Dagje thuis

Het is bijna kerstvakantie, wat heerlijk. Er zijn veel activiteiten te doen in deze vakantie, maar een dagje binnen spelen kan ook ontzettend fijn zijn. Wij knutselen thuis heel graag. Vouwen, knippen, plakken, tekenen, schilderen... Laatst maakten onze dochters een menukaart. Vervolgens knutselden ze alles wat er op het menu stond met gekleurd papier, karton en wc rolletjes. Ze waren meer dan een uur boven en toen ze beneden kwamen hadden ze een dienblad vol lekkers gemaakt! 

De Vouwjuf

Een paar weken geleden ontmoette ik Janet de Vink, ook wel bekend als de vouwjuf. Zij heeft twee prachtige vouwboeken gemaakt met tientallen vouwvoorbeelden waar kinderen zelf mee aan de slag kunnen. Stap voor stap staat uitgelegd hoe je iets maakt. Zoals bijvoorbeeld deze leuke kerstboom! 

Hier zie je de stappen zodat je kind zelf deze gezellige kerstboom kan vouwen:

Vouwinstructies

 

 

Waarom vouwen zo goed is

Buiten dat vouwen superleuk is, is het ook heel leerzaam voor kinderen. Janet schrijft hierover het volgende:

"Het vouwen komt vaak in alle onderbouwgroepen wel aan bod. Ik vind het belangrijk dat dit doorgezet wordt in de midden en bovenbouwgroepen, omdat er tijdens het vouwen aan zoveel verschillende doelen wordt gewerkt. 

  • De techniek van het vouwen leren beheersen
  • Nauwkeurig leren waarnemen 
  • Zich leren concentreren
  • De motoriek van vinger- en handspieren ontwikkelen
  • De coördinatie van beide handen en van hand en oog ontwikkelen
  • Inzicht krijgen in vakverdeling
  • Expressief bezig zijn met papier en gemotiveerd worden door het resultaat
  • Logisch leren denken (oorzaak en gevolg)
  • Ruimtelijk inzicht (spiegelen, draaien, keren)"

Om kinderen aan het vouwen te krijgen deelt Janet haar creaties op haar website, op Facebook en in twee toffe boeken boordevol inspiratie en voorbeelden. Zij gaat daarbij uit van de basisvouwsels van Fröbel. In beide boeken staan leuke vouwprojecten, zoals dieren, letters, vouwfiguren bij de feesten van het jaar, beroepen, sprookjes, en veel herkenbare kinderboekfiguren. Echt de moeite waard om te bekijken! 

Twee vouwboeken

 

Het grote vouwboek              Het tweede grote vouwboekBron: Kosmos uitgevers

Veel plezier en veel succes met vouwen! 

Wil je dagelijks vouwinspiratie? Volg de Vouwjuf dan op Facebook