Hoe vaak heb jij al met je kinderen een rondvaart gedaan door Amsterdam? Ik nog nooit - en ze zijn al 13 en 15 inmiddels. Dus toen wij de Blue Boat Kids Cruise op Go-Kids Amsterdam plaatsten dacht ik... ahhh... daar zijn ze nu wat oud voor maar wat jammer! Gelukkig heb ik vriendinnen met jongere kinderen en ging Karin gezellig met me mee met haar zoons van 7 en 10 jaar oud.

Varen door Amsterdam met een rondvaart van Blue Boat

We hadden een perfecte dag gekozen. Geen enkele zekerheid wat betreft het weer, maar het mooie van Blue Boat is dat de tickets niet op datum zijn. Dus als het slecht weer was geweest, dan hadden we zonder problemen kunnen schuiven. Dat was het gelukkig niet - we hadden een stralende zon, helemaal super natuurlijk!

Blue Boat rondvaartboot Amsterdam

Flexibele tickets: beetje vooraan staan is wel slim

Je hoeft dus niet op een bepaalde datum en tijd bij de boot te staan. Dat is lekker relaxed - de boten varen de hele dag door dus je gaat gewoon rustig naar de Stadhouderskade en sluit aan voor de boot die als eerste gaat vertrekken. Mijn tip is om wel enigszins vooraan te staan, anders heb je al snel het idee dat er geen plek meer is. Er is plek zat: er zijn 6 plaatsen per zitje, maar als daar al een stel zit ben je toch wat aarzelend om aan te schuiven met twee kinderen. 

Tof piratenpakket bij de Kids Cruise!

Dat was voor ons geen probleem. Alle zitjes waren dan wel bezet door 2 of meer mensen, maar de kinderen wilden toch het allerliefste buiten zitten. Een prima plek met dat wondermooie weer! Dus wij namen buiten plaats en de jongens maakten vol enthousiasme hun piratenpakket open. Hartstikke leuk gedaan met een boekje vol opdrachten, een setje kleurpotloden, een ooglapje met elastiekjes en een verrekijkertje. Daar word ik nou helemaal blij van, dat soort dingen. En de jongens ook!

Blue Boat Kids Cruise - rondvaart met kinderen door Amsterdam

Piratenavontuur met Sjonnie de muis en Harold de kat

Er is wel een nadeel aan buiten zitten: je hebt er geen aansluiting op de begeleidende uitleg van wat je allemaal ziet. Niet zo'n probleem, dacht ik. Totdat ik ontdekte dat het boekje van de kids ook aansloot op de uitleg op het kinderkanaal van het Personal Audio Systeem. Daar kunnen kinderen luisteren naar hun eigen audio verhaal (beschikbaar in Nederlands & Engels) waarin Sjonnie de Amsterdamse muis en Harold de kat ze meenemen op een avontuur door de grachten.

Mijn naam is Sjonnie de muis. Ik ben heel stoer en niet snel bang. Mijn vriend Harold de kat daarentegen… Hij wil piraat worden, maar hij is bang voor water! Ik probeer hem te helpen over zijn angst heen te komen, maar dat kan ik niet alleen. Kom jij mij helpen?

Ik ben zelf binnen gaan luisteren omdat ik graag wilde weten hoe dat dan klonk en dat geeft écht meerwaarde aan de rondvaart. Er wordt verwezen naar plaatjes en opdrachten in het Piratenboekje dus hartstikke leuk. Maar ja, daar val je als kind dus niet halverwege in - dus het lijkt mij slim om vanaf binnenkomst binnen te gaan zitten en te regelen dat ze dat avontuur van Sjonnie en Harold kunnen meebeleven. 

By the way: de grote-mensen-audiotour vond ik ook hilarisch: in het plat-Amsterdams, heerlijk!

Hoe houd je de kinderen bezig tijdens zo'n rondvaart?

Natuurlijk hebben niet alle kinderen het geduld om de hele rondvaart (die duurt 75 minuten) naar een verhaal te luisteren. En ook niet om de hele tijd alleen maar zelf een beetje te kijken. Jij kent je kids het allerbeste, dus ik zou zeggen: schat in waar ze blij van worden. Persoonlijk zou ik achteraf bekeken hebben gekozen voor een start binnen - met oortjes en het Piratenboekje lekker op pad met Sjonnie en Harold. Als ze daar genoeg van hebben kun je altijd nog lekker buiten gaan kijken enzo.

Blue Boat rondvaart door Amsterdam - Kids Cruise

Amsterdam Pets Cruise - even voorbereiden!

Ze hebben trouwens nog iets leuks geregeld bij Blue Boat: je kunt meedoen met de Amsterdam Pets Cruise - The Game. Bij dit spel gaat het erom dat je zoveel mogelijk Bluebees vangt tijdens de rondvaart.

Deze diertjes leven overal in Amsterdam. Alleen zijn ze heel schuw en verstoppen ze zich normaal gesproken voor de mensen. Maar als een van onze blauwe boten langs vaart komen ze tevoorschijn!

Iedere Bluebee woont op een eigen plekje in de stad en van dat plekje weten ze natuurlijk alles af. In dit allereerste Augmented Reality spel voor de rondvaart kan je Bluebees vangen en verzamelen – en als ze je lief vinden, vertellen ze je graag alles over hun favoriete plekje in Amsterdam.

Jammer genoeg kwam ik er niet goed uit hoe dat zou moeten werken... dus dat hebben we niet kunnen uitproberen. Het idee is natuurlijk superleuk: een soort Pokemon Go maar dan langs de Amsterdamse grachten. Mijn eigen schuld natuurlijk: ik had dat even moeten voorbereiden. De app downloaden die erbij hoort en even uitproberen. Je betaalt hier niets extra's voor, is gewoon inbegrepen bij de ticketprijs.

Vermaak en versnaperingen altijd een goed idee

Als je verwacht dat je kids alsnog ongedurig worden tijdens de cruise is het sowieso een goed idee om nog wat vermaak en versnaperingen in je tas te hebben. Alles bij elkaar hebben zij én jij dan een heerlijke rondvaart en zie en leer je van alles over onze mooie stad Amsterdam.

Rondvaart door Amsterdam

Door: Anneke Ranzato - Go-Kids Amsterdam