Verslag van een indrukwekkend kidsbezoek aan Airborne Museum Hartenstein

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Missie Hartenstein bij het Airborne Museum
Meer weten

Missie Hartenstein bij het Airborne Museum

Plaats: Oosterbeek
Airborne Museum Hartenstein

Beleef en ontdek Airborne Museum tijdens de interactieve audiotour 'Missie Hartenstein' In het Airbo... bekijk

Van 27 april 2024 tot 5 mei 2024
Kinderspeurtocht door Park Hartenstein
Meer weten

Kinderspeurtocht door Park Hartenstein

Plaats: Oosterbeek
Airborne Museum Hartenstein

In september 1944 werd er zwaar gevochten in het park rond het Airborne Museum Hartenstein. Als je g... bekijk

Van 28 april 2024 tot 31 december 2024

Op een winderige lentedag in April bezoeken wij het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Het Airborne Museum Hartenstein vertelt het verhaal van de ‘Slag om Arnhem’ uit ons oorlogsverleden. In de Tweede Wereldoorlog is hier hard gevochten voor onze vrijheid.

Een reis terug in de tijd

Op een belevenisvolle wijze neemt het museum je mee op een reis terug in de tijd. Een tijd waarin de oorlog centraal staat. Wat hebben mensen meegemaakt die in de oorlog leefden? Hoe ervaarden kinderen vroeger de oorlog? Vragen die wij onszelf stellen en waarop we antwoord hopen te krijgen.

Kinderen in tank bij Airborne Museum

Ons bezoek aan het Airborne Museum


Zowel ik als de kinderen zijn reuze benieuwd naar het museum. Hoe was het leven vroeger? Hoe was het om in oorlogstijd te leven? Zou het museum interessant genoeg zijn voor kinderen? Gelukkig kunnen we daar al vrij snel antwoord op geven… Ja, het museum is erg interactief en Soldaat Tommy Atkins neemt mij en de kinderen mee op reis terug de geschiedenis in.

Kinderen Missie Hartenstein

 

Soldaat Tommy Atkins

Bij aanvang in het museum krijgen wij de Missie Hartenstein kinderspeurtocht. Soldaat Tommy Atkins staat hierin centraal en via een interactieve audiotour neemt hij je mee op ontdekkingstocht door het museum.
Het museum bestaat uit een begane grond, eerste verdieping, en drie verdiepingen onder de grond. Op elke verdieping staat een ander onderdeel centraal. Behalve op -2. verdieping. Via verschillende opdrachten, raadsels en luisteronderdelen moet je Missie Hartenstein oplossen. Dat betekent goed opletten, luisteren en de speurneus aanzetten.

De audiotour is een boeiende tour, zeker voor wat oudere kinderen. Onze jongste was net te jong om actief deel te blijven nemen, maar heb je wat oudere kinderen van rond de 8 en ouder dan is dit heel interessant.

Je moet verschillende opdrachten oplossen en invullen. Per onderdeel scoor je een letter en uiteindelijk ontstaat er dan een zin. Los je het goed op? Dan krijg je een leuke attentie bij de kassa.

Missie Hartenstein audiotour kinderen

Audiotour kinderen Airborne Museum

Tijdelijke tentoonstelling Wisseling van de Wacht

Momenteel heeft het Airborne Museum een tijdelijke tentoonstelling dat het verhaal vertelt over het St. Elisabeths Gasthuis in oorlogstijd. Jarenlang werkten Nederlands medisch personeel en Duitse zusters van een nonnenorde in het St. Elisabeths Gasthuis in Arnhem goed samen. Totdat Nederland in mei 1940 werd bezet door nazi- Duitsland. Hun samenwerking werd verstoord door de oorlog en een groeiend wantrouwen.

De tijdelijke tentoonstelling vertelt je hoe het was om in deze oorlogstijd samen te leven. Ook voor deze tentoonstelling is een kindertour samengesteld. Omdat wij de rest van het museum al hadden bekeken inclusief de best pittige speurtocht was het voor ons net teveel.

Heb jij super speurneuzen en ontdekkers in huis dan vinden ze het wellicht interessant om ook deze kindertour te volgen. Los je het goed op, dan ligt er een leuke attentie klaar voor de kids bij de receptie.

Wisseling van de wacht Tijdelijke tentoonstelling

Airborne Experience: beleef het zelf

Waar zowel ik en de kinderen erg naar uitkeken was de Airborne Experience, op de derde verdieping onder de grond. Hier ervaar en hoor je oorlogsgeluiden, zie je beelden en hoor je verhalen hoe het er in de oorlog aan toe ging.

En ik kan je vertellen: het was reuze indrukwekkend en intens. Goed om te bewaren voor het einde van je bezoek, want het maakt diepe indruk op ons. Hoeveel geluk hebben wij om in vrijheid te leven! Vrijheid is niet zo vanzelfsprekend, dat bewijst de Airborne Experience eens te meer.

Let op: de Airborne Experience is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar.

Airborne Experience beleef het zelf

Airborne Excperience beleef het zelf

Park Hartenstein

Helaas hebben wij geen mooi weer tijdens ons bezoek aan het Airborne Museum Hartenstein. Wij slaan dus het bezoek aan het Park over. Bij mooi weer is het echter heel interessant om ook een wandeling door het Park te maken. Ook hier kun je een speurtocht maken op  zoek naar overblijfselen uit de oorlogstijd.

Park Hartenstein

Museum café

Tijdens ons bezoek was het museum café gesloten. Echter ligt direct naast het museum Restaurant Klein Hartenstein, waar je prima terecht kunt voor een hapje eten en wat te drinken. Je parkeert je auto gratis op de parkeerplaats bij het restaurant.

Airborne Museum Hartenstein: onze ervaring

Het Airborne Museum heeft onze verwachtingen overtroffen. Super interessant dat je met kinderen een audiotour kunt doen. Dat maakt het voor kinderen net even wat leuker. Het museum is niet al te groot zodat je in een uurtje of 2 een prima indruk hebt gekregen. Precies goed voor onze kinderen. Heb je lekker weer dan is het zeker aan te raden je bezoek te combineren met het Park.

Het meest indrukwekkende vinden wij dus de Airborne Experience. Dan voel, hoor en ervaar je pas ‘echt’ welke sporen een oorlog achterlaat.
Wat ons betreft is het Airborne Museum Hartenstein de moeite van het bezoeken méér dan waard.

Beleef het zelf!

Log In