Ga jij deze zomer ook lekker op reis met je kinderen? Dat is natuurlijk superleuk: heerlijk vakantie vieren met je gezin. De voorpret alleen al is top, uitkijken naar een tijdje samen en aandacht voor elkaar. Misschien heb je een toffe bestemming in Nederland uitgezocht, of heb je een reis naar het buitenland gepland? Of je nu op het strand ontspant, geniet van de natuur of een nieuwe stad verkent... wat je ook gaat doen - neem in de voorbereiding deze tips mee!

Vergeet de reisverzekering niet

Een goede reisverzekering afsluiten is één van de belangrijkste aandachtspunten bij het plannen van een vakantie met kinderen. Er kunnen allerlei onverwachte dingen gebeuren tijdens een reis. Denk aan een ziekte, een ongeluk of verlies van bagage. Zorg ervoor dat je de beste reisverzekering hebt!  Dat is een polis met een ruime dekking, die medische kosten dekt en zonodig repatriëring regelt. Controleer ook de dekking voor annuleringen en onderbrekingen, voor het geval dat je reisplannen op het laatste moment moeten worden gewijzigd. Als je weet dat je goed verzekerd bent ga je net wat relaxter op vakantie!

Kies een kindvriendelijke bestemming

Natuurlijk kijk je uit naar een bestemming die kindvriendelijk is. Bij een kindvriendelijke bestemming denk je aan kinderactiviteiten, veilige omgevingen en accommodaties die geschikt zijn voor gezinnen. Zoek naar vakantieparken, campings of resorts met speciale voorzieningen voor kinderen, zoals speeltuinen, kinderzwembaden en entertainmentprogramma's. 

Houd rekening met de reistijd

De reistijd kan een grote invloed hebben op het vakantieplezier van je kinderen. Probeer te plannen rondom de slaap- en eetgewoonten van je kinderen en vermijd lange reizen op piekmomenten. Maak de reis zo comfortabel mogelijk door snacks, entertainment en comfortabele kleding mee te nemen. Als je met de auto reist, stop dan regelmatig voor pauzes en speeltijd om de kinderen wat beweging te geven. Dit geldt niet alleen voor de heen- en terugreis naar jullie vakantiebestemming: ook bij uitstapjes en excursies tijdens jouw vakantie komt vaak heel wat reistijd kijken.

Plan activiteiten voor alle leeftijden

Heb je kinderen in verschillende leeftijden? Zorg er dan voor dat je activiteiten plant die geschikt zijn voor alle leeftijden, zodat iedereen er blij van wordt. Denk aan een combinatie van activiteiten die zowel educatief als leuk zijn. Bezoek bijvoorbeeld musea, dierentuinen of pretparken waar voor zowel jongere als oudere kinderen iets leuks te beleven is. Vergeet trouwens niet dat jullie als ouders er ook nog zijn... het gaat niet alléén maar om het plezier van de kinderen. Toch?

Zorg dat je eten kunt geven

Het ideaal is als je op je vakantieplek altijd wat te eten hebt of kunt maken, óók als je van plan bent vooral in restaurants te eten. Kinderen worden er niet gezelliger van als ze honger hebben. Zijn jullie gewend om thuis om half zes te eten, dan kan het voor de kids op vakantie lastig zijn dat ze pas om een uur of zeven hun maag kunnen vullen in een restaurant.

Rust lekker uit!

In het kader van een fijne vakantie voor jou als ouder: plan de vakantie niet helemaal vol. Jouw leven met werk en kinderen is al druk genoeg, vakantie is er om lekker uit te rusten en te ontspannen. Verwacht niet dat de vakantie in alle opzichten geweldig is - dan is de kans op teleurstelling veel te groot. Neem tijd voor jezelf waar dat kan en slaap mee met de kinderen. Een manier om die ruimte voor jezelf te creëren is door op vakantie te gaan met vrienden of familie. Dan kun je de zorg voor de kids samen afwisselen. Laat het thuisritme een beetje los, go with the flow, maar zorg er wel voor dat de kinderen genoeg slaap krijgen.

Zo, heb je er al zin in? Volg deze tips en je hebt een heerlijke vakantie met je gezin. Geniet ervan!