Première Kikker en de Vallende Ster in de Meervaart in Amsterdam

Door: Stéphanie van Gerven (met hulp van Meysam (6), Feline (4) en Senna (2))

Theater Terra, bekend van onder andere Welterusten Kleine Beer en De Kleine Zeemeermin, brengt vanaf september 2018 de compleet nieuwe familiemusical Kikker en de Vallende Ster, gebaseerd op de bekende boeken van Max Velthuijs, naar de theaters in heel Nederland en Vlaanderen. Vanuit Go-Kids mocht Stéphanie met haar 3 kids van 2, 4 en 6 naar de première in de Meervaart – en wat hebben we genoten. Van het theater, dat ontzettend goed in elkaar zat, maar vooral van de kinderen die compleet opgingen in het verhaal en met een grote glimlach en vol nieuwe indrukken de zaal uitliepen.

Het verhaal

Op een mooie avond zitten Kikker en zijn vriendjes te kijken naar de sterrenhemel. Dan schiet er ineens een prachtige gele ster pijlsnel door de lucht. De vriendjes van Kikker doen een wens. Maar na een tijdje zijn de wensen nog niet uitgekomen… En Kikker, die de vallende ster niet zag, heeft zelfs nog steeds geen wens kunnen doen. Kom je naar het theater om Kikker te helpen alle wensen van zijn vriendjes in vervulling te laten gaan?

Grote handpoppen

De bekende dieren Kikker, Varkentje, Haas, Eend en Rat staan in deze musical als grote handpoppen op het toneel en worden bediend door vier acteurs. De acteurs hebben duidelijk heel veel getraind, want de bewegingen kloppen feilloos en daardoor zit je meteen helemaal in het verhaal. De kinderen zien alleen de bekende dieren en vergeten vrijwel meteen dat hier een acteur achter zit, wat ik een indrukwekkende prestatie vind.

De maan

Het voor alle drie de kinderen meest indrukwekkende stuk is toch wel wanneer Kikker en Varkentje samen Eend haar wens willen laten uitkomen: zij denken dat zij gewenst heeft dat ze naar de maan wilde gaan en doen net alsof dat gelukt is. Varkentje wordt een maanvarken met voelsprieten en de belichting en een passend muziekje maakt het helemaal spannend. Ook de angst van eend is duidelijk voelbaar en alhoewel dit zeker uitgenut wordt is het knap dat het nooit lang genoeg spannend blijft om voor de kinderen in de zaal echt eng te worden. Nu - ruim een maand later - wijst Senna nog steeds iedere avond, zodra hij zichtbaar is, naar de maan en geeft aan "Kikker op de maan". Dat is dus zeker bijgebleven. Overigens corrigeert haar grotere zus haar dan iedere keer: "Nee, kikker was niet op de maan, eend was op de maan!". Toch een verschil in nuance wat de verschillende leeftijdscategorieën meekrijgen.

Het oordeel

Kikker en de Vallende Ster is een prachtige – vrij pure – vertolking van het boek en blijft heel dicht bij de belevingswereld die de kinderen van Kikker kennen vanuit de kinderboeken en televisie. Volgens Theater Terra is de voorstelling geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar, maar mijn dochter Senna van 2,5 jaar vond het ook prachtig en heeft het er enkele weken later nog steeds over. Naar mijn mening is het – vanwege de herkenbare figuren en eenvoudige verhaallijnen – ook geschikt voor wat jongere kinderen. Al hangt dat natuurlijk altijd heel erg van het kind zelf af en maakt het denk ik veel verschil dat wij hier thuis de Kikker boeken aardig verslinden. Aan de andere kant vond ook mijn oudste zoon van 6 de voorstelling echt gaaf en zeker niet te kinderachtig. Hij haalt duidelijk weer hele andere dingen uit de show dan de jongste dame. Wat ons betreft een enorme aanrader voor het komende seizoen.

Praktische informatie

Kikker en de vallende ster toert tot maart 2019 langs theaters in Nederland en België. Op zondag 21 oktober staat deze voorstelling bij Schouwburg Amstelveen en op maandag 18 februari in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Via de theaters kun je de prijzen bekijken en direct kaarten reserveren. Kijk voor de complete speellijst op de website van Theater Terra.

Benieuwd naar de leukste tips voor uitjes in het weekend of de vakanties in en om Amsterdam? GRATIS in je mail: schrijf je in voor de Weekendtips & Specials van Go-Kids Amsterdam!