Heb jij al een bolderkar? Nee? Dat is echt een hele slimme aankoop als je jonge kinderen hebt! Zó handig, zo'n ding, als je graag met je kids op pad gaat! Maar welke moet je kiezen uit het enorme aanbod van bolderkarren? Wij helpen je op weg!

Bolderkarren van vroeger en nu

Bij een bolderkar denk je misschien in eerste aanleg aan zo'n zware houten kar, die zonder inhoud al best pittig is om in beweging te krijgen. Wel heel leuk die dingen... ik weet nog dat de gastouder van mijn boys (die zijn inmiddels 13 en 15) toen ze klein waren een bolderkar had uitgebouwd met stoeltjes erin gemonteerd, zodat hij (jawel, ik had een mannelijke gastouder) heel gezellig met 5 kinderen op pad kon. Geweldige herinnering... kan er helaas zo snel geen foto van vinden...

Ze zijn er nog steeds hoor, van die toffe houten bolderkarren. Vooral als je een bolderkar wilt om kinderen in te vervoeren is dat wel zo stevig en veilig natuurlijk.

Houten bolderkar kopen bij Bol.com

Lichte, inklapbare bolderkar

Tegenwoordig kun je ook kiezen voor heel veel lichtere en fijnere bolderkarren, inklapbaar - waardoor ze weinig ruimte innemen als je ze niet gebruikt. We hadden er één bij Scouting en je kunt je vast wel voorstellen dat we die met veel plezier gebruikten. Je hebt zo'n ding voor minder dan € 100 en het biedt je zo ontzettend veel gemak dat ik wel zou zeggen dat het dat waard is.

Superhandig als je op pad gaat in de natuur, of eigenlijk overal waar je veel gaat lopen. Een pretpark, een dierentuin... waanzinnig handig om alle spullen die je nodig hebt in zo'n bolderkar mee te nemen toch?

Deze bolderkar van Human Nature bijvoorbeeld, onder andere te koop in de ANWB Webwinkel:

Human Nature Bolderkar kopen in de ANWB Webwinkel

Maar er zijn nog heel veel meer bolderkarren verkrijgbaar!

Merken bolderkarren

Er zijn echt héél veel merken bolderkarren. Laat ik er een aantal roepen:

 • Human Nature dus (die van de ANWB)
 • Redwood
 • Dreamble
 • Camp Active
 • Deuba
 • Koopman
 • Coleman Wagon
 • TecTake
 • Sunny Billy
 • Travellife
 • LifeGoods
 • Lizzely
 • Rijoka

Ik heb ze echt niet allemaal uitgeprobeerd, dus ga ik niet doen alsof ik weet welke merken goed zijn. Als je naar de kenmerken kijkt en reviews opzoekt kun je dat ongetwijfeld prima zelf bepalen.

Kijk hoe veel bolderkarren!

Bolderkarren: wat zijn de verschillen, waar moet je op letten?

Tja, als je al die verschillende bolderkarren ziet kan het je wel een beetje duizelen... waar moet je voor kiezen? Dit zijn de belangrijkste keuzecriteria waarschijnlijk:

 • Hout / lichtgewicht
 • Inklapbaar of niet
 • Luchtbanden of massieve banden

Opvouwbare bolderkarren

Het is wel ideaal als je een bolderkar hebt die je kunt inklappen en opvouwen. Dan neemt dat ding tenminste niet jouw halve schuur in beslag in de tijd dat je 'm niet gebruikt.

Luchtbanden of massieve banden?

De keuze tussen een bolderkar met luchtbanden of massieve banden vind ik minder vanzelfsprekend. Luchtbanden rijden lichter en zijn groter, dus handig als je door de bolderkar door het zand moet trekken.

Bolderkar opvouwbaar blauw - Outdoor

Aan de andere kant: luchtbanden kunnen ook lek raken. Een bolderkar met een lekke band rijdt natuurlijk ook weer niet zo gemakkelijk. Het goede nieuws: ze zijn er tegenwoordig ook met anti-lek banden.

Andere kenmerken van bolderkarren

Maar dat zijn niet de enige verschillen tussen bolderkarren. Waar kun je nog meer naar kijken in jouw selectie? Het ligt er maar net aan waar je 'm voor wilt gebruiken - en de prijs speelt natuurlijk ook een rol. Bij aanvullende kenmerken van bolderkarren kun je kijken naar:

 • de draagkracht
 • de inhoud
 • het gewicht
 • met of zonder dak
 • het gemak van uit- en inklappen

Welk gewicht kan een bolderkar dragen?

In de ene bolderkar kun je veel meer kilo's verplaatsen dan in de andere. Die draagkracht is belangrijk als je van plan bent best een pittig zware inhoud ermee te vervoeren. Er zijn er die niet meer dan 50 kilo kunnen dragen, er zijn er ook die meer dan 100 kilo aankunnen. Dat scheelt nogal! 

Hoeveel kun je vervoeren in een bolderkar?

Dan de inhoud... je wilt ongetwijfeld wel dat je echt wat spullen kunt vervoeren in jouw nieuwe bolderkar. De grootte is online soms lastig te beoordelen - het is dan slim om naar de inhoud te kijken. Soms wordt die weergegeven in een aantal liters, maar de afmetingen in centimeters zeggen je waarschijnlijk meer.

Opvouwbare bolderkar - Koopman

Naast het gewicht dat de bolderkar kan dragen is het ook interessant hoe zwaar de kar zelf is. Dat gewicht moet je immers ook meetrekken als je ermee rondloopt, niet alleen het aantal kilo's dat je erin gestopt hebt. Bovendien - als je de opbouwbare bolderkar ergens wilt opbergen is het wel is het wel fijn om een niet al te zwaar exemplaar te moeten optillen.

Bolderkarren met dak

Ik vind ze superleuk, van die bolderkarren met een dakje. Dat is zéker als je de kids erin wilt vervoeren in de zon wel een fijn idee toch? En als niet wilt dat jouw spullen nat worden bij regen kan het ook handig zijn.

Bolderkar met dak - AXI AB200

Ze zijn er zowel in opvouwbare varianten als van hout. Persoonlijk ben ik nogal verliefd op deze houten met een huifkar-uiterlijk (toch weer zo'n leuke houten bolderkar 😀):

Bolderkar met huif - Deuba

Bolkderkarren met dak

Hoe makkelijk gaat het uitklappen en opvouwen?

Bij inklapbare bolderkarren is het gemak waarmee je 'm uitklapt en weer opvouwt ook van belang. Daarvoor is het goed om zoveel mogelijk reviews te bekijken. Een leverancier gaat niet tegen je zeggen dat een kar hartstikke lastig in te klappen is tenslotte. Ze zullen altijd zeggen dat de bolderkar 'heel eenvoudig in- en uitklapbaar' is. 

Wat kost een bolderkar?

Mijn kinderen zijn al zo groot dat ik hen laat sjouwen, een bolderkar heb ik persoonlijk niet meer nodig. Zou dat wel zo zijn, dan is de prijs voor mij toch echt een belangrijk criterium.

Prijzen lopen enorm uiteen

De prijzen van bolderkarren lopen enorm uiteen, natuurlijk mede afhankelijk van de kenmerken die ik hierboven noem. Ik zie zelfs een exemplaar van € 1.899... de Rambler Explorer 120. Maar ja, die is dan ook bedoeld voor kinderopvang of BSO, je kunt er tot 10 kinderen in vervoeren en met 2 personen duwen. Dat heb je voor privé gebruik niet zo snel nodig lijkt me.

Bolderkar Rambler Explorer 120

Ik denk niet dat ik meer dan € 100 voor een bolderkar zou neertellen, en als ik naar de mogelijkheden kijk is dat ook niet nodig. Ik zie een enorme keuze aan leuke bolderkarren tussen de € 60 en € 100. 

Zoek jouw ideale bolderkar

Heb jij al een bolderkar? En heb je misschien adviezen voor andere ouders? Laat het me weten, ik verwerk ze graag zodat iedereen er wat aan heeft!

Anneke Ranzato - Go-Kids

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die link naar een webshop gaat en daar iets koopt, wij daarvoor een kleine commissie krijgen. Dat kost jou niets extra en je helpt ons ermee... dank je wel dus!