Ook dit jaar vinden de Nationale Voorleesdagen weer plaats! Van woensdag 26 januari t/m zaterdag 5 februari kun je samen met je kinderen genieten van leuke (online) activiteiten
 

De Nationale Voorleesdagen 2022

Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagneperiode wordt altijd afgetrapt met Het Nationale Voorleesontbijt, waaraan honderden scholen, bibliotheken, kinderdagverblijven, gastouders en boekhandels meedoen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen zijn er in het hele land allerlei voorleesactiviteiten.

Prentenboek van het Jaar 2022

‘Maar eerst ving ik een monster’ (Uitgeverij Lemniscaat) van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2022.  

Maar eerst ving ik een monster met vingerpopje

Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

Samen met ‘Maar eerst ving ik een monster’ zijn er nog negen andere prentenboeken gekozen, die samen de Prentenboek Top 10 vormen.

Prentenboek Top 10 van 2022

 1. 1. Vos gaat een stukje rijden  2. 2. Het eiland van Olifant  3. 3. Duizend-en-één paarse djellaba’s  4. 4. Hey baby, kijk! 

  Baby ziet -  Hey Baby, Kijk !


 5. 5. Heertje en Meneertje  6. 6. De koffer 

  De koffer

 7. 7. Muk 

  Muk

 8. 8. Daar ben je 

  Daar ben je

 9. 9. De ridder zonder billen