Circus Zanzara staat al jarenlang in de Kerstvakantie met hun circustent bij de Westergasfabriek waar ze circus, straattheater en theater met elkaar vermengen in een voorstelling met een onalledaags sausje. Circus Zanzara speelt de acts met een brede glimlach en geeft bijna continu een dikke knipoog naar de ouders / opa's en oma's (de kinderen merken hier overigens niets van). Aangezien zowel Meysam (5), Ramses (5) als Feline (3) nog nooit bij een circus geweest waren vonden ze het supergaaf om hier in de Kerstvakantie naartoe te mogen. En daar gingen we.

Over Circus Zanzara: “Il giro di retorno"

Dit jaar speelt het verhaal van Circus Zanzara zich af in een klein dorpje in Spanje, waar toeristen op bezoek komen. Het mooie aan dit circus is dat iedereen de voorstelling op zijn eigen niveau kan volgen. De zaal zit vol met (voornamelijk hele jonge) kinderen die het verhaal nog niet helemaal kunnen volgen en vooral onder de indruk zijn van alle kunsten en special effects (een indrukwekkende optocht waarin iedereen in het ritme meebonkt met grote brandende fakkels, de vuurspuwer aan het einde). Wat oudere kinderen worden meegenomen in het verhaal en belanden in de fantasiewereld van Circus Zanzara. En de ouders / opa's en oma's worden bijna de hele tijd getrakteerd op achterliggende grapjes, die zo knap ingebouwd zijn dat deze volledig aan de (kleinere) kinderen voorbij gaan. Ontzettend knap gedaan.

Werkelijk alles komt voorbij in dit circus

Eigenlijk is er geen discipline die niet voorbij komt in dit ontzettend gevarieerde circus. Er zijn acrobatische trucs in alle soorten en maten: trucs op de grond, menselijke piramides of er wordt gewerkt met attributen. Daarnaast worden er artiesten de lucht in gehesen door middel van touwen of kettingen. De “clownsnummers" worden veelal aangevuld met mensen uit het publiek, die op een hele vermakelijke manier betrokken worden in het geheel. En alles wordt continu omlijst door prachtige live muziek met hele diverse instrumenten. Als aan het einde ook nog de kleinkinderen van de familie hun kunsten laten zien (de kleinzoon is al bijzonder handig met de diabolo) is het circusverhaal compleet.

Do not try this at home: acrobatische kunsten nabootsen

Zodra we thuis kwamen gingen de kindjes druk aan de slag. Ze begonnen de acrobatische trucs te oefenen, zodat ze later als ze groot zijn net zo goed worden als de artiesten uit het circus. Dit heeft duidelijk indruk gemaakt. Als ik ze vraag wat ze als volgende uitje zouden willen doen klinkt dan ook in koor: “Nog een keer naar het circus, mam!".

Benieuwd geworden naar Circus Zanzara: “Il giro di retorno"?

In de kerstvakantie is er bijna iedere dag een voorstelling. Iedere dag om 15.00u en de laatste dag, zondag 7 januari 2018, zelfs twee voorstellingen om 13.00u en om 16.00u.