Het eerste jaar van jouw kindje is er één om nooit te vergeten. Tegelijkertijd is het ook erg hectisch. Je vergeet al snel hoe klein hij in werkelijkheid was. De mooiste momenten blijven in je gedachten, maar ook die lijken na verloop van tijd te vervagen. Daarom is het des te belangrijker om die mooie momenten voor eeuwig vast te leggen. Niet alleen om zelf nog jaren later van te kunnen genieten, maar ook om ooit aan jouw kleintje mee te geven. Het eerste baby fotoboek is dan ook misschien wel het belangrijkste fotoalbum dat jij ooit zult maken. Maar hoe pak je dit aan? Hieronder geven we drie tips om hét perfecte album samen te stellen. 

1. Digitaal fotoalbum of handmatig inplakken? 


Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om een digitaal fotoalbum samen te stellen. Wel zo makkelijk. Je geniet hierbij van een zeer toegankelijk ontwerpprogramma, waarmee je binnen een handomdraai een prachtig album samenstelt. Toch geven veel ouders voor dat eerste album toch de voorkeur aan een zelfgemaakt album waarbij de foto’s nog handmatig worden ingeplakt. 

Het leuke van handmatig inplakken is dat je hier alle tijd voor kunt nemen. Je hoeft het album niet in één keer af te hebben. Je kunt bijvoorbeeld elke maand een foto afdrukken en inplakken. Zo heb je aan het einde van het jaar een album vol met de mooiste foto’s per maand. Let er wel op dat je de foto’s echt op kwalitatief papier laat printen, zodat je zeker weet dat deze niet of nauwelijks zullen vervagen naarmate de tijd verstrijkt. Zo blijft het album mooi. 


Extra tip: wil je aan het einde van het eerste jaar direct alle foto’s afdrukken of een digitaal album samenstellen? Voorkom dan extra werk door gedurende het jaar alvast elke maand de foto’s te sorteren. Met een baby blijf je foto’s maken en het is een hele klus om deze na een jaar allemaal uit te zoeken. Door dit goed bij te houden, is het straks veel gemakkelijker om de beste selectie foto’s te maken en bespaar je jezelf flink wat tijd. 

2. Vergeet ook de zwangerschap niet 

Het is natuurlijk een babyalbum. Daarom denk je misschien te beginnen bij de geboorte van je kind. Vergeet echter ook niet een deel van de zwangerschap mee te nemen. Ook dit hoort thuis in het album. Maak daarom tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld elke maand een buikfoto en plak deze foto’s op chronologische volgorde in het album. Eindig met een foto van je kindje op je buik. Dit is een mooie manier om het album te beginnen en ook jouw zwangere buik niet te vergeten. 

3. Zet er leuke en lieve teksten bij 

Een fotoboek is niet alleen voor jezelf, maar ook om te tonen aan familie en vrienden. Later wil je deze misschien ook meegeven aan je kindje. Dan is het leuk om het boek nog net wat persoonlijker te maken met een aantal leuke en lieve teksten. Bijvoorbeeld een berichtje aan je kind of een quote van iemand anders.