Mijn blog over Sint Maarten in coronatijd maakte wel wat los: veel reacties en ook mails van jullie met ideetjes om Sint Maarten op een andere manier te vieren dan met de lampion langs de deuren. Zo leuk allemaal! Ik deel ze graag, zodat alle mama's en papa's kunnen meegenieten en inspiratie kunnen opdoen. Maar eerst nog maar even over de regels...

Veiligheidsregio's met verschillende visies

Zoals gezegd denken niet alle Veiligheidsregio's hetzelfde over Sint Maarten. Op de website van Zaanstreek-Waterland (daaronder valt ook Purmerend) staat het volgende:

Sint Maarten in Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Andere veiligheidsregio's zijn het daar niet mee eens. Amsterdam-Amstelland doet een dringende oproep om niet langs de deuren te gaan. Noord-Holland Noord (met daarin Westfriesland) en Gooi-Vechtstreek zeggen hetzelfde.

Veel dichte deuren met Sint Maarten?

De volgende vraag is: als je wél wilt gaan lopen, blijven er dan niet heel veel deuren dicht? Dat maakt het er voor jouw kinderen ook niet leuker op natuurlijk. Maar ja, er zullen zéker meer mensen zijn dan anders die ervoor kiezen om niet open te doen. De veiligheidsregio Groningen - met dezelfde insteek als Zaanstreek-Waterland - heeft daar een oplossing voor verzonnen. Ze hebben JA / NEE posters gemaakt om op de deur te plakken - of misschien nog beter: aan je tuinhek. (dank voor de tip Corrie Weij!)

Sint Maarten JA / NEE posters

Posters downloaden

Als je nou niet de deur wilt opendoen maar de kinderen die langskomen wél iets lekkers wilt geven... dan kun je natuurlijk altijd een bak met voorverpakt snoep bij de deur zetten met een gezellig briefje erbij. Nodig ze daarin vooral uit om wél hun liedje te zingen voordat ze iets pakken, omdat jij dat wel graag wilt horen van achter de deur.

Niet lopen, wél een leuke 11 november vieren

Als je besluit niet te gaan lopen betekent dat natuurlijk niet dat je jouw kinderen een leuke Sint Maarten laat mislopen. Je kunt er thuis óók iets heel leuks van maken en ze zo een 11 november laten beleven die ze waarschijnlijk langer bijblijft dan het 'gewone lopen'. In m'n blog van vorige week had ik al wat ideetjes voor je, en jullie hebben daar nog veel meer aan toegevoegd.

Sint Maarten bordspel

Zo mailde Patricia Koedam me een volledig Sint Maarten bordspel - hoe leuk is dat? Met snoepjes en opdrachten, superleuk om te spelen met je kids op 11 november. Ze deelt het graag met iedereen, dus bij deze!

Sint Maarten bordspel speelbord

Naast dit speelbord is er ook een document met spelregels en twee met opdrachtkaarten. Superleuk gedaan, dank je wel Patricia!

Download de pdf's:

Andere ideetjes voor thuis

Andere ideetjes die jullie met me deelden:

 • Snoepjes bingo (Vanessa Schilder)
 • Snoep spel (Marja van der Linden)
  Bijvoorbeeld knappe koppen, bingo, of iets in die geest. Bij elk goed antwoord een snoepje verdienen en deze in je rugtas stoppen. Uiteraard in het bijzijn van vele lichtjes en de geknutselde lampionnetjes.
 • Iets lekkers uitzoeken bij Jamin (Marieke Koolen-van Lienen)
 • Met de auto langs familie en vrienden (Anita van der Voort-Rep)
 • Halloween/Sint Maarten feest:  het huis versieren, Halloween koekjes bakken, schilderijtjes maken, ballonen met snoep vullen en laten prikken, liedjes zingen en gourmetten (Corrie Weij)
 • Lampion aan op tafel, filmpje en lekker wat geschepte snoepjes van Jamin (Nikita Vinkenborg Bottelier)
 • TGhuis een fotospeurtocht. Ik maak dan in huis van verschillende dingen een ingezoomd detail foto en verspreid deze door het huis en tuin.
  Bij iedere gevonden foto ligt een nieuwe foto en een snoepje. In het donker door het huis. Lampionnen aan, kaarsjes en kleine lampjes. (Jessica Crok)
 • Thuis langs alle deuren gaan: de badkamerdeur, slaapkamerdeur, tuindeur etc. (dochter (6 jaar) van Iris Laurijssen)
 • en nog heel veel andere ideetjes bij het Facebook bericht dat ik plaatste op Go-Kids Zaanland.

Wat je ook gaat doen... ik wens jullie een heerlijke 11 november, gezellig met je kids, op welke manier dan ook!

Anneke Ranzato - Go-Kids