Wist je dat kikkers beschermde dieren zijn? Je mag ze dus niet vangen en mee naar huis nemen. Je mag wel kikkerdril vangen en de eitjes thuis laten uitkomen. Zodat je van heel dichtbij mooi de ontwikkeling kunt zien van kikkerdril via kikkervisje naar kikker. Voor kinderen is deze hele metamorfose super interessant om te volgen want het gaat best snel. Bijna dagelijks zie je wel iets veranderen aan de kikkervisjes! Daarnaast is het ook leerzaam om op deze manier iets over de natuur te leren en het geeft kinderen ook verantwoordelijkheidsgevoel, want ze moeten natuurlijk wel goed voor de kikkers zorgen. Maar het is heel erg belangrijk dat wanneer de kikkervisjes uitgegroeid zijn tot kikkers je ze weer terug brengt, naar de sloot waar de eitjes vandaan kwamen.
Kikkerdril verzorgen met kinderen
Kikkerdril is een verzamelnaam voor de eiklompen van kikkers. Een vrouwtjeskikker legt haar eitjes in het water, dit is beetje slijmerig en er zitten zwarte puntjes in. Deze zwarte puntjes groeien uit tot kikkervisjes. Kikkervisjes halen adem met hun kieuwen, net als andere vissen. En kikkervisjes krijgen eerst een lange staart! Na ongeveer 6 weken krijgen ze achterpootjes en daarna komen de voorpootjes. Langzaam verdwijnt hun staart en krijgen ze longen. Dan zijn de kikkervisjes kikkers geworden en kunnen ze het water verlaten om hun eerste sprongetjes aan land te zetten.
Wanneer is kikkerdril te vinden?
Vanaf eind maart/ begin april kan je de kikkerdril van de bruine kikker vinden. De groene kikker legt zijn eitjes pas eind mei of begin juni.
Wil je dit eens van dichtbij bekijken? Volg dan dit stappenplan van Natuurmonumenten:
- Doe wat zand en steentjes in een aquarium of een hoge glazen bak. Giet de bak daarna vol met slootwater. Haal ook wat plantjes uit de sloot en doe die in de bak met water.
- Leg een klein klompje kikkerdril in het aquarium.
- Zet de bak op een lichte plek, maar niet in de volle zon!
- Wanneer de kikkervisjes een dag of drie uit het ei zijn moet je beginnen met voeren.
- Als voer kun je stukjes je sla, andijvie, paardenbloem, weegbree en visvoer gebruiken. Je hoeft maar heel weinig te geven, anders vervuilt het water.
- Ververs regelmatig wat water voor vers slootwater. Het 'oude' water kun je gewoon in de sloot gooien.
- Wanneer de kikkertjes pootjes krijgen, krijgen ze ook langzaam longen. Zorg er dan voor dat ze op een steen of kurk die een klein stukje boven het water uitsteekt kunnen rusten, anders verdrinken ze. De kikkertjes kunnen niet uit het water springen, je moet dus een mini-loopplankje maken, of je kiest een steen die deels in het water ligt en deels boven het water uitsteekt, met een geleidelijke overgang tussen het stuk in en het stuk uit het water.
- Na een week of zeven zijn de kikkertjes volgroeid en moet je ze terug zetten op de plek waar je de dril vandaan hebt gehaald.
Waar kun je makkelijk kikkerdril vinden en vangen in Friesland?
Vaak vind je kikkerdril gewoon in de sloot vlakbij je huis! Je kan de kikkerdril vinden in het ondiepe gedeelte aan de waterkant, tussen de plantjes.
Wil je er een leuk uitje van maken? Dat kan maar vergeet niet dat je de kikkers terug moet zetten op de plek waar je de dril vandaan hebt gehaald!
Ga bijvoorbeeld naar de Wyldemerk in Gaasterland, hier kun je een mooie wandeling maken én kikkerdril zoeken en vinden langs de waterkant. Ook bij de de beleef- en avonturentuin aan de Súdfinne in Grou vind je een mooie poel met kikkers en kikkerdril. In het Hossebos in Drogeham vind je ook veel verschillende poeltjes met ondiep water en een handige steiger waar je je spulletjes goed op kunt zetten. En wist je dat er in Nationaal Park De Alde Feanen een route genaamd; 'Klein kikkerpad' is? Deze loopt door het Pettebosk, een speelbos met rietvelden, speelweide en moerasbos. Vanwege Corona is het helaas momenteel niet mogelijk om een rugzakje, met opdrachten die bij deze route horen, bij het bezoekerscentrum af te halen maar in dit waterrijke natuurgebied is vast ook kikkerdril te vinden! En ik denk dat je bij het blotevoetenpad in Opende (of misschien is het in deze tijd van jaar meer een laarzenpad!) ook wel kikkerdril kunt vinden!
Meer lezen? Leuke boekentips voor kleine biologen:
Alles over kikkervisjes en nog veel meer leuke buiten speeltips, over ontdekken en leren in de natuur voor kinderen, vind je in het boek "Alle kinderen naar Buiten". Dit is het grote natuuractiviteitenboek van Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter
Nu verder lezen? Nog meer blogs:
🌳 De leukste speelbossen in Friesland
🚶♀️ Blog met wandeltips