Het is een druilerige zondag in juli en vandaag gaan we naar Kasteel en Park Rosendael. Niet het beste weer voor een bezoek aan een park maar we zullen zien, misschien gaat het meevallen met het weer. Het kasteel gaan we in ieder geval bezoeken want dat is natuurlijk ook een prima uitje voor een regenachtige dag. 

kasteel rosendael

Rondleiding door het kasteel

We hebben kaarten gereserveerd want dat is op dit moment verplicht in verband met corona. Het kasteel is prachtig gelegen in het kleine dorpje Rozendaal aan de rand van de Veluwezoom. We worden vriendelijk ontvangen bij de receptie en kunnen al snel doorlopen het kasteel in. Omdat er nu per tijdslot maar een beperkt aantal mensen naar binnen mogen is het lekker rustig. Ik ben samen met mijn dochters van 5 en 7. Mijn dochter van 3 is thuisgebleven en dat is een verstandige zet. Al snel wordt ons verteld dat we overal naar mogen kijken maar niks mogen aanraken. Geen doe-museum dus en niet echt geschikt voor heel kleine kinderen.

Mijn dochters vinden het allemaal heel interessant. In bijna elke ruimte staat een vrijwilliger om iets te vertellen over de ruimte. Als het wat drukker is dan kan je ook de Izi Travel app gebruiken. In deze app kan je per ruimte een geluidsfragment horen met uitleg over die specifieke ruimte. Heel handig dus!

Er worden leuke dingen verteld aan de kinderen over de schilderijen aan de muur, de krokodil boven de deur, het kastje wat omgebouwd kan worden als je de visite zat bent en de stoel waar je mensen op kan laten zitten die je niet zo aardig vindt. Normaal zijn mijn dochters niet heel spraakzaam naar mensen toe die ze niet kennen maar ze stellen heel veel vragen. Ze voelen zich duidelijk op hun gemak en willen meer weten. Alles wordt ook heel begrijpelijk aan ze uitgelegd. 

Als we alle ruimtes in het kasteel hebben bezocht willen ze natuurlijk de kasteelwinkel even bezoeken. Daar is heel veel leuks te koop en beide hebben ze wat moois voor de juf uitgezocht dat ze gaan geven aan het einde van het schooljaar. 

Lekker nat worden in het park

Ondertussen lijkt het steeds droger te worden dus we gaan toch ook even het park in. Via de oude paardenstallen van het kasteel kan je het park in. Er is een wandeling van 3 kilometer mogelijk door het park maar op de Beleef!plattegrond is meteen te zien wat je met kinderen zeker niet moet missen! Wij maken een kort rondje door het park want af en toe regent het toch nog wel wat. We bekijken de schelpengalerij, stappen over de stapsteentjes en brengen natuurlijk een bezoek aan de bedriegertjes. Eigenlijk maakt die regen helemaal niks uit want uiteindelijk zijn we allemaal toch helemaal nat. De bedriegertjes hebben ons zeker voor de gek gehouden! 

bedriegertjes Rosendael

Er is nog heel veel waar we vandaag niet aan toekomen. Zo zijn we niet bij de kettingbrug geweest en ook het blotevoetenpad bewaren we voor een andere keer. Genoeg dus om nog te ontdekken! 

Op het landgoed ligt ook de Oranje-rie. Hier kan je van april t/m oktober terecht voor een lekkere lunch of borrel. Op het menu staat ook genoeg voor kinderen. Regelmatig worden er leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd bij het kasteel. Zo kunnen kinderen een paar keer per jaar een echte prinsessencursus volgen! 

 oranjerie kasteel Rosendael

We komen zeker terug!

's Avonds bij het eten vertellen ze honderduit over de verhalen die ze in het museum hebben gehoord. Ook het park vonden ze erg leuk. En het hoogtepunt was natuurlijk nat worden bij de bedriegertjes. Deze zomer gaan we met zonnig weer met het hele gezin vast het park nog een keer bezoeken want we hebben nog lang niet alles gezien en gedaan. En als onze jongste dochter wat ouder is gaan we ook met haar naar het kasteel. 

kasteel Rosendael