Op zondag 24 maart 2019 stond de voorstelling Caravan (5+) van Oorkaan (gespeeld door Julian Schneemann & Friends in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Reporters Sasia en haar zoontje Joah (5) gingen op onderzoek uit. 

Door: Saskia van Zijderveld 

Iets over enen lopen Joah (5) en ik het Muziekgebouw aan ’t IJ in. Ik was er al eens eerder geweest, maar het blijft een prachtige locatie en indrukwekkend om binnen te lopen. Bij de kassa liggen onze Go Kids kaartjes voor de voorstelling Caravan klaar. We moeten nog even wachten voordat we de Grote Zaal binnen mogen waar de voorstelling zal plaatsvinden, maar dat is helemaal niet vervelend want er is van alles te doen in de foyer. 

Heerlijke knutselactiviteiten voorafgaand aan de voorstelling 

Er staan tafels waar geknutseld kan worden en er liggen kleurplaten klaar met muziekthema. Ook staat er een kist met verkleedkleren waar de kids mee op de foto kunnen. Na een korte verkleedsessie stort Joah zich op één van de kleurplaten, maar voor we het weten mogen we naar binnen. De kleurplaat zal thuis afgemaakt moeten worden!

Als we de zaal binnenlopen kiest Joah weloverwogen een mooie plek uit. We regelen nog even een zitverhoger terwijl de vier spelers op het toneel ons al muzikaal begeleiden. Als iedereen binnen is dimmen de lichten en gaat de voorstelling beginnen. 

Toegankelijke en ontroerende muziek

Een pianist, een drummer, een violiste en een man op een Turkse fluit laten ons kennismaken met Arabische, Ierse en Turkse muziek. Heel toegankelijk en heel ontroerend. Vooral de Turkse fluit raakt me af en toe echt. Het toneel is naast de instrumenten gevuld met inventieve verrijdbare brievenbussen en het verhaal om de muziek heen gaat dan ook over een pakketje waarvan ze niet weten in welke bus het moet. Alles wordt met veel humor gebracht en Joah moet dan ook meerdere keren hardop lachen. ‘Je zit aan de verkeerde kant!’ roept hij met de andere kinderen mee om vervolgens ‘Ja toch mam, hij moet toch gewoon aan de andere kant?’ tegen mij te fluisteren. Hij zit helemaal in het verhaal.

Samen meeklappen en stampen! 

Aan het eind van de voorstelling wordt het pakketje ‘mee naar huis’ genomen en wordt aan het publiek gevraagd om door middel van klappen en stampen mee te doen met het laatste lied. Dat vindt Joah nog een beetje spannend en moeilijk, maar samen komen we een heel eind.

Wat vonden we van de voorstelling? 

Joah vond het een ‘hele leuke’ voorstelling en kon werkelijk niks verzinnen wat hij er niet zo leuk aan vond. De volgende dag vraagt hij dan ook gelijk of we vandaag weer naar een voorstelling gaan. Zelf vind ik het mooi om te zien hoe kinderen nog zo open staan voor verschillende soorten muziek. Echt indrukwekkend hoe Julian Schneemann & Friends met hun muziek op zo’n speelse manier zorgen voor meer begrip en kennis van verschillende culturen. Echt een aanrader voor ieder kind én ouder. 

Is de voorstelling nog te zien?

De voorstelling, geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar, is nog t/m juni te zien. Bekijk de speellijst.