** HET SCHEEPVAARTMUSEUM IS TM 31 MAART GESLOTEN VANWEGE DE CORONA MAATREGELEN **

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam spreekt tot de verbeelding voor jong en oud. Er is van alles te zien! Gelukkig heeft het museum meerdere tentoonstellingen speciaal voor families met kinderen. 

Het Scheepvaartmuseum voor kinderen

Wat dacht je van:

  • Het leven aan boord (vanaf 3 jaar, maar ook tof voor oudere kinderen)
  • Het verhaal van de Walvis (6+)
  • VR-experience Dare To Discover (8+)
  • Zie je in de Gouden Eeuw (10+)

Het leven aan boord (3+)

De interactieve familietentoonstelling ‘Het Leven aan Boord’ is opgezet als een spannend, levensgroot bordspel voor jong en oud. Het spel voert je mee langs verschillende eilandjes, waar steeds een ander type schip te zien is. Spelenderwijs leer je van alles over de rangen en standen aan boord, hoe de bemanningsleden worden genoemd die meevaren, hoe schoon het is, over het eten en drinken en scheurbuik. Door vragen te beantwoorden werk je je op van matroos tot kapitein. Aan het einde van het parcours voer je je score in een computer in om te zien tot welke rang je opgeklommen bent. Je ontvangt zelfs een diploma thuis.

Het verhaal van de walvis (tentoonstelling - 6+)

In de 16e eeuw wisten mensen nog maar weinig van walvissen. Ze vonden het vooral griezelige zeemonsters.

Dat beeld van de walvis veranderde toen de Nederlandse zeeman Willem Barentsz op ontdekkingstocht ging naar de Noordelijke IJszee. Hij zag hoeveel walvissen daar waren en hoe makkelijk ze zich lieten vangen.

De tentoonstelling 'Het verhaal van de walvis' laat zien hoe we door de eeuwen heen naar de walvis hebben gekeken. Je leert over de walvisjacht en hoe die de walvis tot een bedreigde diersoort heeft gemaakt.

De tentoonstelling is bedoeld voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar.

Dare to Discover - a VR Journey op het VOC-schip Amsterdam (8+)

Op 14 december 2017 lanceerde Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een spectaculaire Virtual Reality tijdreis getiteld 'Dare to Discover – a VR Journey'. De VR, te zien aan boord van het VOC-schip 'Amsterdam', voert je terug naar de Gouden Eeuw. Tijdens de reis maakt je een vlucht over de historische haven van Amsterdam en ervaar je hoe dit gebied zich in een razendsnel tempo ontwikkelt tot een bedrijvige haven. De VR in Het Scheepvaartmuseum is een sociale beleving. Bezoekers hebben geen koptelefoon op en horen surround geluiden van de bedrijvigheid in de haven.

Zie je in de Gouden Eeuw (tentoonstelling - 10+)

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was in de 17e eeuw een van de machtigste en rijkste landen ter wereld. We noemen deze periode 'De Gouden Eeuw' omdat het erg goed ging met Nederland.

De tentoonstelling 'Zie je in de Gouden Eeuw' laat je op een heel persoonlijke manier kennismaken met de Gouden Eeuw. Je ontmoet personages uit deze bijzondere periode en je hoort hun persoonlijke verhalen. Zoals van het meisje Amimba, dat al op jonge leeftijd als slaaf moest werken. En visserszoon Jan Janszoon Weltevree, die helemaal geen schipper wilde worden maar uiteindelijk als een van de eerste Nederlanders voet aan wal zette in het verre Korea.

De tentoonstelling is bedoeld voor families met kinderen vanaf 10 jaar.

Haven 24/7 (tentoonstelling)

De Amsterdamse haven, een plek waar 65.000 mensen, van kraanmachinisten tot logistieke experts, werken en zorgen dat de op- en overslag op rolletjes verloopt. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

In de tentoonstelling 'Haven 24/7' ontdek je wat er gebeurt in de moderne Amsterdamse haven, de vierde haven van Europa. Chips, sneakers en iPods: vanuit de hele wereld reizen deze producten naar Amsterdam voor een overstap.

Een spectaculaire, twintig meter lange maquette laat zien hoe enorm groot het moderne havengebied is. Met computers activeer je zelf films van havenbedrijven en interviews met mensen die gepassioneerd over hun werkzaamheden vertellen: van projectleider van een scheepswerf, een vletterman, de havenmeester, tot de stadsecoloog. Daarna beleef je de haven van binnenuit: in vliegende vaart word je vanuit het museumgebouw naar het havengebied vervoerd alsof je zelf een product in een container bent.

Dol op leuke uitjes met je gezin?
Vraag onze gratis mails met UitTips in de regio Amsterdam aan!

GRATIS UitTips!