112 te bellen?

Al vanaf jonge leeftijd weet het grootste deel van de kinderen hoe ze met een smartphone en tablet om moeten gaan, hoe ze YouTube of Netflix kunnen opstarten en bedienen, hoe ze een spelletje kunnen spelen, maar het overgrote deel van de kinderen weet niet wanneer en hoe te reageren in noodsituaties.
Maar wat nu als jou als ouder iets overkomt en je alleen bent met jouw kind dan wil je toch dat hij of zij weet hoe ze in dit geval moeten handelen!? 
 
Het Rode Kruis adviseert om vanaf het zesde jaar te starten met oefenen.
Kinderen vanaf 6 jaar, zijn al zeer goed in staat om simpele instructies op te volgen. En kunnen de vragen van de centralist al goed beantwoorden. Ze geven zelfs makkelijker antwoord dan de meeste volwassenen! 
Eenmaal aan de lijn stelt de centralist dezelfde vragen aan volwassenen en kinderen, 'Waar ben je, wat is er precies aan de hand, enzovoort'. Maar de manier waarop de beller gerustgesteld wordt gaat bij een kind anders dan bij een volwassenen. 

kinderen leren alarmnummer 112 te bellen

Maar wat leer ik mijn kind nu precies?

  • Het belangrijkste is dat je kind weet wat 112 is. Wat houdt het in? Vertel dit je kind allereerst. Daarna kun je ingaan op vragen als, hoe verloopt zo een gesprek, welke vragen stellen ze aan de telefoon? In welke situaties bel je gelijk 112 en in welke situaties probeer je bijvoorbeeld eerst de buurvrouw te waarschuwen?
  • Laat je kind zien hoe je 112 met je telefoon kunt bellen. Uiteraard bel je niet echt, maar je kunt het wel goed laten zien. Wist je dat je daarvoor niet eerst de telefoon hoeft te ontgrendelen!? 
  • Het is belangrijk dat je kind het huisadres kent, de straatnaam en het huisnummer. Zijn ze vaak bij opa en oma of een oppas, dan is het ook verstandig om dat adres te kennen. Voor onze dochter van 6 jaar is dat geen probleem. Regelmatig vraag ik het weer eens, 'waar wonen wij ook alweer? En opa en oma wat is hun adres?` Want de plek waar je bent is het eerste antwoord op de vraag, na welke hulpdienst je nodig hebt, van de centralist. Er vanuit gaande dat het een noodgeval thuis betreft.
Hoe het gesprek in werkelijkheid zal verlopen is onvoorspelbaar, ieder kind zal anders reageren. Mijn dochter is een kleine paniekvogel, ik probeer haar zoveel mogelijk, iedere keer opnieuw, bij te brengen rustig te blijven als er iets aan de hand is, want alleen als je rustig bent kun je helder nadenken en problemen oplossen. Hopende dat ze tijdens een noodgeval dit advies van mama daadwerkelijk opvolgt.
Maar een goede voorbereiding, zal een heleboel schelen!
 

112 bellen is geen leuk grapje!

Leer ook dit je kinderen. 112 voor niets bellen, betekent onnodig de lijn bezet houden terwijl er iets heel ergs gebeurd kan zijn. 
Wie voor de grap 112 belt, krijgt telefonisch of per brief een waarschuwing van de politie. Als het vaker gebeurt, worden de jongeren doorverwezen naar Bureau Halt en kunnen een taakstraf krijgen. Volwassenen riskeren zelfs een taak- of celstraf.
 

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Lees dan samen 'Joep belt 112' 
 
joep belt 112, boek Europese dag van alarmnummer 112
 
In dit boekje, geschreven door Ellen Wagter, over de 8 jarige Joep, wordt op een simpele en heldere manier door middel van een verhaallijn verteld wat te doen als je in een noodsituatie terecht komt. 
Joep is acht jaar. Zijn papa en mama hebben hem geleerd om, in geval van nood, 112 te bellen. Dankzij Joep wordt zijn papa geholpen. Joep is een held. Joep wil graag alle kinderen leren dat je niet alleen bent in een noodsituatie en dat er altijd hulp is. Iedereen kan een held worden! Samen met Joep leer je hoe je 112 belt.
Het perfecte voorleesboek om je kind te leren hoe te handelen in noodsituaties. En waarschijnlijk steek je er zelf ook nog wat van op! 
 

Een kijkje in de meldkamer met Willem Wever

Een mooie aanvulling op bovenstaande. Een kort fragment uit Willem Wever. Tess brengt met de veertienjarige Naomi een bezoek aan een meldkamer, waar alle telefoontjes van 112 binnenkomen. Meldkamer medewerkster Klassina legt uit welke stappen ze volgt om iemand in nood te helpen. 
Vervolgens verteld verpleegkundige Rianne wat er met een melding gebeurd in de ambulance. 

 
Ik hoop van harte dat jullie, indien jullie dit nog niet gedaan hebben, met bovenstaande aan de slag gaan. Want 112 daar red je levens mee!
Succes!
 
Nancy Molenaar