Vandaag is het de dag van de croissant. Tegenwoordig kun je bijna elke dag wel iets vieren. Maar deze vond ik wel leuk om met jullie te delen.

Wie heeft hem nog nooit gegeten?

Oke, wees eens eerlijk? Wie heeft er nog nooit een croissant gegeten? Dit broodje is niet meer weg te denken uit Nederland.  Dit lekkere broodje staat bij veel mensen toch op de ontbijttafel op zondag of met een paas- en/of kerstontbijt. Maar wat de meesten van jullie misschien niet weten, is waar dit broodje vandaan komt.

De geschiedenis van de croissant

Veel mensen denken dat dit broodje in de vorm van een halve maan uit Frankrijk komt. Maar nee, de oorsprong van de croissant ligt in Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk.

Er doen verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van de croissant. Een van die verhalen is dat er gesuggereerd wordt dat de croissant gemaakt is om de overwinning tegen de Ottomanen te vieren in 1683. De vorm van de croissant zou verwijzen naar de Ottomaanse vlag.

Maar waarom denken we dan allemaal aan Frankrijk?

In 1915 was het de Franse bakker Sylvain Claudius Goy die een recept schreef, waarin de techniek beschreven stond, zoals we de croissant nu vandaag de dag nog maken. En in de jaren daarna groeide de liefde voor de croissant in heel Frankrijk en later ook ver daarbuiten.

Wat kun je allemaal doen met het fijne kant-en-klaar deeg?

Om deze gezellige jaarlijkse croissantdag te vieren heb ik voor jullie twee leuke recepten opgezocht. Hiermee kun je eens variëren met het kant-en-klare deegje uit de supermarkt. Je kent ze wel, die blikken die op zo’n magische manier openspringen. Dus kies maar zelf of je voor het zoete recept gaat, de kaneelrolletjes. Of toch liever een keer voor hartig, dat is dan de pizza croissant.

Hier zijn ze beide getest door mijn testpanel

Uiteraard durf ik niets te plaatsen zonder het zelf ook eerst te maken met mijn jongens. En ik moet zeggen dat beide varianten goed in de smaak vielen. Ga zelf lekker bakken en oordeel zelf maar. Dat is veel leuker. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Zoete kaneelrolletjes

Ingrediënten;

  • kant en klaar super croissantdeeg
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 3 el kristalsuiker
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 6 el poedersuiker
  • paar druppels water
  1. 1. Verwarm de over voor op 200 °C. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur, neem direct van het vuur. Meng de suiker met de kaneel.
  2. 2. Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier op een bakplaat. Maak met je vinger de gaatjes wat dicht. Zodat het een geheel wordt. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter en strooi de kaneelsuiker erover. Rol vanaf de lange kant strak op. Snijd 1 cm van de zijkanten eraf en snijd de rol in plakken van 1½ cm. 
  3. 3. Verspreid de rolletjes met de snijkant naar boven over de bakplaat. Laat wel wat ruimte tussen de rolletjes. En bak ze in ca. 10-14 min. goudbruin en gaar.
  4. 4. Laat ze afkoelen en maak daarna met de poedersuiker en het water glazuur. Met een lepel maak je er dan mooie streepjes overheen. En klaar zijn ze!

Bron; pinterest

Hartige pizza croissants

Ingrediënten;

  • kant en klaar super croissantdeeg
  • klein blikje tomatenpuree
  • salami ( 1 plakje per croissant )
  • geklutst ei
  • geraspte kaas
  • Italiaanse kruiden
  1. 1. Verwarm de over voor op 200 °C. Rol het deeg uit zoals op het blikje vermeld staat.
  2. 2. Verdeel de tomatenpuree over de croissant en smeer dun uit. Daarna leg je op elk croissantje een plakje salami en bestrooi je hem met wat kaas.
  3. 3. Rol de croissants op en leg ze op de bakplaat.
  4. 4. Smeer ze in met ei, strooi er nog wat kruiden en eventueel wat extra kaas overheen.
  5. 5. Bak deze pizza croissants in de oven in ongeveer 20 minuten .
  6. 6. Wel even iets laten afkoelen voordat de kids er aan beginnen te smullen.

Bron; Laura’s Bakery

Fijne dag, 

Tamara