De elektrische fiets is vandaag de dag natuurlijk niet meer weg te slaan uit het hedendaagse straatbeeld. Waar we tot jaren geleden vooral veel ouderen zagen fietsen op een e-bike, zien we dat dit tegenwoordig allang niet meer het geval is. Sterker nog, er fietsen meer jongeren op een elektrische fiets dan dat ouderen dit doen. Logisch ook, aangezien deze groep vaak een stuk meer onderweg is. Hoe handig is het om bijvoorbeeld je auto te kunnen laten staan en lekker met de fiets naar je werk te kunnen fietsen? Niet alleen is dit een stuk beter voor het milieu, maar scheelt het je, vooral wanneer je tijdens de spits moet rijden, ook een hoop tijd. Maar hoe gaan we eigenlijk om met onze kinderen? Hoe handig is het om bijvoorbeeld die twee pubers van 15 die je thuis hebt wonen, gewoon iedere dag met de elektrische fiets naar school te laten gaan?

Elektrische fietsen besparen je op lange termijn geld

Kinderen zijn al duur genoeg en helemaal wanneer ze dan ook nog eens met de auto naar school moeten worden gebracht of een duur abonnement voor de bus of trein nodig hebben om op school te kunnen komen. Aangezien je pas vanaf een bepaalde leeftijd recht hebt op een OV kaart, zien we dat steeds meer ouders de keuze maken om een elektrische fiets aan te schaffen voor hun kind. Dit scheelt je namelijk op lange termijn serieus geld. Zo heb je maar een keer de kosten voor het aanschaffen van een fiets en zijn de kosten voor onderhoud en reparatie vaak ook prima te behappen. Het enige wat wel belangrijk is, is dat je elektrische fietsen voor je kinderen koopt die van goede kwaliteit zijn. De meeste pubers zijn niet bepaald zuinig op hun spullen en dat zal vaak met een fiets dan ook niet anders zijn.

Beter voor de gezondheid

De meeste pubers hebben iedere ochtend vaak een probleem als het aankomt op het op moeten staan. Helemaal wanneer ze vervolgens vanuit een warm huis, direct in een warme bus of trein stappen, werkt dit natuurlijk niet erg bevorderlijk op je gesteldheid. Kies je ervoor om je kinderen op de fiets naar school te laten gaan, dan zullen ze doorgaans een stuk fitter op school arriveren, aangezien ze niet alleen een inspanning hebben geleverd, maar natuurlijk ook de frisse wind door hun haren en gezicht hebben gehad. Daarbij komt ook dat het niet alleen zorgt dat je fit op school komt, maar ook dat je direct werkt aan je gezondheid.

Controleer de fiets regelmatig

Als ouder weet je als geen ander hoe ‘zuinig’ de meeste kinderen met hun spullen omgaan. Het is dus wel verstandig om ook de fiets van je kind regelmatig te controleren. Dat er een keer een krasje op komt, is natuurlijk onvermijdelijk, maar de verlichting die het niet doet of remmen die versleten zijn, zorgen natuurlijk direct voor gevaar. Helemaal richting de wintermaanden, waarin het ‘s ochtends langer donker is, is het wel prettig te weten dat je kind met goede verlichting op zijn of haar fiets naar school gaat.