In de zomermaanden is er in Amsterdam en omstreken waanzinnig veel te beleven, van bootcamps tot zomerkampen en van zwemactiviteiten tot festivals. Gelukkig zijn er ook steeds meer festivals die gericht zijn op kinderen en/of kindvermaak bieden, zodat een festivalbezoek een geslaagd uitje is voor het hele gezin! Soms lichten wij hier een pareltje van uit. Dit keer is dat WCA Junior, de kindereditie van World Cinema Amsterdam, van 15 t/m 24 augustus in Amsterdam. Wij bereiden je graag alvast een beetje voor op dit heerlijke filmfestival mét kinderprogramma!

 

 

 

 

 

 

World Cinema Amsterdam – zomerfestival Rialto

Filmtheater Rialto is je ongetwijfeld bekend, maar wist je dat Rialto ieder jaar een zomerfestival produceert dat je aan de hand van bijzondere films meeneemt naar Afrika, Latijns-Amerika, het Caribisch gebied of Azië? Dat is World Cinema Amsterdam, een jaarlijks terugkerend festival dat een rijk aanbod heeft aan films die een inkijkje geven in het leven van de eerdere genoemde continenten, met focus op een bijzonder gebied. Het thema van World Cinema Amsterdam dit jaar is ‘Indonesië’. 

Tof weetje: vaak worden de films door jonge regisseurs gemaakt.

World Cinema Amsterdam – veel meer dan alleen films

Het festival is opgedeeld uit een aantal vaste programma-onderdelen, zoals ‘Special Screenings’, het ‘competitieprogramma’, ‘Open Air’ en een ‘focusprogamma’. Naast deze gevarieerde en veelzijdige onderdelen wordt er een randprogramma georganiseerd. Met live optredens, lekker eten, party’s en Q&A’s. Dit jaar is de 10e editie van WCA , maar de 1e editie waarbij ook familiefilms zullen worden gepresenteerd: WCA Junior.  

Wat is WCA Junior en hoe is het tot stand gekomen? 

2019 is het allereerste jaar van 10 jaar WCA dat er familiefilms zullen worden getoond.  Er is gebleken dat er steeds meer kinderen in Nederland zijn die geen niet-westerse roots hebben. Met de grote hoeveelheid aan Nederlandse, Scandinavische en Amerikaanse films die in de Nederlandse bioscopen worden gedraaid, geeft dit onvoldoende herkenbaarheid bij de kinderen zonder westerse roots. Mede daarom wil World Cinema Amsterdam, juist bij haar 10-jarig bestaan, een verandering teweeg brengen en een klein programma presenteren met wereldse films. De presentatie van deze kinder- en familiefilms is mede mogelijk gemaakt door partner van WCA, Mooov uit Vlaanderen. Zij hebben wereldse films ingekocht en gaan deze vanaf het nieuwe schooljaar ook aan de Nederlandse filmtheaters aanbieden! Goed om alvast in het achterhoofd te houden dus voor eventuele gezinsuitjes of verjaardagspartijen! 

Het programma van WCA Junior 

Zoals je begrijpt, zullen wij ons de rest van deze blog voornamelijk focussen op het programma van WCA Junior, de familiefilms. Mooov en WCA Junior hebben een drietal films geselecteerd om tijdens het toffe festival in Amsterdam aan het publiek te laten zien: 

 • Een streepje meer (3+) 
 • Pahuna (9+) 
 • Chuskit (9+)

Een streepje meer (3+)  - film afkomstig uit verschillende landen (2018)

Een streepje meer is een film die perfect is om te zien met echte kleintjes! De film bestaat uit een compilatie van korte films, duurt in totaal maar 30 minuten en is zonder dialoog. 

In de film gaat het over de verschillen tussen personen en dieren. Het niet op elkaar lijken, maar toch allemaal iets bijzonders kunnen, doen of zijn. En het maakt natuurlijk ook niet uit! Kijk en luister naar de volgende verhaallijnen: 

 • Het mollige meisje Penny wil – net als het slanke meisje boven op de duikplank – ook zo graag kunnen duiken 
 • Zebra Zibilla gaat verhuizen, maar blijkt als enige streepjes te hebben, waardoor niemand met haar wil spelen 
 • De zwarte kraaien luisteren niet naar de witte kraai en de witte kraai mag nooit met de zwarte kraaien mee. 
 • En dan heb je nog de kleine draak; lukt het hem ooit om te winnen van de grote draken

Een streepje meer is te zien op: 

 • Zondag 18 augustus – 13.30 uur 
 • Woensdag 21 augustus – 13.30 uur  

Pahuna (9+) – een film afkomstig uit Nepal (2018)

Voor een luchtige familiefilm, vol fantasie, onschuld, warmte en avontuur, is de film Pahuna absoluut een aanrader! De film duurt ca. 90 minuten en is Nederlands ondertiteld, niet Nederlands gesproken. 

In de film Pahuna word je meegenomen door de moedige Pranay en zijn zusje Amrita op ontdekkingsreis door een ongerept land.  Pranay, Amrita zijn samen met hun babybroertje op pad gestuurd om te gaan vluchten. Het dorp waar zij vandaan komen, op de grens van Nepal en India, wordt namelijk aangevallen door soldaten. Samen met de buren vertrekken de kinderen, terwijl moeders achterblijft om op te zoek te gaan naar hun vader.  Pranay en Amrita horen een van de buren vertellen dat ze willen schuilen in de kerk, maar dat de priesters baby’s opeten. Bang voor een onveilige toekomst voor hun kleine broertje, besluit het tweetal weg te sneaken uit de groep. Helemaal alleen vinden ze een oude bus in het bos waarin ze zich kunnen verschuilen. Ze maken de bus gezellig, proberen goed voor elkaar te zorgen en besluiten te wachten tot hun moeder ze vindt. Dat wachten duurt alleen wel heel lang…   

Pahuna is te zien op: 

 • Zondag 18 augustus – 13.45 uur 
 • Zaterdag 24 augustus – 12.45 uur

Chuskit (9+) – een film afkomstig uit India (2018)

Chuskit is gebaseerd op waargebeurd verhaal over een vrolijk meisje dat opgroeit in de Himalaya. Door een ongeluk raakt ze verlamd, maar met veel moed besluit ze zich niet zomaar gewonnen te geven. Deze film wordt vertoond met Nederlandse ondertiteling. De film speelt zich af  in de Himalaya en neemt je mee in de gewoontes en leefwereld van bewoners uit dit indrukwekkende gebied. 

Chuskit is een levenslustig meisje, dat bijna naar de lagere school mag. Zij en haar vriendinnen hebben er erg veel zin in. Tot Chuskit een ongeluk krijgt en verlamd raakt. Haar leven ziet er vanaf dat moment compleet anders uit.  Ze kan het huis niet meer uit, niet meer buiten spelen en niet meer naar school. Ondanks dat haar opa vindt dat ze zich neer moet leggen bij wat haar overkomt, besluit Chuskit niet op te geven. 

Chuskit is te zien op: 

 • Zaterdag 17 augustus – 13.00 uur
 • Woensdag 21 augustus – 14.00 uur

Genoeg keuze dus voor een heerlijke filmmiddag met de kids in de zomer!

Combineer het filmbezoek met de kindermiddagen in het Rialto Café  

Rialto zou Rialto niet zijn als er niet nog een heerlijke middag om de vertoningen heen zou worden georganiseerd. Ook tijdens WCA Junior kunnen de kinderen daarom voorafgaand en na afloop van de films knutselen, kleuren en met lego bouwen in het Rialto Café. 

Lekker Indonesisch eten en drinken bij Rialto

Mocht je graag nóg langer willen blijven, dan kun je iedere avond van het festival tussen 18.00 en 21.00 uur bij Rialto genieten van de lekkerste Indonesische gerechten, verzorgd door Ron Gastrobar Indonesia.

Bereikbaarheid van Rialto 

Heb je Rialto (en dus de hoofdlocatie van WCA) nog niet ontdekt? Het filmtheater is te vinden aan de Ceintuurbaan, gelegen tussen de Ferdinand Bolstraat en het Sarphatipark. Rialto is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Voor het meest actuele reisadvies, verwijzen we je graag door naar www.9292.nl. Parkeren is iets ingewikkelder, maar niet onmogelijk. Daarvoor raden we je aan om van tevoren even een kijkje te nemen op www.prettigparkeren.nl

Reserveer Tickets!