Het theater, dat is een heerlijke plek voor een uitje. Niet alleen voor uitjes met volwassenen - ook voor kinderen is er heel veel te beleven in de Nederlandse theaters. De theaterprogramma's staan ból van de leuke kindervoorstellingen. Sommige kleine theaters beperken dat tot een paar voorstellingen per jaar, bij enkele grote theaters zijn het er wel tientallen. Keuze genoeg om met jouw kind(eren) naar het theater te gaan!
Is het leuk, naar het theater met je kind?
Alleen... is het ook leuk, een theatervoorstelling met je kind? Ja! Zéker als je ze van jongs af aan meeneemt naar het theater is het absoluut genieten om met de kids naar een voorstelling te gaan.
Spijt achteraf - te weinig gedaan
Persoonlijk heb ik het veel te weinig gedaan toen de kinderen klein waren. Daar heb ik achteraf wel spijt van, had ze liever laten wennen aan regelmatig theaterbezoek. Toen ik er echt mee wilde beginnen waren ze al op de leeftijd dat ze besloten hadden dat het niet leuk was. Dat vind ik dus écht heel jammer. Het is alweer 4 jaar geleden dat ik dit schreef in een blog over de premiere van de NJMT-musical Kruistocht in Spijkerbroek:
Die voorstelling was meneertje heel enthousiast, maar later bleek het tóch weer lastig te zijn om hem mee te krijgen naar het theater. Als ik de opvoeding van mijn jongens over mocht doen... dan wist ik het wel. Elk jaar een paar keer naar het theater!
Theaterkaartjes zijn niet goedkoop
Eerlijk is eerlijk - een bezoek aan het theater is meestal niet goedkoop. Theaterkaartjes kunnen aardig aan de prijs zijn. Ik kan me dan ook voorstellen dat je wilt weten waarom je dat geld bij de theaterkassa zou moeten uitgeven als je er ook iets anders van kunt doen. Een bioscoopbezoek is vaak goedkoper en óók leuk, toch?
Voordelig naar het theater
Als de prijs je dwars zit, let dan zeker op speciale evenementen in de theaters. Er worden allerlei kindertheaterfestivals georganiseerd - daar kun je voor een heel klein prijsje naar een leuke jeugdvoorstelling. Ook rondom de Kinderboekenweek zijn veel theaters actief met een mooie dag met voordelige voorstellingen. En vergeet het Nationaal Theaterweekend niet!
Theaterbezoek goed voor de ontwikkeling van kinderen
Ik durf wel te stellen dat het bijwonen van theatervoorstellingen heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Ze komen in aanraking met allerlei verhalen, personen en stemmen. Dat het live op het podium gebeurt is toch echt een andere ervaring dan een film op een bioscoopscherm.
Fantasie, interactie en zelfvertrouwen
De voorstellingen spelen in op de fantasie van je kind en zijn voor jongere kinderen vaak ook interactief. Dan worden er vragen aan de kinderen gesteld, die ze luidkeels van antwoord voorzien. Of ze zingen vol vuur mee met liedjes die ze kennen. Dat is super voor het zelfvertrouwen van je kind en heerlijk voor jou om van te genieten.
Leerzaam voor je kind
Bovendien zijn kindervoorstellingen niet alleen leuk, ze zijn eigenlijk altijd ook leerzaam. De jongste kinderen leren bijvoorbeeld over kleuren en tellen, maar ook sociale aspecten komen vaak aan bod in het theater. En voor oudere kinderen kan het soms gaan over best zware onderwerpen.
Populaire kindershows
De meest populaire kindershows zijn duidelijk de 'grote namen'. De namen die de kinderen kennen van TV of van boeken. Peppa Pig, Dummie de Mummie, Woezel & Pip, Brandweerman Sam, K3, Paw Patrol en Juf Roos - ik noem er maar even een paar uit m'n hoofd. Dat zijn vaak ook de duurdere kaartjes - er zitten tenslotte kostbare licenties en grote producenten achter. Maar ja, de kids vinden het geweldig, het is natuurlijk een grote belevenis om hun favoriete TV-helden in het theater te zien!
Minder bekende voorstellingen met grote educatieve waarde
Qua educatieve waarde zijn de kleinere, minder bekende voorstellingen misschien wel beter. Het lastige is alleen dat je daarbij veel lastiger van tevoren kunt inschatten of jouw kind er blij van wordt. Wat dat betreft is een show met een grote naam - dat kan ook een bekend sprookje zijn, waar tegenwoordig vaak musicals van gemaakt worden - een inkopper.
Verrassende pareltjes extra indrukwekkend
Toch raad ik je aan ook de kleinere producties te proberen. Daar zitten verrassende pareltjes tussen die dan extra indrukwekkend zijn voor de kinderen. Ja, je kunt ook een misser treffen, een voorstelling die jouw kind (of jou) helemaal niet raakt. Kan gebeuren, op naar de volgende. Vaak zullen de minder bekende verhalen jullie juist aangenaam verrassen!
Theatervoorstellingen voor alle leeftijden
Theatervoorstellingen zijn er voor alle leeftijden. In de reguliere theaters begint het bij muziek met een Babyconcert en een Dreumesconcert, maar ook verhalende voorstellingen zijn er al voor kinderen vanaf 2 jaar. Zo leuk!
Speciale kindertheaters
In sommige steden (in elk geval in Amsterdam - denk aan Kindertheater De Toverknol en Black Cat Theatre) zijn er zelfs speciale theaters met alleen maar voorstellingen voor jonge kinderen. In die categorie vallen ook poppentheaters, waar kinderen kunnen genieten van professionele poppenkast- of marionetten voorstellingen.
7 tips voor een heerlijk theaterbezoek met kinderen
Ik heb een aantal handige tips voor je om een theaterbezoek met je kinderen tot een succes te maken:
- 1. Kies een voorstelling die past bij de leeftijd van je kind
- 2. Weet waar de voorstelling over gaat
- 3. Snap dat het spannend is voor je kind
- 4. Pak een stoelverhoger!
- 5. Laat je kind zichzelf zijn
- 6. Neem iets mee voor als het niet boeit
- 7. Kies een slimme zitplaats
1. Kies een voorstelling die past bij de leeftijd van je kind
De makers van voorstellingen weten heel goed wat werkt bij welke leeftijd. Het is verstandig om je ook aan die leeftijdsindicatie te houden bij het plannen van een theaterbezoek.
Is een voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar, dan is het niet aan te raden om daar jouw 2-jarige ook mee naartoe te nemen. Dikke kans dat die er niets van begrijpt en de beleving voor de rest van het gezin verstoort. Slimmer is om dan voor de jongste oppas te regelen. Zo geldt het voor alle leeftijdsgrenzen.
Een ouder kind meenemen naar een voorstelling met een lagere leeftijdsindicatie kan dan weer wel heel goed werken. Neem jouw 7-jarige mee naar een 4+ show en de kans is groot dat die daar heel blij van wordt. Het besef dat je 'groot' bent is tenslotte ook heel lekker voor een kind!
2. Weet waar de voorstelling over gaat
Het is handig om kinderen enigszins voor te bereiden op wat ze kunnen verwachten in het theater. Zeker als ze het nog niet gewend zijn is enige voorbereiding wel aan te raden. Dat gaat dan over het theaterbezoek op zich, maar ook over de voorstelling.
Natuurlijk hoef je niet het hele verhaal uit de doeken te doen - dat kan vaak ook niet. Toch is het wel fijn als ze een beetje weten wat ze te wachten staat, ook om teleurstellingen te voorkomen. Daarbij kan het ook gaan om de manier waarop de voorstelling is ingestoken.
3. Snap dat het spannend is voor je kind
Misschien ben je zelf volledig gewend aan theaterbezoek en is het voor jou niets bijzonders. Voor je kind is het dat wel, óók als het niet de eerste keer is. De grote zaal, de vele mensen en kinderen, het grote gordijn, de luxe stoelen... het kan allemaal heel veel indruk maken.
Je moet altijd een kaartje voor je kind kopen en zoals gezegd - dat is vaak niet goedkoop. Maar wil jouw kind toch liever bij jou op schoot zitten? Gewoon doen, zou ik zeggen. Als ze zich dan prettiger voelen zullen ze ook meer genieten van de voorstelling. En net zo makkelijk verschuiven ze vanzelf naar hun eigen stoel...
4. Pak een stoelverhoger!
Die eigen stoel, daarin zakt een kind vaak veel te diep weg. Niet voor niets hebben theaters - net als bioscopen - een berg stoelverhogers bij de ingang van de zaal staan. Maak daar gebruik van! Ook als je denkt dat je kind de hele voorstelling op jouw schoot zal hangen.
5. Laat je kind zichzelf zijn
Kindervoorstellingen - zeker die voor jonge kinderen - zijn vaak gemaakt om reactie uit te lokken. Houd ze daarom niet tegen als ze iets willen roepen of zingen. Dat laat alleen maar zien dat ze heerlijk betrokken zijn bij wat de acteurs op het podium doen. Vaak mogen de kids ook na afloop even op het podium komen, of in de foyer kennismaken met de acteurs of poppen. Heerlijk toch?
6. Neem iets te spelen mee voor als het niet boeit
Je hoopt natuurlijk dat jouw kind tijdens de voorstelling van begin tot eind volledig geboeid zit te kijken. Maar ja, dat weet je niet van tevoren. Houd er gewoon rekening mee dat de spanningsboog maar kort is en jouw kind misschien toch niet zo mee kan (of wil) in het verhaal. Zorg dat je iets te spelen bij je hebt, iets dat géén geluid maakt, zodat jullie de rest van het publiek niet storen en jij niet geïrriteerd hoeft te raken.
7. Kies een slimme zitplaats
Denk je dat jouw kind misschien onrustig wordt tijdens de voorstelling? Kijk dan of je zitplaatsen aan de zijkant kunt krijgen, dicht bij de deur. Dan kun je als dat nodig is eventjes de zaal verlaten om later weer terug te keren. Ook handig voor een toiletbezoek - al spreekt het eigenlijk voor zich dat je vlak voor de voorstelling even naar de WC gaat.
Klaar voor het theater!
Zo - ben je er klaar voor? De juiste voorstelling(en) uitgezocht, kaartjes besteld, kind voorbereid, spullen ingepakt... ik zeg: héél veel plezier met je kind in het theater!
Liefs
Anneke