Op zoek naar een leuk cultureel familie-uitje in de voorjaarsvakantie in Amsterdam? Kom dan naar het Tropenmuseum Junior. Laat je verrassen door de verschillende activiteiten in het museum ven maak er een ware beleving van! 

ZieZo Marokko in het tropenmuseum Junior 

Bij binnenkomst staat een vliegtuig voor je klaar. Stap in, riemen vast, op naar Marokko! Onderweg ontmoet je Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef. Zij laten je meemaken wat ze zelf ontdekt hebben in Marokko, het land van hun ouders. Ze geven tips bij wie je langs moet gaan, wat je kan zien, proeven en doen. Volg hun spoor door de medina - een doolhof van straatjes - en maak een busreis dwars door Marokko. Ga aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen. Overal is wat te doen

Deze familiereis is alle dagen te bezoeken om 11.00, 11.30, 12.00, 12.30 en 13.00 uur (voor alle leeftijden)
De juniorreis is alle dagen te bezoeken van 14.30 - 16.00 uur (voor kinderen van 6-13 jaar). Je hoeft alleen museumentree te betalen:  € 8 (4 t/m 18 jr) | € 15 (volwassenen). reserveren kan door een mail te sturen naar reserveren@tropenmuseum.nl of online een ticket te boeken. 

Fotoshoot in de stijl van kunstenaar Hassan Hajjaj (alle leeftijden!)

Tijdens de voorjaarsvakantie kun je je in het tropenmuseum laten fotograferen in de stijl van een echte kunstenaar. Fotograaf Tomek Dersu Aaron maakt stijlvolle portretfoto’s en je kunt ze later terugvinden op de facebookpagina van het Tropenmuseum en op de Tropenmuseum Facebook galerij. Gaaf! Deze activiteit vindt plaats op 16 en 23 februari en 2 maart van 13.00 - 16.00 uur. 

Workshop Henna schilderen (6+)

Je hebt ze vast wel eens gezien, die prachtige 'tijdelijke' tattoages: een hennatattoo. Na een korte uitleg over henna mag je zelf aan de slag met de basismaterialen, zoals het hennaflesje met glitter-gel en poof-glitters. Een henna-tattoo brengt geluk en is fascinerend om te zien. Henna-versieringen op handen en voeten zijn in veel culturen onderdeel van feestelijke gelegenheden.

Deze workshop vindt plaats op 18, 20, 22, 25 & 27 februari en 1 maart op de volgende tijdstippen: 

  • 13.00 - 13.45 uur 
  • 14.00 - 14.45 uur 
  • 15.00 - 15.45 uur

Activiteit Mega Mozaïek (6+)

Puzzel mee aan een kleurrijk mozaïek van 100 vierkante meter in de Lichthal van het Tropenmuseum. Samen met anderen leg je een oud patroon met achtpuntige sterren, dit mozaïek kom je in Marokko tegen in paleizen en moskeeën. Kan jij deze megapuzzel afmaken? 

Deze activiteit is van 16 februari t/m 3 maart dagelijks bij te wonen van 10.00 - 16.00 uur. 

Rondleiding Verlangen naar Mekka (8+)

Verlangen naar Mekka geeft een uniek inzicht in een van de grootste religieuze, spirituele en culturele fenomenen ter wereld. Aan de hand van bijzondere collectie, een VR-beleving en persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims neemt de rondleider je mee naar een van de heiligste plekken op aarde.  

Deze activiteit is van alleen op 19 en 26 februari bij te wonen van 14.00 tot 15.00 uur. Tickets bedragen € 2,- per persoon. Dit is exclusief de toegang voor het museum zelf. 

Voorleeskwartier: Mootje (4-8 jaar)

Op 20 en 27 februari kunnen kinderen van 4 tot 9 jaar lekker komen luisteren naar het verhaal uit het voorleesboek Mootje met prachtige prenten. De Nederlands-Marokkaanse Mootje is stoer, grappig en heeft wel 12 zussen. Probeer in zo’n druk gezin maar eens een plekje voor jezelf te vinden!

De voorleeskwartiertjes vinden plaats op de eerder aangegeven data van 13.00 - 13.20 uur en van 14.00 tot 14.30 uur. 

Feest! Wereldwijd: Braziliaans Carnaval

In Brazilië is carnaval het grootste feest van het jaar. Brazilianen vieren vier dagen lang feest met sambamuziek, uitbundige kostuums en praalwagen, zo ook in de voorjaarsvakantie in het tropenmuseum. Er zijn activiteiten die alle dagen doorlopend te bezoeken zijn, zoals: 

Ontwerp je eigen carnavalskostuum (4+) - dagelijks van 10.00 - 17.00 uur
Carnaval is hét moment om je te verkleden en aan te trekken wat je wilt. Iedereen heeft een andere outfit en niets is te gek. Kom meer te weten over de verschillende carnavalskostuums en ontwerp jouw eigen kostuum.

Swingende hoofdtooien (4+) - dagelijks van 12.00 - 16.00 uur
Tijdens carnaval in Brazilië draait het allemaal om het kostuum, ze worden versierd met veren en diamanten. Tijdens de welbekende Samba parade dansen de Brazilianen in uitbundige kostuums. Kom meer te weten over deze kostuums en het Braziliaanse carnaval en maak tijdens de creatieve activiteit je eigen hoofdtooi.     

Daarnaast is op elke zondag in februari en maart en op 7 en 14 april een voorleesochtend: voor het eerst carnaval (3+):
Beeldend kunstenaar Marcia van Tulder neemt je mee naar misschien wel het vrolijkste feest van het jaar! Braziliaans carnaval. Samen duik je in het verhaal van een meisje die voor het eerst dit grote feest gaat vieren. Tijdens deze voorleesochtend blijf je niet stilzitten en leer je een danspasje van de Frevo. Een vrolijke dans met gekleurde parapluutjes die natuurlijk wordt gedanst tijdens carnaval. 

De voorleesochtenden beginnen om 10.30, 11.00 uur en 11.30 uur. 

=> Voor een aantal van de activiteiten is het raadzaam om van tevoren tickets te bestellen, zodat je altijd verzekerd bent van een plekje! Kijk op de website van het museum voor meer informatie.

Wij wensen je alvast heel veel plezier tijdens je bezoek aan Tropenmuseum Junior in de voorjaarsvakantie! 

fotograaf: Ivar Pel