Ken je dat? Je gaat op vakantie naar het buitenland in een fijn hotel of appartement waar je ook TV kunt kijken. Maar je ontvangt alleen buitenlandse zenders... dat is het dan ook weer nét niet.

Hoe fijn als je ook in het buitenland jouw favoriete  Nederlandse televisieprogramma's kunt kijken? En vooral: de kinderzenders! Dat kun je tegenwoordig vrij makkelijk oplossen, wist je dat? De oplossing zit in het gebruik van een VPN. Een wát? Daar gaan we even verder naar kijken...

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Het is een veilige, versleutelde tunnel tussen jouw apparaat (bijv. een laptop of smartphone) en het internet. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een VPN-server.

De verdere technische uitleg over zo'n VPN verbinding laten we graag aan de experts over, die kunnen dat veel beter dan wij. Waar het ons (en jou vast en zeker ook) om gaat: wat kún je ermee?

Programma's uit Nederland kijken in het buitenland

Vanuit het buitenland via internet verbinding maken met de streamingdiensten die je thuis gebruikt - denk aan NPO Start, RTL XL, of de app van jouw TV-provider - gaat niet altijd zomaar. Dat komt door de uitzendrechten: die worden per land bepaald dus mag een programma dan niet via dat kanaal vertoond worden in ieder buitenland. Daardoor kun je er dus tegenaan lopen dat je op vakantie geen toegang krijgt tot de favoriete programma's van jouw kinderen. 

Chillen met favoriete kinderprogramma

Dat is jammer, want aan het eind van zo'n intensieve vakantiedag hebben de kids vaak behoefte aan even achterover leunen. Lekker kijken naar een vertrouwd programma in onze eigen Nederlandse taal. Dat geeft jou ook de ruimte om even te chillen in de hotelkamer of het appartement. Best vervelend als je jouw kinderen dan niet hun favoriete programma's kunt aanbieden.

Websites denken dat je in Nederland bent

Daar komt de VPN om de hoek kijken. Vanuit elke plek ter wereld kun je gebruik maken van een VPN server in Nederland. Daarmee denken websites dan dat je gewoon thuis in Nederland bent, terwijl jij lekker aan het genieten bent van een vakantie in een zonnig land. 

Online veiligheid door VPN

Is de VPN speciaal uitgevonden om jou te helpen als je met de kinderen op vakantie bent? Welnee! De VPN is bedacht voor online veiligheid. Via deze weg worden al jouw gegevens versleuteld verzonden, waardoor hackers er niets mee kunnen. Dat is de basis van de VPN.

Prettige bijkomstigheid

Dat je websites er min of meer mee voor de gek kunt houden door in het buitenland fijn naar televisieprogramma's uit Nederland te kijken - dat is een prettige bijkomstigheid.

Heel veel keuze aan VPN's

Denk je nu: gaan we even regelen voor de vakantie, zo'n VPN... dan moeten we je toch even terugfluiten. Het is namelijk belangrijk dat je er even dieper induikt. Er is een enorme keuze aan VPN-aanbieders, met elk eigen voor- en nadelen. Vaak moet je voor zo'n VPN-dienst betalen, maar er zijn ook gratis varianten. Vergelijk de mogelijkheden voordat je jouw keuze maakt!